maanantai 4. syyskuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Varautuminen elämänmuutoksiin

Syyskuun omavaraisuusaiheisessa yhteispostauksessa kirjoitellaan mm. elämänmuutoksiin varautumisesta, ja itse lähestyn aihetta nyt mehiläistarhauksen kannalta. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.


Meillä on mehiläispesiä tosiaan yhteensä noin 50 kuudella eri tarhalla. Sairastumista tai muuta yllättävää ikävää varten, joka estäisi meitä hoitamasta mehiläisiä, meillä on tarhojen sijainnista lista tarkkoine koordinaatteineen. Toisaalta olemme kesäisin käyneet tarhoilla noin parin viikon välein, joten ihan heti hoitotarvetta mehiläisille ei välttämättä olisi ellei edellisestä käynnistä olisi jo yli viikkoa. Myymme hunajamme linkoamattomana paikalliselle hunaja-alan yrittäjälle, jonka tarhaajarinkiin kuuluu useita muitakin mehiläistarhaajia. Niinpä, jos itse olisimme jostain syystä hetkellisesti estyneitä hoitamaan mehiläispesiämme, toivomme, että joko tutuista tarhaajista tai tämän ringin kautta löytäisimme sijaisen, kunnes asiaa saisi mietittyä pidemmälle. Pysyvämmän ongelman tullessa mehiläispesät tottakai pitäisi sitten myydä, mutta tutuista tarhaajista niille saattaisi löytyä myös ostajia.

Mökkipalstan satoa elokuun puolivälistä: kelta-, puna-, ilma- ja valkosipulia sekä nauriita ja pikkuisia kesäporkkanoita.

Tähän lopuksi kirjoittelen taas vielä lyhyesti omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä. Elokuun alkupuoliskolla olleen parin viikon Keski-Euroopan kesälomareissumme ja koulujen alun vuoksi kuukauden takaiseen tilanteeseen nähden emme ole edistyneet kovinkaan paljon. Reissusta ostin muutamia itselleni uusien hyötykasvilajien/-lajikkeiden siemeniä, joista postailinkin aiemmin. Sadonkorjuuta ja säilömistä niin omalta pihalta, kasvihuoneesta kuin mökkipalstaltammekin on riittänyt, ja myös sienestämässä olemme käyneet ahkerasti. Omenoista suurimman osan veimme jälleen mehustamolle, ja tuloksena oli herkullista, pastöroitua omenatuoremehua, joka riittää meillä taas pitkälle syksyyn.

Suurin osa omenoistamme päätyi taas mehuksi.

Pikkuinen maakellariprojektimme oli elokuun ensimmäiset viikot kokonaan tauolla, mutta nyt parin viikon ajan olemme sitä taas vähitellen tehneet ja toivon saavamme sen valmiiksi tämän kuun aikana. Hunajan sadonkorjuu on tehty ja kuten aiemmin epäilimme, sato jäi varmasti paria viime vuotta huonommaksi kuivan alkukesän ja viileän juhannuksen seudun vuoksi. Tarkan hunajamäärän tiedämme sitten, kun hunajat on lingottu.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Elokuu: Mitä muuttaisin omassa omavaraistelussani?
- Heinäkuu: Satokauden pidentäminen syksyyn
- Kesäkuu: Monimuotoisuutta puutarhassa
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela, Kakskulma

Vyöhyke 2: Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat, Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Villa Varmo

Vyöhyke 7: Korpitalo

Satoisaa syyskuuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!