maanantai 11. huhtikuuta 2022

Lukijan toive: Kesäkukkaköynnösten kasvatus

Rakastan kesäkukkaköynnöksiä, ja puutarhassamme onkin niille nykyisin paljon tilaa. Terassin viherseiniin mahtuu yhteensä toistakymmentä kesäkukkaköynnöstä. Lisäksi sadeveden keräyskontin edustalla on niille tilaa ja haluaisinkin, että kesäkukkaköynnökset maisemoisivat konttia kiipeilemällä siihen viritettyjä tukinaruja pitkin. Näiden lisäksi koruköynnöstä olen kasvattanut terassilla ruukussa, josta olen laittanut tukilangat terassin katokseen. Myös matalakasvuisia krasseja on meillä ollut terassin ruukkupuutarhassa. Keräsin tähän lyhyttä yhteenvetoa suosikkikesäkukkaköynnösteni kasvatuksesta!

 

Terassimme viherseiniin mahtuu monenlaisia kesäkukkaköynnöksiä.

- Keijunmekko: Keijunmekko vaatii pitkän esikasvatusajan ja sen kylvänkin jo helmikuussa. Siemeniä ei peitetä, vaan ne ripotellaan mullan pinnalle. Kylvös täytyy pitää kosteana ja tässä apuna voi käyttää esimerkiksi rei'itettyä kelmua, jos astiassa ei ole reiällistä kantta. Kun sirkkalehtien jälkeen ovat ilmestyneet ensimmäiset varsinaiset lehdet, koulin keijunmekot katkaistuihin maitotölkkeihin. Taimet tarvitsevat tukikepit venähdettyään pituutta. Istutan keijunmekot ulos kesäkukkamultaan, kun kelit ovat lämmeneet pysyvästi, yleensä kesäkuun alkupuoliskolla. Ennen istuttamista taimet saavat totutella ulkoilmaan ainakin viikon ajan päivisin. Jos kylmä yllättää istuttamisen jälkeen, suojaan taimet harsolla. Keijunmekko viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Se kasvaa n. 2-3 metrin korkuiseksi ja kukkii roosanpunaisin kukin, joissa on tummanvioletti teriö, kesä-heinäkuusta aina lokakuuhun asti. Säännöllinen kastelu ja lannoitus. Siemenet on helppo kerätä loppusyksystä talteen.

Keijunmekko

- Kelloköynnös: Myös kelloköynnös vaatii pitkän esikasvatusajan ja sekin kuuluu helmikuun kylvöihini. Kelloköynnöksen siemeniä voi liottaa vedessä tunnin tai pari ennen kylvöä itämisen jouduttamiseksi. Siemenet kylvetään noin puolen senttimetrin syvyyteen. Kun taimet ovat kasvaneet, ne koulitaan isompiin ruukkuihin ja nekin kannattaa tukea varhain. Kuten keijunmekko, myös kelloköynnös on hallanarka, ja sitäkin kannattaa ulkoiluttaa ja totuttaa ulkoilmaan varoen ennen lopullista istuttamista kasvupaikalleen. Kelloköynnös viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa. Säännöllinen kastelu ja lannoitus. Kelloköynnös kukkii myöhään, vasta loppukesällä tai syksyllä valkein tai violetein kukin.

Kelloköynnös

- Koruköynnös: Koruköynnöskin kuuluu hidaskasvuisiin kesäkukkaköynnöksiin, ja sen kylvän helmi-maaliskuussa. Kouliminen, tukeminen ja ulkoilmaan karaisu kuten kahdella edelliselläkin. Viihtyy aurinkoisella paikalla. Koruköynnös kasvaa noin 2.5 metrin korkuiseksi ja kukkii oranssein, vähän torvimaisin kukin heinäkuusta alkaen. Sen lehdet ovat myös koristeellisen muotoiset. Koruköynnöstä olen onnistuneesti talvettanut sisällä huoneenlämmössä kasvivalojen alla. Siemenet on helppo kerätä loppusyksystä talteen.

