torstai 30. tammikuuta 2020

Hankikylvöt

Tein vuosi sitten ensimmäistä kertaa kylmäkäsittelyn vaativien perennojen hankikylvöjä, ja niiden onnistuttua hyvin ajattelin kokeilla niitä uudestaan. Tällä kertaa kylvölistallani oli mm. kurjenmiekkaa, kurjenpolvea, isotähtiputkea ja kylmänkukkaa. Kylvin kunkin lajin/lajikkeen siemeniä aina omaan muoviruukkuunsa hiekansekaiseen multaan siemenpussien ohjeiden mukaisesti. Ruukut numeroin vedenkestävällä tussilla ja kirjoitin paperille listan, mitä mihinkin ruukkuun kylvin. Ruukkujen/purkkien pohjassa on oltava reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee lumien sulaessa valumaan pois.

Ruukut vielä ennen viimeistä kastelua, jonka jälkeen ne pääsivät ulos.

Kunnollisen kastelun jälkeen kiikutin ruukut ulos ja upotin ne hankeen kaivamaani kuoppaan. Viime vuonna minulla oli ruukkujen päällä harso estämässä ei-toivottujen siementen joutumista ruukkuihin. Se kuitenkin jäätyi useita kertoja keväällä mullan pintaan ja osa siemenistä tarttui siihen. Tällä kertaa jätin nyt harson laittamatta, mutta ajattelin levitellä sen kylvösten päälle heti, kun ruukut alkavat keväällä pilkottaa hangesta. Lopuksi vain heittelin lumet ruukkujen päälle. Jos rikkakasveja nyt kovasti purkeista alkaa keväällä puskea, täytyy sitten tulevilla kerroilla kuitenkin yrittää virittää se harso ruukkujen suojaksi. Nyt sitten vain odotellaan kevättä, lumien sulamista ja siementen itämistä.:)

Ruukut piiloutumassa lumen alle.

Oletko sinä tehnyt hankikylvöjä? Jos olet, mitä olet kylvänyt?

Oikein hyvää loppuviikkoa!

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Kevään kaipuu -haaste 2020

Ainakin omassa mielessäni kevään kaipuu on taas kytenyt jo monien viikkojen ajan, ja sen vuoksi innostuin kylvötkin aloittamaan jo ennen vuodenvaihdetta. Ensi kesän puutarhaprojekteja olen suunnitellut ahkerasti, samoin lukenut puutarhalehtiä ja –kirjoja. Kuitenkin talviaika tuntuu taas kovin pitkältä, ja ajattelinkin sen vuoksi käynnistää uudelleen vuosi sitten aloittamani Kevään kaipuu –haasteen tuomaan pieniä paloja kevättä tänne lumen, jään ja pakkasten keskelle.

Mehiläinen vierailemassa Kaaripenkin krookuksissa 4/2019.

Vaaleankeltaiset krookukset kukkivat Porraspenkissä 4/2019.

Kaaripenkkiin puhkesi balkaninvuokkomeri 5/2019.

Varjoryhmän alvejuuret, ketunleivät ja kevätkaihonkukat 5/2019.

Haasteen tarkoituksena on kerätä postaukseen itselle merkityksellisiä keväisiä kuvia. Kuvien ei ole pakko olla kukista ja puutarhasta, vaan kaikki keväiseksi mieltämäsi käy. Kerään tämän postauksen loppuun listan kaikista haasteeseen osallistuneista, joten halutessasi postauksesi tuohon listalle, käythän kirjoittamassa sen linkin tuonne alapuolelle kommenttikenttään, niin varmasti löydän sen.

Isokevättähdet Kaaripenkissä 4/2019.

Tarhakylmänkukka 'Papageno' ja hyasinttien piipot 5/2019.

Pikkukäenrieska paistattelee kevätauringossa 5/2019.

Kevätkurjenmiekka Kaaripenkissä 4/2019.

 Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu Puutarhahetki-blogista)
- tee postaus sinulle rakkaimpien keväisten kuvien kera
- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan
- käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogin Kevään kaipuu -postauksen kommenttikenttään.
Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvasi silloin #keväänkaipuuhaaste ja @puutarhahetki , jotta löydän ne.

Tähtimagnolia Pionirinteessä 5/2019.

Porraspenkin ja Kohopenkin tulppaanit 5/2019.

Itse haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:
Saaripalsta 

Jos inspiraatio iskee, sinun ei toki tarvitse odottaa haastetuksi tulemista, vaan voit napata haasteen jo tästä mukaasi! Tuodaan yhdessä pilkahdus keväästä tänne talven keskelle!<3

maanantai 27. tammikuuta 2020

Versotusta

Meillä on lasten kanssa ollut tapana kasvattaa kevään ensisadoksi versoja. Sinapinsiemenet, herneet ja valkosipuli ovat jo vakiintuneet versotettaviemme listalle. Tänä vuonna valkosipulit ovat vielä laittamatta, mutta sinapinsiemenet ja herneet pääsivät jo kasvamaan. Lisäksi kokeilimme uutena vesikrassia, auringonkukkaa sekä maissia. 

Tämän vuoden ensimmäistä satoa: edessä vihanneskrassin, takana vasemmalla sinapinsiemenen ja oikealla auringonkukan versoja.


