torstai 29. huhtikuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 6/8, metsäpuutarha

Tänään jatkuu taas puutarhamme kehityksen seuraaminen. Olen jo aiemmin esitellyt etupihan, talon päätyjen, terassin, kasvihuoneen ja hyötytarhan sekä nuotiopaikan alueiden kehitystä, ja tänään vuorossa on metsäpuutarhan alue.

Tähän muuttaessamme tonttimme oli pienempi ja metsäpuutarhan alue ei vielä kuulunut siihen. Kunta myi meille onneksi noin 500 neliömetriä lisää maata, mikä mahdollisti myös metsäpuutarhan luomisen. Metsäpuutarha onkin syntynyt tuolle metsää kasvaneelle tontin lisäosalle. Kaadoimme alueelta muutamia pihlajia ja koivuja ja raivasimme ryteiköt pois. Osan alueesta (nykyinen Sydänpolun alue) peitimme pariksi vuodeksi paksulla sanomalehti- ja pahvikerroksella tukahduttaaksemme aluskasvillisuuden. Kukkapenkkien kaivuutöistä veimme vuosien ajan nurmikon palaset  metsäpuutarhan puolelle (lukuunottamatta Sydänpolun aluetta), jotta saimme nurmen alueelle jätettyjen puiden alle. Metsäpuutarhan rajalle teimme kahdeksan vuotta sitten Kaaripenkin. Sen taakse aloitimme paria vuotta myöhemmin Sydänpolun aluetta, jonne istutimme mm. alppiruusuja, atsaleoja, päärynä- ja kirsikkapuita sekä pensasmustikoita. Aluetta rajaamaan tulivat toiselle laidalle kärhöpylväät. Tontin takareunaa rajaamaan teimme kivimuurin, joka jatkuu myös sivureunaa aina Kaaripenkille asti.
 
Sydänpolku värittyy alkukesästä alppiruusujen ja atsaleoiden kukinnasta. Oikealla maanpeitekasvina kasvaa metsämansikkaa, mesimarjaa ja jalomaarainta.

Loppukesällä kärhöpylväät muodostavat Sydänpolun alueen sivulle kukkivan seinän.

Metsäpuutarhan keskiosaan, suuren koivun ympärille teimme turveharkkoreunuksisen O-penkin vuonna 2017 ja sen kupeeseen arkojen ja osin harvinaistenkin kasvien alueen, Puolikuun penkin. Mies nikkaroi lisäksi koivun ympärille kahdeksankulmaisen penkin istuskelua varten. Kasvihuoneen perustusten kaivuutöistä keräsimme jo aiemmin maamassoista kasaa metsäpuutarhan puolelle ja kesällä 2019 niistä muotoutui Tähdenlennon polku, jonka huipulle tuli elävä pajumaja. Kantopuutarha syntyi samana vuonna tontin takareunaan, ja tällä hetkellä sen luo on tekeillä puutarhavarasto-polttopuu-yhdistelmä viherkattoineen. Metsäpuutarhassa nuotipaikan lähellä olevan Kivikaaren luo olen istuttanut viime vuosina puuvartisia, ja jossain vaiheessa niiden juurelle olisi tarkoitus saada myös varjossa viihtyviä maanpeitekasveja.


Tähdenlennon polulta O-penkin ja Puolikuun penkin yli Sydänpolulle päin. Tähän muuttaessamme alue oli luonnontilaista pihlaja- ja koivuvaltaista metsää.

Metsäpuutarhassa risteilevät tällä reunallahiekkapolut, toisella puolella nurmipolut. Kantopuutarha on kuvassa vasemmalla.

Tähdenlennon polku kohoaa puutarhan kaivuutöistä syntyneen kummun päälle, jonka huipulla kohoaa elävä pajumaja. Vasemmalla maatrampoliinin edessä pilkottavat mm. tuija ja pähkinäpensaat, joiden alle on tulossa jatkossa maanpeitekasveja.

Muista puutarhamme kehitystä kuvaavista postauksista poiketen tältä alueelta minulla ei ole kunnon ilmakuvia, sillä alue jää aina kesällä koivujen ja pihlajien latvusten peittoon eivätkä puutarhan rakenteet erotu sen vuoksi ilmasta käsin.

Mukavaa torstaita!

2 kommenttia:

  1. Wau, miten upeeta!❤️ Kiva että toteutat lukijoiden toivepostauksia!

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kaunista ja huoliteltua puutarhaa ei voi muuta kuin ihailla.
    Hyvää vappua!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!