maanantai 4. toukokuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Pölyttäjät + omavaraisuussuunnitelmien eteneminen

Nyt toukokuun ensimmäisenä maanantaina on taas uuden omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen aika. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa aiheena ovat pölyttäjät ja omavaraisuussuunnitelmien eteneminen.

Tällä puutarhamme krookuksia kiertäneellä mehiläisellä on jo aikamoiset määrät siitepölyä kerättynä jalkoihin.

Pölyttäjät ovat todella tärkeitä, sillä jopa 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteisiä pölyttyäkseen. Pölyttäjillä on suuri merkitys puutarhassakin esim. marjojen ja hedelmien sadon kannalta, mutta myös eliöstön monimuotoisuuden vuoksi. Lisäksi ainakin meillä niiden touhuja seurataan mielenkiinnolla koko perheen voimin, lapsetkin ovat niistä kiinnostuneita. Olenkin pyrkinyt jatkuvasti lisäämään pölyttäjille mieluisia kasveja puutarhassamme. Meillä suurin kuhina käy perennoista esim. värimintuissa, päivänhatuissa ja maksaruohoissa. Kesäkukista kasvatan vuosittain mm. jättiverbenaa, joka on myös perhosten mieleen. Samoin esimerkiksi kehäkukka ja auringonkukka kuuluvat pölyttäjiä houkuttelevista kesäkukista jokavuotisiin kylvöihini. Pikkuisen niityn kasvattaminen minulla on haaveissa ja toivon, että sekin toteutuisi lähiaikoina. Puuvartisista esimerkiksi pajut ovat pölyttäjille tärkeitä, sillä ne tarjoavat niille ravintoa jo varhain keväällä, kun muita kukkijoita ei vielä juurikaan ole.

Sitruunaperhonen syysleimussa 'Osmo Heikinheimo'

Nokkosperhonen pääskynmaksaruohossa

Amiraaliperhonen jättiverbenassa

Pölyttäjäystävällisten kasvien kasvattamisen lisäksi pölyttäjiä voi auttaa rakentamalla hyönteishotellin. Edellä olevasta linkistä löytyy paljon tietoa hyönteishotellin perustamisesta ja sen asukeista #hyönteishotellit2020 -tempauksen muodossa. Myös nurmikon leikkaamatta jättäminen on pölyttäjäystävällinen teko. Meillä on ollut pikkuruinen hyönteishotelli jo vuosia ja suurempi on paraikaa työn alla. Nurmea emme jätä kokonaan leikkaamatta, mutta takapihalla meillä kasvaa sen seassa valkoapilaa, jonka kukinnan aikana leikkaamme nurmikon vain alueilta, joilla apilaa ei ole. Tämän seurauksena valkoapilan kukkiessa nurmikolla on hassuja mutkittelevia polkuja, joilta on ajeltu ruohonleikkurilla, ja polkujen väleissä kukkivat apilat valkoisenaan. Lapsetkin tykkäävät juoksennella näitä polkuja pitkin. Itse taas tykkään kovasti apilan tuoksusta, joten apiloiden kukinnasta on monella tavalla iloa.

Yksi erittäin tärkeä pölyttäjäteko on myös myrkkyjen välttäminen puutarhassa. Kasvien tuholaisia varten käytettävät kemialliset torjunta-aineet ovat puutarhassa haitallisia myös pölyttäjille. Jo oikealla kastelulla, vuoroviljelyllä ja erilaisilla houkute- ja karkotekasveilla voi tehdä paljon ei-toivottujen ötököiden loitolla pitämiseksi, ja tarvittaessa näiden konstien lisäksi voi käyttää kylmää vesisuihkua esim. kirvoille tai nokkoskäytettä, jotka ovat luonnonmukaisia tuholaistorjunnan keinoja.