Viime vuonna kokeilimme versotusta ensimmäistä kertaa ilman multaa laittamalla mataliin astioihin pohjalle pari palaa talouspaperia, jonka pidimme kosteana. Satoa saimme ihan yhtä hyvin kuin aiemminkin, mutta tämä tapa oli nopeampi, helpompi ja siistimpi, joten tänäkin vuonna versotettavamme pääsivät talouspaperiarkkien päälle.

Versotuksessa käyttämämme sinapinsiemenet ovat kaupan maustehyllyltä, samoin herneet ihan tavallisia ruokakaupan kuivattuja herneitä ja maissit peräisin mikro-popcorn-pussista. Vesikrassin siemenet ovat ihan tavallisesta siemenpussista, tosin luomua, ja auringonkukan siemenet keräsin omista auringonkukista talteen viime syksynä.




Herneenversojakin pääsemme pian napsimaan esim. leivän päälle ja salaattiin.

Popcorn-maissit lähtivät näistä kasvuun hitaimmin, mutta satoa niistäkin on luvassa.

Oletko sinä kokeillut versotusta? Mikä on suosikkiversotettavasi?

Aurinkoista tammikuun viimeistä viikkoa!

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Puutarhavierailulla: Slottsträdgården, Malmö, Ruotsi, osa 1/4

Muutaman viime kuukauden aikana olen postaillut viimekesäisen lomareissumme puutarhakohteista, ja kierros jatkuu nyt Malmön keskustan läheisyydessä sijaitsevassa aivan ihanassa Slottsträdgårdenissa. Tämä on itse asiassa yksi omista suosikeistani  kyseisen lomareissumme puutarhakohteista. 12 000 neliömetriä kooltaan oleva Slottsträdgården on perustettu parisenkymmentä vuotta sitten ekologisen puutarha-ajattelun pohjalta. Puutarhassa on useita pieniä erityylisiä teemapuutarhoja ja lisäksi ehdottomasti kaunein hyötykasvialue, mitä koskaan olen nähnyt. Tänään luvassa on ensimmäisten teemapuutarhojen esittely. Tervetuloa mukaan aurinkoiseen linnapuutarhaan!:)


Uuden perennapuutarhan alueella iloisen värikkäät, rehevät istutukset rönsyilevät tukeilla rajatuilla istutusalueilla. Kasvivalikoimaan kuuluvat mm. kaunopunahattu, sinipallo-ohdake, ruostekukka ja erilaiset koristeheinät.

Etenkin kaunopunahattu ja sinipallo-ohdake kuhisivat kimalaisia ja muita pölyttäjiä.

Slottsträdgårdenin japanilainen puutarha on kuorrutettu tummilla kivillä, "graniittimerellä". Lankkupolut halkovat ja reunustavat aluetta. Vehreyttä tuovat mm. bambut.

Japanilaisen puutarhan katseenvangitsijana ovat kaarevat kivipaadet.

Japanilaisen puutarhan reunalla puutarhapenkin selkänoja onkin tehty muotoonleikatusta marjakuusesta.

Kuivan alueen puutarhassa kasvit on istutettu vaaleilla kalkkikivillä reunustettuihin istutusaltaisiin.

Kuivankin paikan istutus voi olla rehevän näköinen, kun kasvivalinnat ovat oikeat. Istutukset on tehty pelkkään hiekkapohjaan.

Mm. erilaiset koristeheinät ja laventeli ovat tämän kuivan paikan puutarhan peruskasveja.


Muotopuutarhassa huomio kiinnittyy kauniisti leikattuihin pallomaisiin puihin ja pensaisiin. Värimaailma on varsin hillitty, sillä kukkijoista löytyy vain violetin ja valkean sävyjä.

Puksipuupalloja, jättiverbenaa, loistosalviaa ja valkoista päivänhattua.

Jättiverbena oli tässäkin puutarhassa perhosten suosiossa. Kuvassa amiraaliperhonen.

Tässä vielä lista aiemmista viime kesälomareissumme Puutarhavierailulla-kohteista:

- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård
- Kielin vanha kasvitieteellinen puutarha
- Kielin yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Iloa ja valoa päivääsi! 

P.s. Vielä tänään ehdit mukaan Pihabongaukseen!:)

lauantai 25. tammikuuta 2020

Pihabongaus 2020

Taas on Suomen suurimman lintutapahtuman, BirdLifen järjestämän Pihabongauksen aika! Tapahtumassa tarkoituksena on tarkkailla lintuja yhden tunnin ajan omalla pihalla tai muussa paikassa tänään tai huomenna ja käydä sen jälkeen kirjaamassa havainnot BirdLifen sivuille, josta löytyvät myös tarkemmat osallistumisohjeet. Tapahtuman avulla kerätään tietoa Suomen talvisesta linnustosta. Lisäksi sen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvisen pihapiirin lintuja ja lisätä kiinnostusta lähiluontoa kohtaan. Kyseessä ei ole kilpailu havaintojen määrästä, vaan yhdenkin linnun käsittävät havainnot ovat tärkeitä. Osallistujien kesken arvotaan myös lintuaiheisia palkintoja.

Tilhiä puutarhassamme näkyy vain harvoin.

