lauantai 28. tammikuuta 2017

Pihabongaus 2017

Olemme osallistuneet Pihabongaukseen jo muutamana vuotena peräkkäin, joten tänäkin vuonna se oli merkattu kalenteriin jo hyvissä ajoin, ettei se vain pääsisi unohtumaan. Lapsemmekin, vaikka ovatkin vielä pieniä, tykkäävät lintujen katselusta, ja käymme esim. keväisin ja kesäisin kiertelemässä lähialueiden lintutorneja koko perheen voimin. Näillä retkillä nuorin matkustaa vielä rintarepussa ja keskimmäinen kantorinkassa, vanhin jaksaa jo muutaman kilometrin matkan taivaltaa, kunhan mielenkiintoista nähtävää ja lepo- ja evästaukoja löytyy reitin varrelta. Seurailemme lintulaudalla ja puutarhassamme käyviä lintuja lähes päivittäin, joten siinä suhteessa Pihabongaus-päivä ei paljon muista päivistä poikkea muutoin, kuin että silloin kirjaamme havaintomme ylös. Lisätietoa Pihabongaus-tapahtumasta löydät BirdLife Suomen -sivuilta.

Tarkkailimme lintuja tänään kotimme ympäristössä klo 9-10. Näimme tunnin aikana yhteensä kaksitoista tali-, kahdeksan sini-, kaksi hömö- ja kolme kuusitiaista, kaksi viherpeippoa, kuusi harakkaa, yhden variksen ja kaksikymmentäneljä kesykyyhkyä. Tässä vielä joitakin kuvia puutarhamme lintuvieraista.

Talitiaiset ryhtyivät poseeraamaan kameralle.Sinitiaisten herkkua ovat talipallot.

Hömötiainen miettii, kehtaisiko tuosta maistaa.

Viherpeippo on ruokailunkin ajan jatkuvasti valppaana.

Osallistutko Sinä Pihabongaukseen? Jos kiinnostuit tapahtumasta, mutta et vielä ole osallistunut, niin huomennakin ehtii! :)

36 kommenttia:

 1. Teillä olikin vilkasta lintulaudalla ja ympäristössä. Meillä oli mahdottoman hiljaista. Tosi mukava kuulla että opetatte lapsianne tykkäämään luontoasioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kanssa on kyllä tosi kiva tutkia luontoa ja vielä ihan uudella tavalla itsekin innostuu monista pienistäkin asioista, kun näkee lasten riemun. Nämä ovat varmasti myös niitä hetkiä, joita kaiholla myöhemmin muistelee.

   Poista
 2. En ole koskaan virallisesti osallistunut, mutta aina seuraan lintulaudan tapahtumia. Meillä on pörrännyt paljon pyrstötiaisia, mitä harvammin näkeekään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrstötiaiset ovat kauniita lintuja. Itse en ole niitä koskaan nähnyt, kuvissa vain. Hauskaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Söpöjä etenkin tuo hömötiainen!
  Meillä on ollut niin surkea sää, että eihän linnut edes erottuisi tuon sumun seasta:)
  Katsotaan, jos huominen olisi parempi bongauspäivä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hömötiainen oli kyllä hauska. Se kallisteli pitkään päätä puolelta toiselle kuin pohtien, viitsiikö noita siemeniä edes maistaa. Toivottavasti tänään sää suosisi sielläkin! Lintujen tarkkailu on niin mukavaa.

   Poista
 4. Suloiset linnut ! Meilläkin on viherpeippo vieraillut joinakin vuosina.
  Tali- ja sinitiaisia näkyy usein, mutta kuusitiasta (suosikkiani) en ole
  nähnyt aikoihin. Olipa hienoa nähdä lintukuviasi 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuusitiaiset käyvät meillä syömässä aina vasta muiden lintujen jälkeen, eivät koskaan yhtä aikaa. Ne ovat varmaan vähän arempia. Toivottavasti niitä vierailisi taas teilläkin!

   Poista
 5. Meillä ei kotona ole kovin suuri lajikirjo lintuja. Lintulauta meillä on ja siellä käy pääosin erilaisia tiaisia. Joskus myös viherpeippoja, jotka pyrähtävät lentoon pienimmistäkin syystä. Mökillä lajeja onkin sitten enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lajikirjo rajoittuu juurikin tiaisiin ja viherpeippoihin. Olen miettinyt, toisiko monipuolisempi siemenvalikoima lisää eri lajeja. Oraville aion hankkia pähkinäautomaatin, kun näyttävät käyvän varkaissa lintulaudalla.

   Poista
 6. En osallistunut. Ihanat lintukuvat. Meidän linturuokinta on sen verran kauempana, että hankala kuvailla, kun ei ole kunnon objektiivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin lintulauta oli aiemmin kauempana, mutta siirsimme sitä lähemmäs, jotta ikkunastakin näkisi siellä vierailevia lintuja. Lapset tykkäävät istua olohuoneen sohvalla ja katsella lintulaudan tapahtumia.