Kimalainen tähkätädykkeessä 'Rotfuchs'

Pölyttäjäkato on vakava asia, johon kaikki voivat osallistua itselleen sopivin keinoin. Tätä tarkoitusta varten on käynnissä myös #pelastapörriäinen -kampanja, joka kannustaa kaikkia ottamaan osaa näihin tärkeisiin, yhteisiin talkoisiin. Kampanjan sivuilla esitellään erilaisia vaihtoehtoja, joilla kukin voi omalta osaltaan auttaa pölyttäjiä. Auttamisteon toteutuksen jälkeen se pyydetään vielä rekisteröimään laskuriin. Kampanjan nettisivuilta (linkki edellä) löytyy paljon myös käytännön tietoa pölyttäjiin liittyen.

Mehiläinen posliinihyasintissa

Luonnon pölyttäjien lisäksi puutarhassamme ahkeroivat mehiläiset, joita meillä on omalla pihalla tällä hetkellä yhden pesän verran, ystävien ja tuttavien mailla sitten vielä lisää. Mies kävi kiertämässä mehiläispesämme parisen viikkoa sitten säiden lämmettyä, ja ne olivat talvehtineet onneksi hyvin, vain yksi pesä oli kuollut. Kevään ensimmäisellä pesäkierroksella joko puhdistetaan pesien pohjat tai vaihdetaan ne, jotta talven aikana kuolleet mehiläiset saadaan pois ja ilma pääsee kiertämään pesässä kunnolla. Samalla lisätään tarvittaessa pesiin sokerilientä, joka meilläkin oli ajankohtaista, sillä täällä IV-vyöhykkeellä ei vielä tuolloin esim. paju tai muutkaan mehiläisten ravintokasvit kukkineet merkittävissä määrin.  Tänä kesänä mehiläisten suhteen meillä haaveena olisi omien emojen kasvattamisen kokeilu. Aiemmin olemme nimittäin tilanneet vahvojen pesien jakamisesta syntyviä uusia pesiä varten emot samasta paikasta, johon hunajat myymme, mutta nyt meillä olisi emojen kasvattamiseenkin tarvittavaa kalustoa ihan omasta takaa.

Kevään ensimmäiset kukkijat ovat erityisen tärkeitä, jotta pölyttäjille riittää ruokaa niiden lähdettyä liikkeelle talven jälkeen. Tässä yhdessä krookuksessa on ruoanhakureissulla kaksi mehiläistä ja oikeassa alareunassa kärkkyy apajia myös kukkakärpänen.

Mehiläishommien lisäksi omavaraisuussuunnitelmamme ovat muutenkin taas edenneet mukavasti. Mies nikkaroi kaksi uutta istutuslaatikkoa lavatarhaan yksivuotisia hyötykasveja varten, ja kolmas vähän pienempi on vielä työn alla. Koko lavatarhan alueelta poistin vanhan koristekivikatteen ja siistimisen jälkeen väliköt saivat hiekkapeitteen. Matalaa aitaa varten sirkkelöin vielä lisää ohuista rangoista pätkiä ja pääsin viikonloppuna aloittelemaan aidan tekoa. Yksivuotisten kukkien alue istutuslaatikoiden vieressä on kylvöjä vaille valmis ja aita tulee sitten sen viereen. Parsan juurakot istutin matalaan uuteen lavaan istutuslaatikkoalueen takaosaan. Maa-artisokka meillä oli suunnitelmissa siirtää aiempaa parempaan paikkaan, ja sillekin syntyi matala lava kasvihuoneen lähelle. Maa-artisokan mukulat istutin viikonloppuna ja postailen siitä touhusta ihan lähipäivinä vielä tarkemmin. Kasvihuoneen edustan istuskelualueelta sai nurmikko lähteä, ja nyt lapiohommat laatoituksen perustuksia varten ovat käynnissä.

Parsan 'Gijnlim' F1 juurakot odottamassa istutusta.