Meillä on ollut jo usean vuoden ajan tapana osallistua Pihabongaukseen, sillä se on mukavaa koko perheen yhteistä puuhaa. Lapsemmekin ovat kiinnostuneita lintujen tarkkailusta (keväisin ja kesäisin käymme yleensä linturetkillä luontopoluilla ja läheisillä lintutorneilla) ja iloitsevat jokaisesta näkemästään yksilöstä. Tänä talvena puutarhassamme lintuja on ollut viime vuotta enemmän niin lajien kuin yksilöidenkin kannalta katsottuna. Saa nähdä, minkälaisia lintuvieraita meillä tänään tarkkailuaikana piipahtaa!:)

Sinitiaiset ovat pihamme päivittäisiä vieraita.

Jos kiinnostuit Pihabongauksesta, ehdit vielä hyvin mukaan tarkkailemaan lintuja tänään tai huomenna!:)

Mukavia bongaushetkiä ja iloista viikonloppua!

torstai 23. tammikuuta 2020

Tammikuun kylvöt

Koska kylvin chilit ja paprikat poikkeuksellisesti jo joulukuussa, tammikuun kylvölistani jäikin tavanomaista lyhyemmäksi. Kylvöjen aloittamisen myötä tuntuu kuin kevät olisi jo paljon lähempänä. Ilolla olen seurannut chilien ja paprikoiden taimettumista, ja nyt odotan loppujen tammikuun kylvöjenikin itämistä. 



Tässäpä vielä lista tämän kuun kylvöistäni:
- laventeli
- jättiverbena
- verbena-sekoitus
- keijunmekko
- tarhaorvokki

Tässä lopuksi vielä linkki aiemmin keräämääni kylvökalenteriin helpottamaan kevätkylvöjen ajankohdan suunnittelua.:)

 Oletko sinä jo aloittanut kevätkylvöt? 

Kivaa loppuviikkoa!

keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Rolfin tammikuinen tervehdys

Corgimme Rolf on vieraillut blogini postauksissa harvakseltaan, edellisen kerran marraskuussa lentävän koiran puutarhakierroksen yhteydessä. Jo tuolloin esitettiin toiveita, että Rolf näyttäytyisi blogissani useammin, ja samaa toivottiin myös Sinun toiveesi –postauksessa. Rolf aloittaakin nyt kuukausittaiset tervehdykset, ja saattaapa se joskus vilahtaa blogissani niiden lisäksikin. Tässäpä Rolfin tammikuinen tervehdys!

Rolf kävi takapihalla haistelemassa muiden puutarhassa vierailleiden eläinten jälkiä. Keskeneräisen terassin alla oli jotakin erityisen kiinnostavaa.

Välipalaksi napattiin vähän lunta ja sitten matka jatkui.

Oravan jäljet löytyivät Rinnepenkin luota. Niitä piti tutkia, mutta lopulta lumen syöminen vei voiton...

Elävän pajumajankin luona pyörähdettiin. Siellä jälkiä ei näkynyt, mutta lumi kyllä maistui.

Sydänpolku oli mieluisa paikka. Ihanan hajuisia jäniksen jälkiä meni ristiin rastiin. Onneksi kasvit olivat säästyneet pitkäkorvilta talvisuojausten ansiosta.

Hauskaa keskiviikkoa!

maanantai 20. tammikuuta 2020

Kylvösuunnitelmia

Tänä vuonna suurin osa hyötykasvi- ja kesäkukkakylvöistäni on minulle jo entuudestaan tuttuja kasveja. Toki kokeilen myös muutamia uusia lajeja ja lajikkeita, mutta vähemmässä määrin kuin aiempina vuosina. Osan kasveista kylvin istutuslaatikoihin jo syksyllä, ja ne puuttuvat tästä listauksesta. Myös perennojen hankikylvöt puuttuvat tästä, sillä postailen niistä erikseen myöhemmin. Tässäpä listaa tämän vuoden kylvösuunnitelmistani.

Tänä vuonna kylvölistalla on mm. tomaatteja, mangoldia, basilikaa, japaninotakilokkia, avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, maissia, herneitä ja kyssäkaalia.