Oranssikukkainen koruköynnös kiipeää taustalla näkyvästä ruukusta kohti yläilmoja.

- Aitoelämänlanka: Kylvö maalis-huhtikuussa kylvömultaan noin puolen senttimetrin syvyyteen. Siemeniä liotetaan muutama tunti tai yön yli itämisen nopeuttamiseksi. Nopeakasvuinen, kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi. Kouliminen, tukeminen ja ulkoilmaan karaisu kuten edellä. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kukkii vaaleanpunaisin, violetein, sinisin tai valkoisin kukin kesäkuusta alkaen. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa. Yksittäisen kukan kukinta-aika on lyhyt, mutta uusia nuppuja avautuu jatkuvasti, kunhan lannoitus ja kastelu ovat säännöllisiä. Tämä ehtii meillä kesäkukkaköynnöksistä monesti ensimmäisenä kukkaan.

Aitoelämänlanka

- Koristekrassi: Joko esikasvatus huhti-toukokuussa sisällä tai kylvö suoraan kasvupaikalle toukokuussa. Itse kylvän krassit esikasvatukseen yleensä huhtikuussa. Myös koristekrassin siemeniä kannattaa liottaa vähintään muutamia tunteja tai yön yli itämisen jouduttamiseksi. Nopeakasvuinen. Korkeus vaihtelee lajikkeiden mukaan, pensaskrassit ovat 20-40 cm korkeita, köynnöskrassit 2-3-metrisiä. Pensaskrassit ovat kauniita esimerkiksi kukkaruukuissa jonkin pystykasvuisemman kesäkukan seurana rönsyilemässä reunan yli alas. Myös kukkien värissä on suurta vaihtelua lajikkeittain, valikoimaa löytyy eri keltaisen, valkoisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Koristekrassit ovat helppohoitoisia ja kasvupaikankin suhteen vaatimattomia. Kukat ja lehdet ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi salaateissa ja ruoka-annosten koristeena. Helppo kerätä siemeniä syksyllä seuraavien vuosien kylvöjä varten.

Tummanpunaista ja oranssia koristekrassia.

- Tuoksuherne: Kylvö huhtikuussa sisälle esikasvatukseen noin senttimetrin syvyyteen. Siemeniä on hyvä liottaa vähintään muutamia tunteja tai yön yli ennen kylvöä itämisen nopeuttamiseksi. Kouliminen ja tukeminen kuten edellä. Tuoksuherneet kestävät yllä olevia kesäkukkaköynnöksiä paremmin viileää, jopa muutamia pakkasasteita, joten ne voi siirtää ulos muita varhaisemmin. Alkuvaiheessa taimet on hyvä suojata kylmältä harsolla ja totuttelu ulos tehdään vähitellen. Lajikkeesta riippuen kasvaa noin 40-200cm:n korkuiseksi. Kukkien väri vaihtelee eri punaisen sävyistä violetteihin, valkokirjaviin ja sinisiin. Nimensä mukaisesti kukat tuoksuvat hyvälle. Kaunis myös leikkokukkana. Syksyllä herneenpalkoa muistuttavista paloista on helppo kerätä siemenet tulevia kylvöjä varten.

Lilaa ja vaaleanpunaista tuoksuhernettä, joiden taustalla pilkottaa myös tummanvioletin lajikkeen kukkia

 
Tässä vielä linkkejä aiempiin postauksiini, joista löytyy kokemuksiani ja vinkkejä muiden yksivuotisten kesäkukkien ja hyötykasvienkin kasvatukseen:


Mitkä ovat sinun lempikesäkukkaköynnöksiäsi?

Aurinkoista uutta viikkoa!

4 kommenttia:

  1. Köynnökset ovat kyllä monikäyttöisiä. Niillä saa kivasti suojaa sekä korkeuseroa istutuksiin. Koruköynnöstä ja elämänlankaa minulla ei ole koskaan ollut. Molemmat näyttävät kivoilta, joten täytynee kokeilla niitäkin joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnöksistä on tosiaan moneksi. Minun keväisissä kylvöissäni niiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!