Tomaatit, tomatillot, paprikat, chilit, ananaskirsikat ja maissit ovat nyt viikon ajan olleet päivisin kasvihuoneessa, yöksi toin ne aluksi sisälle. Viikonloppuna kuitenkin vihdoin jätin ne sinne jo ympäri vuorokauden lämmittimen ja harsojen turvin. Tällä viikolla tarkoituksena olisi aloittaa sama ulos-sisälle-kiikuttamisrumba kesäkukkien ja hyötytarhassa/terassilla ruukuissa kasvatettavien hyötykasvien kanssa. Huhtikuun kylvöt ovat jo hyvässä kasvussa ja koulittuina. Lähipäivinä olisi tarkoitus kylvää vielä muutamia toukokuun esikasvatettavia, kuten kurpitsaa ja avomaankurkkuja. Myös lavoihin ajattelin jo tällä viikolla tehdä harsojen turvin varhaisimpia kylvöjä esim. retiisin osalta, jos sääennuste ei muutu kylmemmäksi.

Tomaatit, chilit, paprikat, tomatillot, maissit ja ananaskirsikat muuttivat kasvihuoneeseen. Jo viikossa kasvit ovat terhakoituneet ja vankistuneet entisestään, vaikka sisälläkin ne olivat kasvivalojen alla.

Syyskylvöistä ensimmäisiä pikkutaimia jo pilkistää istutuslaatikoissa ainakin pinaatin ja palsternakan osalta. Mm. porkkanat antavat vielä odottaa itämistään. Postailen lähiaikoina syyskylvöjen kuulumisista vielä tarkemmin. Myös viime kesänä ostamani ilmasipuli on lähtenyt kivasti kasvuun, ja Buried Pot Gardenissa monivuotisista yrteistä ainakin ruohosipuli, venäläinen rakuuna ja viherminttu puskevat jo tuoretta versoa. Myös kasvihuoneen vieressä matalassa lavassa olevat raparperit ovat nousseet.

Sadevesien talteenoton kohentaminen on meillä tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmalistalla, ja sitä varten hankimme 1000-litraisen IBC-kontin. Sille pitäisi seuraavaksi valmistella alue, jonka ympärille tulee kaikenlaista kaunista kukkivaa naamioimaan säiliötä. Varasto-polttopuuteline-kompleksi etenee vähitellen muiden hommien lomassa. Tukipuut ovat nyt kokonaan paikoillaan, ja lattian mies nikkaroi aiemmassa kodissamme käytössä olleista terassin ja parvekkeen puulatoista saadusta puutavarasta. Seinien tekeminen onkin sitten vuorossa seuraavana.



Paljon onkin siis tapahtumassa puutarhassamme lähiaikoina ja postailen näistä piakkoin lisää, kunhan projektit etenevät. Näiden omavaraisuussuunnitelmien lisäksi meillä on valmisteilla mm. uusia kukkapenkkejä ja puutarhapolkuja, joten tekeminen ei varmasti lopu kesken.:)

Huhtikuu -20: Hygienia puutarhassa ja mehiläistarhauksessa
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset


Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista blogeista kasvuvyöhykkeittäin:


Vyöhyke 1
Laura eli Javis 
Jovela 

Vyöhyke 2 
Sarin puutarhat
Luomulaakso
Oma tupa, tontti ja lupa

Vyöhyke 3
Tsajut
Metsäläisten elämää
Luontoannelilifestyle
Caramellia
Avaa silmäsi ja hengitä
Koivun juurella
Rakkautta ja maan antimia
Pienenpieni farmi
Ku Ite tekee 
Villa Kotiranta

Vyöhyke 4
Korkeala

Vyöhyke 5
Sorakukka

Norja
Kalastaja kuivalla maalla

Laitan tähän loppuun vielä viimeviikkoisen hyvän mielen arvonnan tulokset. Arvonta toteutettiin taas perinteisenä lappuarvontana, ja tällä kertaa onnettarena toimi vanhin lapsemme. Ihanan hyötykasvisiemensetin voitti Inkeri Piskunen. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Ihanaa toukokuun alkua!