Hyötykasvit:
- chilipaprika 'Hungarian Yellow Wax Hot', 'Jamaican Bell', 'Anaheim' ja 'Meek and Mild'
- suippopaprika 'Urartu' ja pieni oranssi nimetön
- chili 'De Cayenne' (Ring O Fire), 'Bird's Eye Baby', 'Starfish', 'Tabasco Greenleaf', 'Habanero Lemon' ja nimetön mieto, täyteläinen
- pikkupaprika 'Patio Red', nimetön makea punainen paprika
- maustepaprika 'Lombardo'
- vihannespaprika 'Puztagold'
- mangoldi 'Bright Lights' ja 'Rhubarb Chard'
- punajuuri 'Chioggia'
- kaskinauris 'Enon Kanta'
- nauris 'Goldana'
- lanttu 'Wilhelmsburger'
- retiisi-sekoitus ja 'Eiszapfen'
- japaninotakilokki
- uudenseelanninpinaatti l. lamopinaatti
- kurkkuyrtti
- rukola
- maustebasilika 'Ordinary', 'Large Leaved', 'Emily'
- basilika 'Dark Opal'
- kähäräminttu
- kiinansipuli
- goji-marja l. pukinpensas
- sokerimaissi 'Golden Bantam'
- vesimeloni 'Sugar Baby'
- tomatillo 'Purple'
- kirsikkatomaatti 'Tiny Tim', 'Sweet Million' F1, 'Supersweet 100' F1, 'Indigo Blue Berries', 'Red Cherry', 'Gardener's Delight', 'Balconi Yellow', 'Balconi Red'
- amppelitomaatti 'Romello'
- kasvihuonetomaatti 'Black Crimea'
- parsakaali 'Premium Crop' F1
- ruusukaali 'Roodnerf'
- kukkakaali 'Erfurter'
- punakaali 'Rotkopf'
- kyssäkaali 'Delikatess Weiss'
- pinaattikiinankaali l. pak choi
- kurpitsa 'Big Max', 'Eso'
- kesäkurpitsa 'Diamant' F1
- myskikurpitsa
- patty pan -kurpitsa 'Sunburst' F1
- härkäpapu 'Triple White'
- salkopapu 'Blauhilde', 'Neckargold'
- pensaspapu nimetön, 'Prelude', 'Processor'
- silpoydinherne 'Onward', 'Kelvedon Wonder', 'Kleine Rheinländerin'
- sokeriherne 'Norli'
- avomaankurkku 'Delikatess', 'Rhensk Druv', 'Konsa' F1, 'Beth Alpha'
- kesäsalaatti 'Market Favourite'
- bataviasalaatti 'Lollo Bionda'
- lehtisalaatti 'Red Salad Bowl'
- vihanneskrassi

Tässä osa tulevista kesäkukkakylvöistäni. Kuvassa on mm. tähtisilmän, petunian, kirjokakkaran, tuoksuherneen, tsinnian, leijonankidan, kiinanasterin, tuoksukaunokin ja pioniunikon siemenpussit.

Kesäkukat:
- laventeli
- jättiverbena
- verbena-sekoitus
- keijunmekko
- tarhaorvokki
- tulikruunu
- isosamettikukka 'Vanilla' F1
- rusoikikukka, sekoitus
- ruiskaunokki, sekoitus
- tuoksukaunokki, sekoitus
- kaliforniantuliunikko
- silkkiunikko 'Shirley'
- pioniunikko, vaal.pun. ja lila
- jänönhäntä
- petunia, sekoitus, 'Night Sky', vaal.pun-valkoraidal.,
- tarhakehäkukka 'Kinglet Yellow'
- kehäkukka 'Golden Emperor', 'Orange King', 'Lemon Zest'
- ryhmäsamettikukka 'Petite Yellow', 'Bonita'
- auringonkukka 'Teddy Bear'
- isoauringonkukka, kerrottu
- kirjokakkara, sekoitus
- leijonankita', sekoitus
- kiinanasteri l. kääpiöasteri, sek.
- kesäleimu 'Nana Compacta Beauty'
- tähtisilmä, sekoitus
- isotsinnia 'Graffiti'
- tsinnia 'Zahara Sunburst'
- tiibetinkoirankieli
- aitoelämänlanka, sekoitus
- pensasköynnöskrassi 'Crazy Jewel' ja nimetön
- tuoksuherne, pun., vaal.pun., tummansin.

Oletko sinä jo tehnyt kylvösuunnitelmia? Kylvätkö vanhoja tuttuja lajikkeita vai kokeiletko jotain uusia? Tässä vielä linkki aiemmin keräämääni kylvökalenteriin, joka helpottaa kylvöjen ajankohdan suunnittelua.

Kaikkea hyvää alkaneeseen viikkoon!

sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Puutarhavierailulla: Botanischer Garten, Kiel, Saksa, osa 6/6

On tullut Kielin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kuvakierroksen viimeisen osan aika. Tämän upean puutarhan alueista olen jo esitellyt ihanat muurinreunusistutukset ja ruusutarhan, uskomattoman kauniin rohdostarhan, puutarhataidetta ja eksoottisia kasveja, metsäpuutarhaa sekä kivipuutarhan, hyötytarhan ja puutarhalammen. Nyt suuntaamme vielä tutustumaan alueen toiseen metsäpuutarha-alueeseen, jossa mieli lepää suurten puiden katveessa puron solinaa kuunnellen. Tervetuloa viivähtämään kanssani vielä hetki Kielin yliopiston ihanassa kasvitieteellisessä puutarhassa!

Metsäpuutarhassa kiemurteleva polku johdattaa pienelle istuskelualueelle, jossa rinteen reunalla on puinen puutarhapenkki. Hortensiat, koristeheinät, sormivaleangervo ja saniaiset kasvavat rehevinä. Pieni puro solisee rinnettä alas.

Istuskelualueen reunalta alaspäin kuvattuna puro näkyy paremmin.

Penkin takana kasvaa mm. keijunkukkia, sormivaleangervoa ja hortensia.

Tässä vielä kuva polulta penkille päin.

Polku jatkuu eteenpäin metsäpuutarhan varjoisassa siimeksessä rinnettä alas. Kapeista puurimoista tehtyä siltaa pitkin pääsee puron yli.

