lauantai 2. marraskuuta 2019

Puutarhavierailulla: Botaniska Trädgården, Lund, Ruotsi, osa 3/4

Viime kesänä piipahdimme kesälomareissullamme Lundin kasvitieteellisessä puutarhassa Etelä-Ruotsissa. Postasin aiemmin puutarhan kauniista kesäkukka- ja perenna-alueista sekä pelargoni-istutuksista ja upeasta kivipuutarhasta. Tähän postaukseen keräsin kuvia Lundin mahtavista perennaistutuksista. Tervetuloa jatkamaan kuvakierrosta Lundin kasvitieteellisen puutarhan ihanissa maisemissa!

Komeat, runsaat istutukset on perustettu puupölleillä reunustettuihin kohopenkkeihin. Erikoisena yksityiskohtana seinämistä työntyy esiin siellä täällä pöllinpäitä, joista osa on niin matalalla, että niille voi vaikka istahtaa. Mutkitteleva käytävä on piilotettu rehevien istutusalueiden keskelle. Istutusten toiselta puolelta hiekkakäytävältä katsottuna ei arvaisi kasvien takana olevan tällainen ihana piilopaikka. Käytävä on kaivettu matalammalle tasolle, toisella puolella istutukset ovat maan tasalla.

Puuseinämän reuna polveilee eri korkuisena, mikä tuo kivaa vaihtelua ilmeeseen. Matalat maanpeitekasvit rönryilevät reunuksen päälle. Kulmissa on pienet penkintapaiset.

Koska käytävä mutkittelee istutusalueen halki, on jännittävää nähdä, mitä kulman takaa löytyy. Kuvan oikeassa reunassa pilkottaa näköjään pelastusrengas, joka on kasvien takana olevan puutarhalammen luona.

Toinen "sisäänkäynti" yllä olevalle alueelle. Käytävä lähtee vähitellen lasketumaan ympäröivää puutarhaa alemmalle tasolle.

Korkeita perennoja kasvaa isoina ryppäinä samassa kasviryhmässä pensaiden ja puiden kanssa. Taustalla Gamla Botaniska Museet.

Puutarhassa on paljon hiekkakäytäviä, joiden reunoilla polveilevat perenna-alueet. Tässä mm. jättipoimulehteä, virginiantädykettä ja komeamaksaruohoa.

Samaa aluetta toisesta suunnasta.

Tässäkin kasvaa jättipoimulehteä ja komeamaksaruohoa. Lisäksi alueella on mm. kurjenpolvea ja purppurapunalatvaa. Taustalla yksi pitkistä daaliapenkeistä.

Mm. komeamaksaruohoa, sinipallo-ohdaketta, syyshohdekukkaa ja kuunliljoja.

Kuunliljoja, syyshohdekukkaa, purppurapunalatvaa, jättipoimulehteä. Istutusalueen ja nurmikon raja on todella siisti.

Perennojen korkeus vaihtelee aaltoillen. Näissä istutusryhmissä eivät välttämättä ole matalimmat edessä ja korkeimmat takana, vaan jopa mahtipontista purppurapunalatvaa kasvaa aivan etureunassa. Osa kasveista kasvaa koko penkin leveydeltä, mutta paikoitellen etualalla kasvaa matalaa maanpeiteperennaa ja taustalla kookkaampia kasveja.

Metsäpuutarhamaisemaa. Vasemmalla etualalla esikot viihtyvät kivenkoloissa.

Metsäpuutarhan lähellä myös perennaistutukset ovat erityisen reheviä ja laajoja pinta-alaltaan. Erilaiset koristeheinät, iirikset ja rantakukka luovat alueelle melko luonnollisen kosteikon tuntua. Vasemmalla kookas alppiruusu, joka on varmasti erityisen komea kukkiessaan.

Tällä alueella joukossa on myös hyötykasveja, mm. ruohosipuli kasvaa etualalla.

Seuraavalla kuvakierroksella Lundin kasvitieteellisessä puutarhassa käydään kurkkaamassa vielä daalioita ja eksoottisten kasvien aluetta.

 Tunnelmallista viikonloppua ja hyvää pyhäinpäivää!

18 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja näkymiä.
  Mukavaa pyhäinpäivää.

  VastaaPoista
 2. Upea paikka!
  Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 3. Reheviä ja kauniita istutusalueita, ja kovin siisti ympäristö! Hyvää pyhäinpäivää sinullekin!

  VastaaPoista
 4. Oih,tuo kesäinen vihreys!
  Lämminhenkistä pyhäinpäivää!❤

  VastaaPoista
 5. Kaunista katseltavaa. Ihastuin juurikin noihin puupölleillä tehtyihin kohopenkkeihin. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 6. On tuo vaan kaunis paikka! Puupöllikäytävä on hauska idea. Hyvää pyhäinpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 7. A lot of work went into this article. Thanks for proving that comments will help with key words.

  VastaaPoista
 8. Ompa runsasta ja vehmasta! Heti tuli mieleen, voi oispa meillä tuollaset kohopenkit...mutta oliskohan niitä kuitenkin hankala hoitaa lyhytkätisenä ;) Ei ylettäs kun vähän matkaa reunasta kurkotteleen, hienolle kyllä näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastuin noihin kohopenkkeihin, mutta ne ovat sen verran suuret, ettei meiltä oikein löytyisi tilaa vastaaville.

   Poista
 9. Ihana paikka. On aina ilo katsella hyvin suunniteltuja ja hoidettuja puutarhoja. Olkoon ne sitten suuria tai pieniä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...