maanantai 25. kesäkuuta 2018

Pieni yrttiruukkupuutarha

Jo useampana vuonna minulla on ollut kesällä yrttejä kasvamassa terassilla pienehköissä ruukuissa. Yksivuotiset olen syksyllä säiden viilennyttyä ottanut sisälle, jossa ne lopulta ovat syksyn/talven aikana nuupahtaneet. Monivuotiset olen talvettanut ruukuissaan ulkona tuivioiden alla. Tänä vuonna päätin istuttaa yrtit terassille vähän aiempaa isompiin ruukkuihin, jotta niitä ei tarvitsisi ihan niin tiheästi kastella kuin edellisinä kesinä. Tällainen pikkuisesta yrttiruukkupuutarhastani tuli.

Ruukuissa sitruunamelissa, ruohosipuli, basilikat "Emily", "Dark Opal", "Large Leaved", "Ordinary", "Bascuro", sitruuna- ja kanelibasilika, iisoppi, ryytisalvia, timjami ja venäläinen rakuuna. Ystävältäni saamani mintun pistokkaat vahvistelevat vielä juuriaan pienissä ruukuissa ja siirtynevät terassille isompiin ruukkuihin lähiaikoina.

Basilika "Dark Opal" on väriltään hauskan viininpunainen.

Iisoppi

 Onko sinulla yrttejä kasvimaalla tai ruukuissa? Mikä on suosikkiyrttisi?

Kaunista kesäkuun viimeistä viikkoa!

58 kommenttia:

  1. Tänä vuonna minulla ei ole yrttejä, kun niitä tulee syötyä niin vähän. Yrtit ovat kyllä kaunista katseltavaa ja tuoksutellakin voi monia. Basilika on suosikkini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monen yrtin tuoksu on tosiaan ihana ja aurinkoisella, lämpimällä säällä yrttien ohi kulkiessa saattaa esim. sitruunabasilikan tuoksu leijua ilmassa. Basilika on minunkin suosikkini.:)

      Poista
  2. Hyvä valikoima siulla on yrttejä. Terassi on lähellä käyvä napsimassa yrtit ruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaa tosiaan yrttien käyttöä, kun ne ovat lähellä. Niistä osa oli tuossa aivan alkukesästä kasvihuoneen vieressä ja silloin niitä herkemmin unohti käydä hakemassa.

      Poista
  3. Samanlainen yttiruukkupuutarha on joka kesä hyllyllä, jonka mies teki seinän viereen tätä varten. Siitä niitä käytetään lähes kaikkiin ruokiin. Suosikkeja rosmariini ja timjamit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen seinänvierushylly on kyllä kätevä. Meilläkin sellainen on, mutta nykyisille ruukuille se on liian kapea. Täytyykin keksiä sille uutta käyttöä. Meilläkin timjamia menee paljon, etenkin erilaisten liharuokien mausteena. Rosmariini ei selvinnyt ulkona viime talvesta ja sitä en nyt uutta ole hankkinutkaan, sillä sen käyttö on meillä vähäisempää.

      Poista
  4. Hieno yrttipuutarha :) Kestävätkö nuo punotut ruukut sadetta vai onko tuossa katos päällä? Meillä yrtit on ripoteltu sinne tänne: timjamia, rosmariinia ja kahta erilaista basilikaa keittiön ikkunalla, oreganoa kukkapenkissä, pikkubasilikaa sekä ruukussa ulkona että maassa, salviaa, timjamia, ruohosipulia ja saksankirveliä kasvimaalla. Timjami ja basilika ovat suosikkejani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Punotut ruukut ovat jo useamman vuoden vanhoja ja ajoittain ne ovat olleet sateessakin eivätkä ole siitä pahemmin kärsineet. Pidempinä sadejaksoina olen kyllä nostanut ne katoksen suojaan. Minullakin on tarkoitus istuttaa monivuotiset yrtit maahan uudelle yrttialueelle, mutta se on vasta ensi kesän projekti.:)

      Poista
  5. Yrtit ovat kivoja ja kauniita, meillä vaan pidetään kesällä kotia kolmessa paikassa, niin yrtitkin on ripoteltu mikä minnekin, ei kannata tehdä yhteen paikkaan kovin koreaa yrttipuutarhaa, enkä viitsi kolminkertaiseksi kovin montaa lajia hankkia. Mutta sinulla on kiva kokoelma yrttejä joista jo riittääkin moneen makuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ratkaisunne on kyllä tuossa tilanteessa käytännöllinen. Eipä tulisi meilläkään kotona pidettyä yrttipuutarhaa, jos osa kesästä kuluisi muualla.

      Poista
  6. Hyvä valikoima yrttejä sulla. Ja hyvässä paikassa, tuosta niitä äkkiä kipaisee hakemassa.
    Mulla ei ole ikinä ollut yrttejä kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan ruokakaupan basilikalla joskus yrttien kasvatusta aloittelin ja sittenpä se vei mennessään.:)

      Poista
  7. Paljon sinulla onkin kasvamassa ja niin terhakoita!