Polku kääntyy kulkemaan takaisin rinteen alaosassa, jolloin komeassa kiviuomassa soljuvaa puroa pääsee ihastelemaan alhaalta käsin.

Rinne on vehreänään mm. saniaisia ja rhodoja. Aiempien kuvien puutarhapenkki ja sen luona kasvava punakukkainen hortensia näkyvät ylhäällä.

Mm. taponlehti ja muratti viihtyvät katveisessa metsäpuutarhassa. Saniaiset ja koristeheinät tuovat maisemaan vaihtelua erilaisilla lehtimuodoillaan ja -sävyillään.

Metsäpuutarhan reunassa kasvaa mm. jaloangervoja, keijunkukkia, atsaleoja, alppiruusuja ja erilaisia havuja kerroksittaisessa istutuksessa.

Ihanaa uutta viikkoa!

lauantai 18. tammikuuta 2020

Omavaraisuus: TOP10 taitoa

Omavaraisuusaiheeseen liittyen Tsajut-blogi haastoi yhteispostauksen muodossa listaamaan kymmenen tärkeintä omavaraisuuteen tarvittavaa taitoa. Itse listasin taitojen sijaan pääasiassa ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä omavaraistelussa (ja muutenkin puutarhahommissa), mutta toki niitäkin voi harjoitella ja kehittää. Eipä minulta itseltänikään aina löydy näitä kaikkia, mutta yleensä jonkin puutetta pystyy kompensoimaan muilla.

Porkkanoita, nauriita, valkosipulia, kyssäkaalia, chiliä ja tomatilloa.

Tässäpä minun listaustani näistä omavaraistelussa (puutarhan hoidossa) hyödyllisistä asioista (lista ei ole tärkeys-/paremmuusjärjestyksessä):

- sinnikkyys, kärsivällisyys, pitkäjänteisyys: Sadon saaminen vaatii monien kasvien osalta useiden kuukausien ajan hoivaa, hyvänä esimerkkinä vaikkapa tomaatit, joista iso osa hyötyy perushoitotoimien lisäksi säännöllisestä varkaiden poistamisesta.

- järjestelmällisyys: Kun asioita tekee järjestelmällisesti, tulee yleensä kaikki hoidettua ilman unohduksia. Myös esimerkiksi siementen keräämisessä ja säilyttämisessä järjestelmällisyydestä on selkeää hyötyä.

- uteliaisuus, kokeilunhalu: Kokeilemalla voi löytää uusia entistä maukkaampia ja satoisampia lajeja ja lajikkeita. Myös vaikkapa eri multia, kylvötapoja, kylvöajankohtia jne voi testailla ja löytää sen myötä aiempaa toimivampia konsteja.

- ahkeruus, uutteruus: Jonkinlaista ahkeruuttakin vaaditaan, sillä aika harvassa ovat kasvit, joista saisi huippusadon tekemättä itse yhtään mitään.

- suunnitelmallisuus: Helpottaa kummasti, jos jo etukäteen on suunnitellut mitä kylvää ja milloin, miten kasvit istuttaa kasvimaalle, mitä pihaprojekteja aikoo tehdä, miten ja milloin jne.

Toissa kesänä maissisato oli hyvä, viime kesänä ne eivät ehtineet kypsyä. Tänä vuonna on taas uuden yrityksen aika.

- virheistä oppiminen: Virheitä tulee varmasti tehtyä jokaisella, mutta kun niistä ottaa opiksi, ei tule ainakaan toistettua samaa erehdystä. Esimerkiksi kompostointi tuntuu selkeästi olevan erehdysten kautta opettelua, vaikka kuinka olen asiasta etukäteen lukenut.

- soveltamiskyky, sopeutuvuus, kekseliäisyys: Välillä kaikki ei mene, niin kuin on suunnitellut. Tällöin soveltamisella ja kekseliäisyydellä voi kuitenkin joskus onnistua pelastamaan paljonkin. Myös esimerkiksi eteläisemmissä olosuhteissa viihtyvien kasvien kanssa tarvitaan soveltamista, jos niitä yrittää kasvattaa täällä pohjoisemmilla vyöhykkeillä. Viime keväänä meillä suojattiin mm. kukkaan puhkeamassa ollutta magnoliaa ja muita arkoja kasveja myöhään tulleilta viileiltä keleiltä ja lumisateilta pahvilaatikoilla, kun talviharsotukset oli jo poistettu aikaa sitten.

- positiivisuus, lannistumattomuus: Kaikki ei aina onnistu, mutta kannattaa yrittää uudestaan, jos seuraavalla kerralla vaikka menisikin paremmin. Esimerkiksi ensimmäinen kylvöerä voi epäonnistua, mutta toinen (tai kolmas) itääkin hyvin.

- tiedonhakutaidot: Uusia kasveja kokeillessa on hyvä osata hankkia tietoa niiden kasvatuksesta. Myös esimerkiksi erilaisista kasvitaudeista ja tuholaisista täytyy välillä osata kaivaa tietoa.

