Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen vuoro. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tässä kuussa aiheena on joulu.
Tulilatva |
Joulun ruokien suhteen emme yleensä ole omavaraisia, sillä vaikka kasviksia onkin säilössä purkeissa ja pakastimessa, ne eivät yleensä kuulu joulupöydän ruokiin, vaan käytetään muutoin. Tämä joulu on kuitenkin poikkeus, sillä oman sadon suolakurkkuja löytyy rosolliaineksiin. Myös omaa hunajaa käytämme jouluruokien valmistuksessa esim. uunijuuresten makeuttajana ja leivonnassa. Haaveenani olisi, että jonakin vuonna voisimme tehdä ainakin porkkanalaatikon ja rosollin kokonaan oman maan kasviksista. Olen myös kuullut, että jotkut pakastavat uusia perunoita joulua varten, ja sitäkin voisi olla hauska kokeilla. Syksyllä satoa korjatessa pitäisi melkein kuitenkin yrittää muistaa varata omat erilliset kasviksensa jouluateriaa varten, sillä muuten ne tulevat meillä kyllä käytettyä jo aiemmin.
Venäläiset suolakurkut |
Hunaja on monikäyttöistä herkkua. |
Joulun aikaan omavaraisuuttamme täytyykin pohtia muulta kannalta kuin ruoan. Monet joulukoristeet askartelemme itse ja suosimme näissä luonnon antimia. Esimerkiksi kranssit kuuluvat näihin, ja äskettäin postasin myös helpoista kynttilänjaloista, jotka syntyivät vanhoista lasipulloista ja metsäreissun saaliista. Joulukukka-asetelmamme ovat tänä vuonna metsäteemaiset, ja niissäkin koristeena on lähinnä käpyjä, oksia ja varpuja. Joulukukissa kannattaa myös huomioida, että monet niistä sopivat monivuotiseksi iloksi. Itselläni esim. joulutähti on nyt jo muutaman vuoden ikäinen, samoin joulukaktukset, ja tällä kertaa ajattelin kokeilla myös amaryllisten sipuleiden säilyttämistä tulevia jouluja ajatellen. Myös ruukkuatsalean ja huonekuusen toivon jäävän pitkäaikaiseksi iloksi. Hyasintit ja jouluruusun toivon pääseväni keväällä istuttamaan puutarhaan. Lisäksi joulukukista ainakin joulukaktuksia on helppo myös lisätä pistokastyyppisesti, ja olenpa joskus kuullut amarylliksenkin tehneen onnistuneen hoidon ansiosta sivusipuleita.
Kanervasta tehty kranssi, jossa koristeena on hopeamaalilla värjäämiäni mustikanvarpuja ja unikonsiemenkotia. |
Jouluasetelmamme ovat tänä vuonna metsäteemaiset. Jouluruusu, mähkä ja hyasintti ovat saaneet tyvelleen sammalkuorrutteen käpyjen, puolukanvarpujen ja oksan pätkien kera. |
Myös monet joululahjat olemme tehneet itse etenkin sukulaisille. Toki näissä tarvikkeet ovat suurelta osin kaupasta ostettuja. Lapset ovat aina innoissaan päästessään askartelemaan joululahjoja mm. isovanhemmille, ja tonttupajassamme onkin syntynyt mm. tyynyliinoja, joulukuusen koristeita ja pipareita koristelluissa purkeissaan. Lisäksi olemme jatkossa omavaraisia joulukuusien suhteen. Tänä vuonna suunnitelmissa onkin ensimmäinen kuusenhakuretki kesällä ostamallemme pienelle metsäpalstalle.
Itse leivottuja joulupipareita lasipurkissa, joka on koristeltu ylijääneellä tapetinpalalla ja nauhanpätkällä. |
Tällä hetkellä ajankohtaisena sen sijaan alkavat olla jo suunnitelmat ensi vuotta varten. Viime kerralla tein ensimmäiset "kevätkylvöt" jo joulukuussa, jolloin kylvin paprikat ja chilit. Saa nähdä, maltanko nyt odottaa tammikuun alkuun, vai pääsevätkö siemenet taas multaan joulun välipäivinä. Äskettäin postasin yhteenvetoa tämän vuoden chileistä ja paprikoista helpottamaan seuraavien kevätkylvöjen suunnittelua ja samanlaista katsausta pitäisi tehdä vielä mm. tomaateista ja muista hyötykasveista. Myös ensi kesän puutarhaprojekteja olemme miehen kanssa alkaneet hahmotella, ja niistä on tarkempi listaus tulossa todennäköisesti alkuvuodesta.
Tammikuu -20: Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020
Helmikuu -20: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt
Maaliskuu -20: Esikasvatusta edullisesti
Huhtikuu -20: Hygienia puutarhassa ja mehiläistarhauksessa
Toukokuu -20: Pölyttäjät
Kesäkuu -20: Villivihanneksia ja pohdintoja satokaudesta
Heinäkuu -20: Omavaraisuustaitoja ja -herkkuja
Elokuu -20: Sadonkorjuuta, säilöntää ja kesän rakennusprojekteja
Syyskuu -20: Herkkuja omasta sadosta
Lokakuu -20: Sadonkorjuu
Itsetehtyjä lahjoja on mukava antaa ja saada. Kaikki "ilmaiseksi" saatava materiaali ym. on järkevää käyttää, totta kai.
VastaaPoistaParhaat lahjat ovat juuri ite tehdyt.
VastaaPoistaMukavaa maanantai-iltaa!
Onnea siemenarvonnan voittajalle!
VastaaPoistaItse tehdyt lahjat ovat mukavia. Niissä on antajan lämmin ajatus mukana.
Tänä vuonna (kuten usein aiemminkin) olen tehnyt herkkusinappia, herukkahyytelöä sekä taateli- ja hedelmäkakkuja annettavaksi.
Oi, oi! Omiin joulupöydän herkkuihini kuuluu aina valkosipulikurkut smetanan ja hunajan kanssa. Miten mahtavaa olisi, jos se hunajakin olisi omalla tontilla tuotettua :) Ehkä jonain vuonna sitten ;)
VastaaPoistaIhanaa jouluaikaa sinne ja mitä parhainta lähestyvää uutta vuotta :)