   Poista
 7. Tiaiset ovat pihan vakiovieraita. Niitä on mukavaa seurata. Luontoretket ovat kivoja, joskin vähän haasteellisia monen pikkuisen kanssa. Tai ainakin ne vaativat etukäteissuunnittelua. Mutta hienoa toimintaa ja sillä lailla pikkuiset oppivat liikkumaan luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiaiset ovat kyllä hauskoja lintuja, ja niiden touhuja on tosiaan mukava seurata, kuten muidenkin lajien. Olet oikeassa, että luontoretket pienten kanssa vaativat ennalta suunnittelua, mutta se on kyllä vaivan arvoista. Kaksi vanhinta lasta odottaa jo retkiä etukäteen ja retkiaamuna on monta innokasta eväiden ja kiikareiden pakkaajaa. :)

   Poista
 8. Ihanat pienet siivekkäät ja hienot kuvat.

  VastaaPoista
 9. Tänä vuonna taisi käydä samoin, kuin edellisenä eli tintit kertoivat minun niitä vahtivan ja pysyivät etupäässä poissa lintulaudalta. No, kyllä jokunen tintti ja muu lintu tuli bongattua. Täytyypä käydä raportoimassa, ettei unohdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi eilen lintuja melko samanlainen määrä kuin keskivertopäivänäkin ja tulokset olivat varsin samankaltaiset kuin edellisvuonna. Kiva, ettei sielläpäin sana ollut ihan kaikille siivekkäille kiirinyt ja sentään joitakin lintuja kävi teilläkin vieraisilla.

   Poista
 10. Piti osallistua, mutta lasten syntymäpäivien vuoksi ei tänään löytynyt sopivaa väliä valoisaan aikaan bongailla. Tänään tosin ensimmäistä kertaa koskaan bongasin lintulaudalla pyrstötiaisia. Tali-, sini-, hömö-, ja töyhtötiaiset ovatkin vakiovieraita, mutta pyrstötiaista ei ennen ole näkynyt. Eli kiva bongauspäivä, vaikken pihabongausta ehtinytkään tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska, että pyrstötiaiset ovat löytäneet teille! Toivottavasti tulevat toistekin! Meillä niitä ei ole näkynyt.

   Poista
 11. En osallistunut, mutta parvi tilhiä kyllä vieraili naapurin aroniamarjoissa ja niitä katseltiin. Oli kovin harmaa päivä, ja lenkillä ei edes kuulunut lintujen laulua. Kivoja kuvia olet saanut pihan pikkulinnuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Tilhillä on kyllä kaunis höyhenpuku. Kiva, että niitä teilläpäin pääsee seurailemaan. Täällä niitä ei harmikseni ole näkynyt. Siitä on varmasti vuosia, kun olen viimeksi tilhen nähnyt.

   Poista
 12. Kiva määrä lintuvieraita! Tänä vuonna en ehtinyt osallistua pihabongaukseen, viimeksi taisin osallistua paria vuotta sitten. Mukavaa puuhaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihabongaus on kyllä hauskaa. Onneksi lintujakin kävi sen verran, että tunti kului oikein rattoisasti niitä seuraillessa.

   Poista
 13. Olen myös jo muutamana vuonna osallistunut bongaukseen. Teillä onkin runsas lintukanta! Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika peruslintuja meillä käy, mutta onneksi edes niitä ja kuitenkin lukuisia päivittäin. Olisi silti kiva joskus nähdä joku harvinaisempikin vieras lintulaudalla. Ehkä joskus onnistaa.. :)

   Poista
 14. En osallistunu, vaikka joka päivä lintuja seuraanki. Teillä onki monipualine lintulajitelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen touhuja on kyllä hauska seurata. Aina niissä riittää ihmeteltävää ja viihdykettä.

   Poista
 15. Onpa herkän persoonalliset kuvat pikku söpöläisistä. Me emme varsinaisesti osallistu bongaukseen, mutta tarkkailemme päivittäin oman pihan lintuja. Tuttujen tiaisten lisäksi nyt nähtiin keltasirkkuja, tikkoja, punatulkkuja ja ilmeisesti urpiainen. Lisäksi meillä vakiosukkaana elelee puunrungoissa puukiipijä. Kiva kun lapset oppivat jo pienenä luonnon tarkkailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teilläpäin asusteleekin paljon eri lajeja. Puukiipijää en ole vielä koskaan nähnyt, mutta se vaikuttaa hauskalta lajilta.

   Poista
 16. Hienoja kuvia!
  Meillä on paljon erityisesti talitiaisia, mutta en koskaan pääse niitä yhtä lähelle kuin sinä olet päässyt. :)
  Töyhtötiainen on tämän talven suloinen uusi vierailija.
  Valoisaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on lintulauta lähellä olohuoneen ikkunoita ja olen ottanut kuvat lasin läpi zoom-objektiivilla. :) Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 17. En osallistunut pihabongaukseen, mutta osallistuin viime vuonna pönttötalkoisiin. Mökkipiha sai uusia pönttöjä ja vanhat korjattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin pitäisi linnunpönttöjä taas korjata ja pari voisi tehdä lisääkin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...