- tarkkaavaisuus: Hyötykasvien kasvatuksessa pätee seuraava ohje: huomaa ja reagoi ajoissa. Taimien suhteen on oltava tarkkana, etenkin esikasvatusaikana, mutta hyvä on myöhemmin kierrellä säännöllisesti hyötytarhan kasvitkin läpi. Jos huomaa esimerkiksi kirvoja, merkkejä kuivuudesta tai liiasta kastelusta yms, voi varhainen tilanteen huomaaminen ja siihen reagointi pelastaa sadon.

Tässä vielä lista muista yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:
Tsajut
Wannabee Farmari
Sarin puutarhat 
Jovelassa 
Korkeala
Pienenpieni farmi

Leppoisaa viikonloppua! 

torstai 16. tammikuuta 2020

Yhteenveto viime kesästä: Hyötykasvit

Postasin aiemmin yhteenvetoa viime kesänä kasvattamistani paprikoista ja chileistä, tomaateista sekä kesäkukista. Nyt ovat vuorossa vielä hyötykasvit, joista löytyi uusi, koko perheen suosikkikasvis (joka kertaheitolla pääsi vuosittaisten kylvöjeni listalle), mutta toisaalta pettymyksiäkin tuli vastaan. Tässäpä yhteenvetoa viime kesän hyötykasveistani:
- kesäkurpitsa 'Diamant' F1: Kasvatin viime vuonna ensimmäistä kertaa kesäkurpitsaa, ja ihastuin tähän lajikkeeseen. Helppo kasvattaa, todella satoisa. Ehdottomasti jatkoon!
- myskikurpitsa: Kylvin useassa erässä, mutta ei itänyt tai taimet kuolivat varhain. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.
- patty pan -kurpitsa 'Sunburst' F1: Lempikurpitsani. Helppo kasvattaa, tekee runsaasti keltaisia, kiekkomaisia kurpitsoja. Kylvän tänäkin vuonna.
- jättikurpitsa 'New England Pie': Toissa vuonna kasvoi hyvin, viime vuonna sato jäi kuitenkin niukaksi, saimme vain pari keskikokoista kurpitsaa. Kokeilen taas tänä vuonna.
- kyssäkaali 'Delikatess Weiss': Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, satoa tuli aiempaa runsaammin ja tällä kertaa ötökätkään eivät vaivanneet kyssäkaalia lainkaan. Yksi perheemme suosikeista, jota kylvän jatkossakin.
- punakaali 'Rotkopf': Iti hyvin, kaaliperhoset pääsivät harsoista huolimatta iskemään kimppuun, vaikkakin ne tuntuivat hakeutuvan mieluummin keräkaalin lehdille. Kuitenkin satoa tuli ihan mukavasti. Todennäköisesti kasvatan jatkossa enemmän tätä ja vähemmän keräkaalia. Jatkoon!
- kukkakaali 'Erfurter': Tätä olen yrittänyt kasvattaa jo pari kertaa aiemminkin, mutta sato on jäänyt niukaksi. Viime vuonna saimme kuitenkin useita kookkaita, maukkaita kukkakaaleja, minkä ansiosta ehdottomasti kylvän tätä jatkossakin.

Kukkakaali 'Erfurter'

- kasvihuonekurkku 'Iznik' F1': Iti hyvin ja oli jälleen satoisin kasvihuonekurkuistamme. Maukkaat n. 10-15cm pituiset kurkut. Tämä taitaa olla lempikasvihuonekurkkuni, jota ehdottomasti kylvän tänäkin vuonna.
- kasvihuonekurkku 'Vert Long Maraicher': Iti hyvin, tuli satoikään edellistä myöhemmin ja myös lopetti kurkkujen tekemisen aiemmin. Ehkä kokeilen vielä joskus.
- kasvihuonekurkku 'Chinese Slangen': Muutamia kurkkuja saimme, mutta kuten edellisenäkin vuonna sato jäi melko niukaksi. Ehkä kokeilen joskus uudestaan.
- avomaankurkku 'Rhensk Druv': Luottokurkkuni, joka kasvaa hyvin ja tekee maukkaita pikkukurkkuja pitkään. Sopii hyvin myös kasvatettavaksi ruukussa esim. terassilla.
- avomaankurkku 'Beth Alpha': Hyvänmakuinen avomaankurkku, joka myös kuuluu vuosittaisiin kylvöihini. Sopii hyvin myös kasvatettavaksi ruukussa esim. terassilla.
- vesimeloni 'Sugar Baby': Iti mukavasti, taimet kasvoivat hyvin, mutta tällä kertaa jäimme ilman satoa. Osassa kukista pölytys ei onnistunut, parissa onnistui ja hedelmät alkoivat kasvaa, mutta mustuivat noin 4cm kokoisina. Kokeilen joskus uudestaan.
- viidakkokurkku: Lähti mukavasti kasvuun, mutta satoa tuli lopulta melko niukasti, noin kymmenisen viidakkokurkkua. Maistoimme viidakkokurkkuja nyt ensimmäistä kertaa, ja ainakaan lähivuosina en aio tätä kylvää lisää, vaan säästän kasvihuoneemme tilaa muille kasveille.

