Aurinkopaneelit hankimme noin viisi vuotta sitten. |
Sähkön säästäminen on varsin ajankohtainen aihe, joka etenkin viime talven korkeilla sähkön hinnoilla konkretisoitui. Sähkön säästämiseen on tullut kiinnitettyä meilläkin vielä aiempaa enemmän huomiota. Aurinkopaneelit me hankimme jo viisi vuotta sitten, ja niistä löytyy tarkemmin juttua aiemmista postauksistani. Silloin, kun paneelit eivät ole lumen peitossa, pyrimme käyttämään kaiken niiden tuottaman sähkön itse eli aurinkoisella kelillä yritämme mm. pestä pyykit ja tiskit ja tehdä uuniruoat. Yleensä aurinkopaneeleiden sähköntuotto loppuu talvella lumen ja jään vuoksi, ja monesti sitten helmikuun loppupuolella vähitellen alkaa. Olemme pyrkineet pitämään tuon sähköä tuottamattoman jakson mahdollisimman lyhyenä ja mies onkin ahkerasti aina poistanut lumia paneelien päältä.
Talossamme on sähkölämmitys, ja viileään vuodenaikaan sähköä säästämme lämmittämällä takka-leivinuuniyhdistelmää, johon polttopuut saamme omasta metsästämme. Yleensä takan lämmityksen yhteydessä laitamme leivinuuniin hautumaan yön yli seuraavan päivän lämpimän ruoan, esim. jonkin laatikko- tai pataruoan. Leivinuunissa valmistuvat talvisaikaan myös mm. herkulliset pitsat, pataleivät, sämpylät ja uunipuurot.
Sähkön säästämiseen liittyy toki myös se, että esim. uusien kodinkoneiden suhteen olemme huomioineet yhtenä ostokriteerinä laitteita valitessamme energiatehokkuuden. Valaisimissa taas käytämme niukasti energiaa kuluttavia led-lamppuja. Lisäksi pyrimme välttämään ns. turhaa sähkönkäyttöä eli esim. televisiota ei jätetä päälle, jos kukaan ei ole sen ääressä, valoja ei pidetä päällä huoneissa, joissa ei kukaan sillä hetkellä ole, suihkussa käydään pesulla, mutta ei jäädä sinne huvin vuoksi norkoilemaan jne. Myös huonelämpötilaan kiinnitämme huomiota, tavoitteenamme on 18-20 astetta.
Meillä on pörssisähkösopimus, joten sähkölaskussa säästämiseen kuuluu meillä myös esim. pyykinpesukoneen, astianpesukoneen, lieden ja uunin käytön ajoittaminen edullisimmille tunneille silloin, kun se on mahdollista. Lisäksi esimerkiksi verhot, talvi- tai kesäsäilöön menevät kausivaatteet ja muun sellaisen pyykin, jota ei ole pakko pestä ihan lähipäivinä, pesen silloin, kun sähkö on mahdollisimman edullista. Vaikka sähkö on yleensä öisin halvempaa, emme kuitenkaan jätä/ajasta pyykin- tai astianpesukonetta yöksi päälle ilman valvontaa.
Sitten vielä omavaraisuuskuulumistemme pariin, jotka ovatkin tällä kertaa varsin lyhyet. Lokakuun alkupuolella keräsimme kauden viimeiset herkut oman pihan lavatarhasta ja mökkipalstan kasvimaalta. Talvivalkosipulin kynnet istutin ja tein myös syyskylvöt mm. porkkanan, pinaatin, tillin ja palsternakan osalta. Täällä maa jäätyi ja lumi tuli varhain, joten maa-artisokkia en ehtinyt nostaa lainkaan, mutta kaivelen niitä sitten keväällä. Riistan makuun olemme taas päässeet, kun olemme vaihtaneet omaa hunajaa ja osin myös ostaneet miehen työkaverin pyydystämiä jäniksiä ja riistalintuja. Sienestämässä kävimme niin pitkään lokakuussa kuin kelit sallivat. Mökki- ja metsäpalstalla olemme käyneet muutamia kertoja taas harvennushommissa. Vähitellen tässä talven aikana ajankohtaiseksi alkavat tulla myös ensi vuoden suunnitelmat niin kylvöjen kuin muidenkin pihahommien osalta.
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- Lokakuu: Syyskylvöt ja omavaraisuuskoulutuksia
- Syyskuu: Varautuminen elämänmuutoksiin
- Elokuu: Mitä muuttaisin omassa omavaraistelussani?
- Heinäkuu: Satokauden pidentäminen syksyyn
- Kesäkuu: Monimuotoisuutta puutarhassa
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Vyöhyke 2: Päivänpesän elämää, Oma tupa, tontti ja lupa, Pilkkeitä Pilpalasta
Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Evil Dressmaker, Villa Varmo, Harmaa torppa, My CO2 Quota
Vyöhyke 7: Korpitalo
Kaikkea hyvää marraskuuhun!
Me siirryimme vaihteeksi pörssistä vakiolle siinä syksyn hetkessä, kun kiinteät hinnat valuivat kohtuullisiksi (8,2 snt/ kWh), koska talvi on tulossa. Hyvin vähäistähän meidän sähkönkäyttö on, joten se hinta ei ole niin iso asia tällä kulutuksella, mutta talvella sitä kuitenkin on aina epävarmuuksia ja jos taloa tarvitsisi jostain syystä lämmitellä myös sähköllä, sitten se jo olisikin isompi raha.
VastaaPoistaTuo on varmasti ainakin huoleton ratkaisu, kun tietää, että hinta säilyy samana.
PoistaAurinkopaneelit ovat olleet varmasti hyvä hankinta.
VastaaPoistaMeilläkin maa-artisokat unohtuivat nostaa, jotenkin niistä on tullut meillä kevätruokaa näiden toistuvien unohdusten myötä :D
Toisaalta on ihana, että maa-artisokkien myötä pääsee jo varhain keväällä oman maan herkkujen ääreen.:)
PoistaVesimyyrät ovat viime vuosina löytäneet meidän maa-artisokat ja verottaneet niitä reippaasti. No, onpahan ketulle tarjolla pulleita, hyvinsyöneitä myyriä!
VastaaPoistaVoi ei, onpa tosi kurja, että ne ovat joutuneet vesimyyrien suihin!
Poista