    Ruukuissa minäkin kasvattelen enimmäkseen yrtit! Tämän kesän uutuus on laventeli, se tuoksu on niin ihana, Lempiyrttejä ovat rosmariini, oregano, basilika..ja tietenkin tilli!
    Mikä lie kun rosmariini vähän kituliaasti tänä suvena kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Laventelin tuoksu on kyllä varmasti ihana! Minun rosmariinini ei selvinnyt viime talvesta. Oreganoa minun pitäisikin vielä hankkia, se on herkkua ja sopii moneen ruokaan. Minulla oli tilliä istutuslaatikossa viime kesänä ja sitä on vieläkin pakastimessa, kun meillä eivät minun lisäkseni muut siitä oikein välitä. Täksi kesäksi en nyt laittanutkaan uutta kasvamaan, mutta ehkä vuoden päästä taas sitten.:)

      Poista
  8. Meillä yrtit on muiden kasvien lomassa ja omalla yrttimaalla. Suosikki, tai eniten käytetty on piparminttu, sitä kuivataan talveksi reilusti teen kanssa käytettäväksi. Noin ruukuissa, lähellä keittiötä yrttejä onkin helppo käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparminttua katselin viime kesänä puutarhaliikkeessä, mutta silloin se jäi ostamatta. Teetä meillä menee paljon, joten sitä voisikin hankkia ja kokeilla tosiaan teen kanssa. Kiitos vinkistä!

      Poista
  9. Sinulla onkin aika paljon yrttejä kasvamassa. Minulla on vain rosmariinia, basilikaa, ruohosipulia ja timjamia. Ja ne ovat kasvarissa. Aurinkoa viikkoosi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Liisa! Minäkin aion syksyn tullen siirtää ruukut vielä kasvariin, jotta saisin pidennettyä yrttien satokautta. Aurinkoista viikkoa sinullekin!

      Poista
  10. Täältä löytyy ruohosipulia, lipstikkaa ja meiramia. Ne on vuosia sitten kylvetty/istutettu ja joka vuosi jaksavat nousta maasta uudelleen. Ruohosipuli on lempparini sen kukkiessa upeasti alkukesällä. :)
    Yrttien kasvatuksesta en ole hirveästi innostunut, mutta basilikaa kylvin tomaattien juurelle kasvihuoneeseen.
    Minttu voisi tosin olla hankkimisen arvoinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli basilikaa viime vuonna tomaattien juurella ruukuissa, mutta ne herkästi jäivät sieltä käyttämättä, kun en aina muistanut lähteä niitä sieltä hakemaan. Lipstikkaa en ole koskaan maistanut, mutta kiva olisi sitä kyllä kokeilla. Nuo monivuotiset yrtit ovat kyllä palkitsevia ja niitä itsekin haluaisin lisää.

      Poista
  11. Kaunis yhdistelmä ruukkuja. Minulla on lähinnä noita monivuotisia yrttejä: timjamia, oreganoa, salviaa, lipstikkaa, minttuja. Lisäksi joka kesä täytyy laittaa parvekelaatikollinen basilikaa kasvariin. Se on suosikkini, sillä siitä saa tehtyä herkkua pestoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Monivuotisia yrttejä minullakin on toiveissa hankkia lisää, ainakin oreganoa, meiramia ja lisptikkaakin olisi kiva kokeilla. Basilika on meilläkin suosikin asemassa, osittain juuri peston vuoksi.:)

      Poista
  12. Onpa kivan ja kätevän näköinen yrttitarha. Minulla on eniten kasvimaalla kohopenkissä, monivuotiset yrtit keskenään, niin se penkki pysyy samanlaisena vuodesta toiseen. Juuri nyt, kun ruoho- ja pillisipuli, salvia ja timjamit kukkivat, se on todella nätti.
    Jokunen minttu kasvaa erikseen purkissa, kun niitä ei arvaa istuttaa muiden sekaan leviämään. Osa monivuotisista, kuten lipstikka, käärmeenlaukka ja laventeli, kasvavat ihan kukkapenkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo monivuotiset yrtit ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia. Käärmeenlaukka on minulle ihan uusi tuttavuus, monipuolinen kattaus yrttejä sinulla. Yrteillä on tosiaan myös koristearvoa.

      Poista
  13. Kaunis yrttiruukkutarha sinulla ja komistuu edelleen. Oma yrttitarhani on hyötytarhan laatikossa. Suosikkini ruuanlaitossa on timjami. Mutta kasvutavaltaan ja kukinnaltaan pidän mäkimeiramista. Basilikat kasvavat kasvihuoneessa, tomaattimozzarellasalaatissa parasta. Mintut ovat uusi tuttavuus ja hyvä sellainen, muutamat kerrat juotu jo minttuteet. Ihan parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Minullakaan minttua ei ole aiemmin ollut ja odotan nyt ilolla niiden kasvua, että pääsen maistelemaan ainakin minttuteessä.