18 kommenttia:

  1. Ihania pörriäiskuvia! <3 Olen monena vuonna harkinnut jättiverbenan kasvatusta mutta toisaalta yritän vakiinnuttaa tänne punalatvaa, ja sehän olisi perennana vähän vastaava. Ei ilmeisesti kuitenkaan ihan niin hyvä perhosmagneetti kuin jättiverbena. Myös auringontähteä ja isohirvenjuurta on lisäyksessä, ja yritän saada myös syyshohdekukan kasvamaan. Tuntuu että loppukesälle ja syksylle on suuri tarve pölyttäjien suosikkikasveille. Tuo tähkätädyke voisi olla myös mielenkiintoinen lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania pölyttäjien suosikkikasveja sinulla! Tuota purppurapunalatvaa on meilläkin ja se on tosiaan kovasti pörriäisten mieleen.

      Poista
  2. Ihana, ihanat pörräävät kaverit :) Joka kevät on niin ilahduttavaa, kun ensimmäiset pörriöiset saapuvat ja pian niitä onkin jo sankoin joukoin. Meillä on ötökkäbaarissa käynyt sellainen kuhina, että oksat pois!

    Onpa muuten nuo parsojen juurakot hauskoja! Tulee ihan mieleen Addams Familyn cousin It :D

    Iloista kevättä sinne ja hyvä puutarhahääräilyjä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Nuo kevään ensimmäiset pörriäiset ovat tosiaan aina jotenkin ihan erityinen ilon aihe. Heti tuntuu paljon keväisemmältä, kun niitä alkaa näkyä. Iloista kevättä sinullekin!

      Poista
  3. Minulla olisi tarkoituksena ensi talvella käydä mehiläistarhauksesta kurssi ja sitten hankkia omia mehiläisiä. Siksikin oikein kiva näitä sinun pörriäispostauksiasi lukea. Parsaa pitäisi myös istuttaa. Mökillä sitä pari juurakkoa kasvaa, mutta lisää pitäisi laittaa. Hienosti sinulla taas satoa syksyllä tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet kiinnostunut mehiläistarhauksesta! Mukavaa kurssia ja onnea tarhauksen aloitukseen sitten aikanaan!

      Poista
  4. Onpa teillä laitettu hihat heilumaan.
    Ihania kuvia tutuista siivekkäistä.
    Kevät tuntuu alkavan siitä, kun pörriäiset ilmestyvät.
    Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pörriäiset ovat tosiaan ihana keväänmerkki. Hyvää viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  5. Kiitos! Aurinkoista toukokuuta sinullekin!<3

    VastaaPoista
  6. Ihanat pölyttäjät ja niitä tarvitaan puutarhassa sekä luonnossa.Upeita kuvia kukista ja pörriäistä.
    Arvostan myös omavaraisuutta ja sen hyvin suunnittelua!Mukava lukea erilaisista omavaraisuus suunnitelmista ja toteutuksista,kiitos Tiiu <3 Aurinkoista kevättä ja mukavaa alkuviikkoa!

    VastaaPoista
  7. Minunkin tekisi mieli kokeilla parsan kasvatusta. Ilmeisesti jokunen vuosi menee ennekuin satoa tulee, mutta mikäpä näissä puutarhahommissa olisi heti valmista.. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, yleensä lopputulos vain paranee vuosien myötä:)

      Poista
  8. Jättiverbenaa olisi kyllä kiva löytää joltain taimistolta!

    Kovin on kylmää mehiläisille vielä, ainakin täällä meillä. Eivät vielä kovinkaan paljoa lentele!

    Ja hei kiitos muuten blogiarvonta palkinnostani! Siemenet on laitettu jo itämään! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan!<3 Toivottavasti lähtevät hyvin kasvuun. Meilläkin mehiläisten lento on paljon riippunut päivän säästä, lämpiminä ja aurinkoisina hetkinä pesällä käy jo hyvä pöhinä.:)

      Poista
  9. Ihanan kattavasti tietoa pölyttäjistä ja ihastuttavat kuvat! Lapsetkin tykkäsi katsella pörriäisiä.

    VastaaPoista
  10. Joka kerta kun näen että joku on kirjoittanut ohjeeksi myrkyn niin pahaa tekee. Oli kyseessä paju, voikukka tai vuohenputki niin maahan ollaan lappamassa sellaisiä myrkkyjä jotka pitäisi kieltää lailla.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!