maanantai 2. lokakuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Syyskylvöt ja omavaraisuuskoulutuksia

Päivät ovat menneet todella nopeasti ja tuntuu kyllä ihan uskomattomalta, että nyt on jo lokakuu. Niinpä vain kuitenkin on jälleen vuorossa omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jonka koordinoijina ovat Tsajut ja Korkeala. Tässä kuussa aiheena ovat mm. syyskylvöt ja omavaraisuuskoulutukset.

Parin vuoden takaisia syyskylvöjäni

Itse tykkään syyskylvöistä ja olen niitä ennenkin blogissani hehkuttanut. Niiden myötä kevätkiireitä saa vähennettyä, kun osa kasveista on jo kylvetty valmiiksi, ja ainakin itselleni tulee hyvä mieli, kun ajattelen, että osa tulevan vuoden sadosta on jo valmisteltu odottamaan vain lumien sulamista ja itämistä. Lisäksi meillä osa kasviksista, esimerkiksi palsternakka ja pinaatti, ovat onnistuneet paremmin syys- kuin kevätkylvöinä. Omiin syyskylvöihini ovatkin kuuluneet hyötykasvien osalta porkkanat, palsternakka, pinaatti ja tilli. Myös retikkaa, mustajuurta ja kaurajuurta olen kylvänyt syksyllä. Lisäksi talvivalkosipulien kynnet piilottelen multiin syksyllä. Aiemmin kylvin myös kesäkukkia, kuten kehäkukkaa, mutta nykyään olen antanut niiden kylväytyä itsestään aiemmalle kasvupaikalleen, josta kevään tullen siirrän osan taimista parempiin paikkoihin ja ylimääräiset kitken pois. Myös esimerkiksi ruiskaunokit, unikot ja kurkkuyrtti sopivat hyvin syyskylvöihin. Kylmäkäsittelyn vaativat perennat taas olen usein kylvänyt vasta talvella hankikylvöinä.

Syksyllä kylvetyt siemenet itävät varhain keväällä kelien lämmetessä. Kuvassa edellissyksynä kylvettyä porkkanaa ja valkosipulia.

Syyskylvöt olen tehnyt lokakuun loppupuolella, kun kelit ovat viilenneet riittävästi, sillä siemenet eivät saa itää syksyllä. Ihan joka paikkaan syyskylvöt eivät kuitenkaan välttämättä sovi. Meillä ne ovat toimineet tosi hyvin lavatarhassa. Sen sijaan mökkipalstamme kasvimaa, joka on vasta perustettu vanhaan peltomaahan, puskee vielä sen verran keväisin kitkettäviä rikkakasveja, että niiden seasta on vaikea erottaa toivottuja ja ei-toivottuja taimia.

Syyskylvetyt palsternakat ja porkkanat ovat meillä onnistuneet tosi hyvin.

Ennen omavaraisuussuunnitelmiemme etenemistä mainitsen tähän vielä lyhyesti muutamista tärkeimmistä meidän omavaraisteluumme vaikuttaneista koulutuksista. Yksi näistä on Sakkyn Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutus, jonka sain loppuun toissa kesänä. Toinen merkittävä koulutus on mieheni muutamia vuosia sitten käymä mehiläistarhauskurssi, jonka myötä pystyimme aloittamaan mehiläistarhauksen. Myös villiyrtti- ja niihin liittyvät poimijakorttikoulutukset voivat olla omavaraistelijalle erittäin hyödyllisiä. Itse opiskelin villiyrttejä ja suoritin poimijakortin tuohon Sakkyn omavaraisuuskoulutukseen liittyen, mutta niitä järjestetään myös ihan omina kursseinaankin. Mieheni on suorittanut lisäksi Sakkyn metsätalousyrittäjäkurssin ja hirsirakentamiskurssin, joista ensimmäinen loi perustan omien metsäpalstojemme hoidolle ja jälkimmäisellä opittujen taitojen myötä olisi tarkoitus saada veistettyä mm. pikkuinen laavu omalle pihallemme. Omilla metsäpalstoillamme touhuamisen myötä mieheni päätti suorittaa myös metsurin ammattitutkinnon, joka tarjosi runsaasti vielä lisätietoa metsätalousyrittäjäkurssiin nähden.

Syyskuun yhden päivän satoa: luumuja, porkkanoita, lanttu, parsakaalin sivukukintoja, mangoldia, lehtikaalia

Sitten on vuorossa vielä omavaraisuussuunnitelmiemme eteneminen! Syyskuumme kului suurelta osin sadonkorjuun merkeissä. Ihanaa satoa olemme saaneet niin kotipihan kasvihuoneista, lavatarhasta, hedelmäpuista, mökkipalstan kasvimaalta kuin sieni- ja marjametsästäkin. Purnukat, kaapit ja pakastin ovat täyttyneet iloisella tahdilla, ja sadonkorjuuherkuista olemme nauttineet päivittäin myös lautasella. Yrttejä kaivelin pihalta sisälle jatkamaan eloaan keittiön ikkunalla ja tästä pikkuisesta yrttitarhasta postailinkin tarkemmin viime viikolla. Talvetettavia kesäkukkiakin otin jo joitakin sisälle, mutta osa pitäisi vielä ruukuttaa ihan lähipäivinä, ennen kuin kelit kylmenevät. Siemeniä olen keräillyt talteen tulevien vuosien kylvöjä varten. Maakellariprojektimme näytti ensin valmistuvan juuri syyskuun loppuun mennessä, mutta sitten törmäsimme ongelmaan kellarin etuseinän ja oven kanssa. Niinpä tämä projekti ottaa kuitenkin vielä hetken, mutta jospa kuitenkin saisimme sen valmiiksi ennen talven tuloa.

Viime viikkoina olemme löytäneet mukavasti mm. mustatorvisieniä, kantarelleja ja vaaleaorakkaita. Myös suppilovahverokausi on jo alkanut.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Syyskuu: Varautuminen elämänmuutoksiin
- Elokuu: Mitä muuttaisin omassa omavaraistelussani?
- Heinäkuu: Satokauden pidentäminen syksyyn
- Kesäkuu: Monimuotoisuutta puutarhassa
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Kakskulma, Jovela

Vyöhyke 2: Päivänpesän elämää, Pilkkeitä Pilpalasta, Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat

Vyöhyke 3: Tsajut, Harmaa torppa, Villa Varmo, Rakkautta ja maanantimia, Evil Dressmaker

Vyöhyke 4: Mustikkamaitoa

Vyöhyke 7: Korpitalo

 

Kauniita syyspäiviä!

4 kommenttia:

  1. Viime syksynä kylvetyt siemenet jäivät itämättä tai itivät äärimmäisen myöhään (syynä ilmeisesti kuivuus) joten olen ajatellut pitää niistä välivuoden. Mitä nyt valkosipulit on sen semmoiset istutan. Tosin nyt kun luin tätä ja muita postauksia alan miettimään pitäisikö sittenkin, pienelle alalle kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, onpa harmi, etteivät onnistuneet! Meillä lavoissa itivät hyvin ja varhain, mutta se pieni ala, mitä mökkipalstan kasvimaalle laitoin, pukkasi myös rikkakasveja nopeaan tahtiin, joten siellä oli vähän haastavampaa.

      Poista
  2. Olen aloittanut hyvisdä ajoin syyskylvettyjen penkkien/lavojen kastelun. Kärsivät usein keväiden kuivuudesta, eivätkä lähde itämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelu on kyllä hyvä pitää mielessä. Nyt on pari kevättä ollut aika kuivia ja kunnon sateita tullut sitten vasta kesäkuussa.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!