Viidakkokurkku

- keräkaali 'Ditmarsker': Kärsi kaaliperhosten aiheuttamasta tuhosta, vaikka olinkin harsottanut kyseisen istutuslaatikon mielestäni huolella. Jonkin verran satoa jäi meillekin. Ehkä kokeilen vielä joskus uudestaankin.
- pinaattikiinankaali ’Summer Breeze’ F1: Iti kaaleista parhaiten ja taimet olivat todella vankan ja hyvän näköisiä, kunnes joutuivat toukka-armeijan suuhun. Kokeilen uudestaan tänä vuonna.
- keräsalaatti 'Market Favourite': Yksi vakiosalaateistamme. Itää hyvin, satoisa. Kylvän ensi kesänäkin.
- lehtisalaatti 'Australialainen': Myös tämä kuuluu jokakesäisiin kylvöihini. Hyvä perussalaatti.
- mangoldi 'Rhubarb Chard': Yksi kasvimaamme suosikkikasveistani. Itää hyvin, helppo kasvattaa, sato on ollut joka kesä runsas ja sadonkorjuu on jatkunut pitkälle syksyyn. Alkukesällä käytämme pieniä lehtiä salaatin seassa sellaisenaan, myöhemmin isommat lehdet pääsevät mm. paistoksiin ja mangoldilettuihin.
- jättisipuli 'Ailsa Craig': Aiempina vuosina en ole saanut yhtään taimea kasvimaalle asti. Nytkin iti huonosti, vaikka kylvin useamman erän. Lopulta yksi esikasvatettu taimi pääsi kasvimaalle ja siitäkin kehittyi vain n. 2cm kokoinen sipuli. En kylvä enää uudestaan.
- vihersipuli 'Ishikura': Tämänkin kanssa jokin meni pieleen. Taimet olivat kitukasvuisia alusta lähtien ja näivettyivät lopulta. Kokeilen vielä uudestaan.
- mukulaselleri 'Dolvi': Kasvoi jälleen hyvin, vaatimaton hoidon suhteen. Ei kuulu suosikkijuureksiimme, vaikkakin itsekasvatetut ovat olleet melko maukkaitakin. Nyt taidan pitää vähän taukoa tämän kasvattamisesta.
- punajuuri 'Chioggia': Iti melko hyvin, kauniit, pyöreähköt, maukkaat punajuuret. Kasvatin nyt punajuurta ensimmäistä kertaa ja aion kyllä kasvattaa jatkossakin.
- nauris 'Goldana': Iti hyvin, mutta kirvat ja pienet toukat tuhosivat tällä kertaa suuren osan sadosta. Joitakin nauriita silti saimme. Koko perheen herkkua, joten kaipa kokeilen tätä taas ensi vuonna.
- kaskinauris 'Enon Kanta': kuten edellinen
- lanttu 'Wilhelmsburger': Lantut epäonnistuivat viime vuonna, kirvat tuhosivat taimet jo toisena vuonna peräkkäin, vaikka kuinka yritin niiden hyökkäystä torjua. Ehkä kokeilen vielä joskus.
- juuripersilja: Iti melko hyvin, mutta sato jäi saamatta. Kokeilen vielä uudestaan.
- retiisi, kelt., violetti ja valk.: Alkukesän retiisit itivät hyvin ja saimme niistä kivan sadon. Kylvin myöhemmin vielä kasvimaan aukkokohtiin uusia, mutta ne eivät lähteneet kunnolla kasvuun.
- sokerimaissi 'Golden Bantam': Iti ja kasvoi hyvin. Kukinta alkoi kuitenkin myöhemmin kuin edellisvuonna, ja lopulta emme ehtineet saada satoa lainkaan. Tätä kylvän taas keväällä uudestaan.
- marjasavikka l. mansikkapinaatti: Kokeilin nyt toisen kerran. Iti jälleen huonosti ja ainoat taimet näivettyivät. En aio enää kylvää tätä.
- ananaskirsikka: En kylvänyt uusia, vaan kasvit olivat edellisvuonna kylvämiäni, jotka olin talvettanut. Nyt talvettamisen ansiosta satokausi aikaistui ja myös sadon määrä lisääntyi. Samat kasvit ovat jälleen talvetuksessa, joten meillä toivottavasti on ananaskirsikoita ensi vuonnakin.

Ananaskirsikka

- papu 'Safari': Iti hyvin, jäi kuitenkin vähän kitukasvuiseksi, mutta silti satoa tuli jonkin verran. Tällä kertaa esikasvatin kaikki pavut ja kokonaisuudessaan onnistuin niiden kanssa paremmin kuin koskaan ennen.
- pensaspapu 'Processor': Iti mukavasti ja sato oli kohtalaisen hyvä. Jatkoon tämäkin.
- salkopapu 'Neckargold': Tästä emme saaneet satoa tänäkään vuonna. Taimet lähtivät hyvin kasvuun, mutta lopulta jäivät kitukasvuisiksi. Ehkä kokeilen vielä joskus uudestaan.
- ruusupapu 'Firestorm': Iti hyvin, kauniit oranssinpunaiset kukat. Kunnon palkoja ei kuitenkaan kehittynyt. Kylvän tänä vuonna uudestaan.
- härkäpapu 'Triple White': Vakiohärkäpapumme. Kasvoi hyvin, satoa tuli paremmin kuin ennen. Kylvän jälleen tänä vuonna (esikasvatuksen kera).
- pensaspapu 'Prelude': Iti hyvin, satoa tuli paremmin kuin aiemmin. Aion kylvää (esikasvatukseen) jatkossakin.
- nimetön pensaspapu: Pavuistamme paras. Todella runsas sato, jota riitti pitkäksi aikaa. Maukas, suuremmat pavut kuin edellisessä. Ehdottomasti jatkoon esikasvatuksen kera!