      Poista
  14. Kaunis asetelma, ja hyödyllinen.
    Minulla on jotain kasvihuoneessa ruukuissa ja amppeleissa.
    Ampparit tykkäävät ruohosipulin kukista, enkä raaski vielä leikata varsia.

    VastaaPoista
  15. Mainio kokoelma yrttejä! Tällä tavoin ne ovat aina tarjolla ja niitä tulee käytettyä. Sitä paitsi ne ovat kauniita katsella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuolla pienellä yrttiruukkupuutarhalla on tosiaan monta hyvää puolta.:)

      Poista
  16. Edustava yrttitarhasi on myös silmän ilo.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  17. Ihana! Nyt en ole laittanut yrttejä, vaikka aiemmin minulla on ollut ruukuissa niitä parvekkeella.
    Basilika on lemppari!

    VastaaPoista
  18. Ihania yrttejä. Min lempparit on mintut, yyyyllätyyyys 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Innolla odotan, että pääsen maistamaan minttuteetä. Kiitos vielä pistokkaista!<3

      Poista
  19. Näyttää kivalta!
    Taitaapi tuo basilika olla valintani. Liian vähän tulee kyllä yrttejä käytettyä.
    Mukavaa viikkoa Tiiu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Basilika on minunkin lempparini.:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  20. Ihana ruukkutarha. Minulla kasvaa kukkapenkin reunassa ruohosipulia, kanelibasilikaa, sitruunamelissaa ja timjamia. Mintun siirsin ruukkuun, kun se meinasi vallata kukkapenkissä liikaa alaa. Ruohosipuli on lempparini niin maun kuin ulkonäönkin osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ruohosipuli kasvaa minulla vielä ruukussa, mutta haaveilen ihanista ruohosipulimättäistä kukkapenkin reunustajana.

      Poista
  21. Onpa kiva yrttitarha. Tuo kommenttisi: "Monivuotiset olen talvettanut ruukuissaan ulkona tuivioiden alla" kuulostaa niin kiehtovalta, että pitäisi kokeilla itsekin. Olen syksyllä vaan kumoillut joka ainoa ruukun...jospa saisi rosmariinin säilymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuivio on kätevä tuossa talvetuksessa, kun se toimii "elävänä" suojana. Ei tarvitse havunoksia yrittää mistään hamstrata. Kannattaa kokeilla monivuotisten yrttien talvetusta. Ainakin itselläni ovat ruukuissakin hyvällä onnistumisprosentilla selvinneet talvesta.

      Poista
  22. Onpa sinulla kaunis ja monipuolinen yrttitarha!
    Mä oon maailman surkein hortonomi, onnistui päästämään päiviltä basilikan ja ruohosipulin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sumi! Kyllä noita mokia minullakin välillä sattuu. Minulla on yksi kaupasta ostettu basilika vielä sisällä pienessä ruukussa ja juuri mietin, että pitäisi sekin pian istuttaa ulos isompaan ruukkuun, sillä muuten voi olla, että se jossain vaiheessa kesän aikana kuitenkin kuivahtaa ja kuolee. Sitkeästi vain kannattaa yrittää uudelleen.:)

      Poista
  23. Kauniita ovat yrttisi ruukuissaan! Itsellä jonkin verran kasvamassa laatikoissa ja ruukussa. Olen laittanut siemenet suoraan sinne. Kasvavat erityisen huonosti tänä vuonna. Viime vuonna eri meininki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä en ole huomannut eroa viime vuoteen, mutta en tänä vuonna suorakylvänytkään mitään yrttejä. Mm. basilikat ja sitruunamelissan esikasvatin ja monivuotiset ovatkin jo muutaman vuoden vanhoja. Toivottavasti yrttisi piristyvät kunnon kasvuun kesän kuluessa!

      Poista
  24. Minulla on myös ruukuissa, ja joitakin, kuten rakuuna ja lipstikka, maassa kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi noita monivuotisia laittaa jossain vaiheessa maahan, ja tuota lipstikkaa täytyy kyllä varmaan minunkin kokeilla, niin monella sitä tuntuu olevan.:)

      Poista
  25. Ihanat yrttiruukut! Minulla ei ole tänä vuonna ruukuissa, mutta kasvimaalla on monivuotisena lipstikkaa, minttua ja ruohosipulia, sekä siemenestä tilliä ja persiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvimaalla yrttien kasvattaminen on ainakin kastelun osalta varmasti vaivattomampaa kuin ruukuissa.

      Poista
  26. Voi miten ihanat ruukut ja täynnä herkkuja. En tiedä suosikkia, mutta muutan vuoden olen ollut innostunut oliiviyrtistä ja curry yrtistä, kun ovat vähän erikoisempia. Tänä keväänä löysin myös suolayritin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuosta oliiviyrtistä luinkin jostain blogista, mutta curry-yrtti ja suolayrtti ovat minulle ihan uusia tuttavuuksia. Olisipa kiva maistaa joskus noitakin.

      Poista
  27. Onpa viehättävä yrttiasetelma :) Nätit ruukut ovat ilo silmälle, kasvien lisäksi :)

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...