Nimetön pensaspapu

- silpoydinherne 'Onward': Kasvoi hyvin, satokausi alkoi varhain. Hyvät, makeat herneet. Helppo kasvattaa, suorakylvö. Kuuluu jokakesäiseen kylvövalikoimaani.
- silpoydinherne 'Kelvedon Wonder': Pääosin kuten edellinen. Tuli satoikään parisen viikkoa edellistä myöhemmin. Maistuvat herneet, ehkä jopa hieman paremmat kuin edellisellä. Tätäkin kylvän vuosittain.
- sokeriherne 'Norli': Kylvin ensimmäistä kertaa. Iti huonommin kuin kaksi edellistä ja lopulta palkoja tuli vain muutamia. Kokeilen uudestaan tänä vuonna.
- uudenseelanninpinaatti l. lamopinaatti: Yleensä tämä on onnistunut hyvin ja ollut helppohoitoinen. Viime kesänä sato jäi kuitenkin niukaksi. Kylvän uudelleen tänä vuonna.
- basilika 'Ordinary': Iti hyvin, lempibasilikamme. Satoa tuli runsaasti ja riitti hyvin kuivattavaksikin. Kasvatan jatkossakin.
- basilika 'Emily': Tämäkin oli helppo kasvattaa. Maku muistuttaa edellistä. Kylvän tänäkin vuonna.
- basilika 'Large Leaved': Helppo kasvattaa, selkeästi suuremmat lehdet kuin kahdessa edellisessä, mutta maku on melko samankaltainen. Tätäkin kylvän jälleen tänä vuonna.
- korianteri: Iti hyvin, pääsi kasvimaalle, jossa yritän talvettaa sitä.
- rukola: Kuuluu suosikkeihini. Helppo kasvattaa, satoisa, nopeakasvuinen ja hyvänmakuinen. Kuuluu vakiokylvövalikoimaani.
 - naposteluporkkana ’Sugarsnax 54 F1’: Tämänkin kylvin edellisenä syksynä. Nopeakasvuisempi kuin kaksi edellistä. Todella makeat porkkanat, tämä onkin suosikkiporkkanamme. Syksyllä kylvin jo tämän vuoden porkkanat.

Naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1' ja palsternakka 'Guernsey'

- porkkana ’Nantes 2’: Laitoin syyskylvönä suoraan kasvimaalle. Iti hyvin, paksut lyhyehköt, hyvänmakuiset porkkanat.
- porkkana ’Nantes 6 Fancy’: Kuten edellinen. Näissä lajikkeissa en juuri huomannut eroa.
- kesäporkkana ’Oxheart’: Muista porkkanoista poiketen kylvin vasta keväällä. Iti hyvin, lyhyet, maukkaat pikkuporkkanat. Nyt laitoin syyskylvönä odottelemaan tulevaa kesää.
- pinaatti ’Bazaroet’: Helppo kasvattaa. Kylvin jo edellisenä syksynä ja sato oli todella hyvä. Ainakin meillä on kasvanut syksyllä kylvettynä paremmin eikä virity kukkaan niin herkästi kuin keväällä kylvettynä. Laitoin taas jo syyskylvönä tämän vuoden pinaatit tulemaan.

Pinaatti 'Bazaroet'

- retikka ’Musta Pyöreä’: Laitoin syyskylvönä. Iti hyvin, mutta sato jäi  nyt niukemmaksi kuin edellisvuonna.
- palsternakka ’Guernsey’: Kuuluu vakiosyyskylvöihini. Yksi suosikkijuureksistamme! Todella helppo kasvattaa syyskylvönä, ei juuri hoitoa kaipaa. Runsas sato jälleen. Laitoin taas viime syksynä siemenet kasvimaalle odottamaan tulevaa kesää.
- mustajuuri ’Lange Jan’: Kylvin keväällä, iti hyvin, mutta sato jäi olemattomaksi. Nyt kokeilen uudelleen, mutta syksyllä kylvettynä.

Mustajuuri 'Lange Jan'

- gojimarja: Iti huonosti ja lopulta sain vain yhden taimen, joka oli kovin hidaskasvuinen. Toivon sen talvehtivan. Sadosta ei ole varmasti puhettakaan vielä useaan vuoteen. Kylvän tänä vuonna uudestaan, jos vaikka saisin viimevuotiselle taimelle kaverin.
- japaninotakilokki: Ei itänyt, vaikka kylvin pariin otteeseen. Uusi yritys tänä vuonna.

Näiden listausten myötä minulla on tämän vuoden kylvösuunnitelmat jo melko selvät. Joitakin uusia lajeja ja lajikkeitakin aion toki kokeilla näiden hyväksi toteamieni kasvien lisäksi. Postailen lähiaikoina tarkemmin kylvösuunnitelmistani.

Aurinkoista loppuviikkoa!