torstai 31. tammikuuta 2019

Kevään kaipuu -haaste

Kevään kaipuu on ainakin omassa mielessäni kytenyt voimakkaana jo useita viikkoja. Pientä helpotusta siihen ovat tarjonneet puutarhakirjat ja -lehdet, ensi kesän puutarhaprojektien suunnittelu ja kevätkylvöjen aloittaminen. Siltikin talvi tuntuu kovin pitkältä. Ajattelin siksi aloittaa tämän Kevään kaipuu -haasteen tuomaan pieniä paloja kevättä tänne lumen, jään ja pakkasten keskelle.

O-penkissä tarhakylmänkukka 'Papakeno' 5/2018

Krookuksia Porraspenkissä 4/2018. Uskomatonta, että jo reilun parin kuukauden kuluttua voi ulkona näyttää tältä!

Porraspenkin krookus 'Jeanne D'Arc' 4/2018

Alvejuuri kurkottaa valoon 5/2017.

Pihlajan hiirenkorvat 5/2017

Haasteen tarkoituksena on kerätä postaukseen itselle merkityksellisiä keväisiä kuvia. Kuvien ei ole pakko olla kukista ja puutarhasta, vaan kaikki keväiseksi mieltämäsi käy. Kerään tämän postauksen loppuun listan kaikista haasteeseen osallistuneista, joten halutessasi postauksesi tuohon listalle, käythän kirjoittamassa sen linkin tuonne alapuolelle kommenttikenttään, niin varmasti löydän sen.

Tulppaanit ja koivunoksat maljakossa 3/2017

Tete-narsissit hehkuvat auringonvalossa ruukussa 3/2017

Puolikuun penkin näsiä ja taustalla O-penkin sinivuokkoja 5/2018

O-penkin sinivuokot 5/2018

Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu Puutarhahetki-blogista)
- tee postaus sinulle rakkaimpien keväisten kuvien kera
- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan
- käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarha -blogin Kevään kaipuu -postauksen kommenttikenttään.
Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvasi silloin #keväänkaipuuhaaste ja @puutarhahetki , jotta löydän ne.

Kolmiopenkin tulppaanit 5/2018

Kerrottu tulppaani Porraspenkissä 5/2018

Kasvitieteelliset tulppaanit Kolmiopenkissä 5/2018

Kasvitieteelliset tulppaanit Kolmiopenkissä 5/2017

Itse haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:
- Pihakuiskaajan matkassa
- A Whisper from the Almond Valley
- Multaa ja mukuloita
- Maatiaiskanasen Elämää

Jos inspiraatio iskee, sinun ei toki tarvitse odottaa haastetuksi tulemista, vaan voit napata haasteen jo tästä mukaasi! Tuodaan yhdessä pilkahdus keväästä tänne talven keskelle!<3

keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Tammikuun kylvöt

Tammikuussa koitti vihdoin vuoden ensimmäisten kylvöjen aika. Tällä kertaa minun oli erityisen vaikea malttaa mieleni, etten aloittaisi kylvöjä turhan ajoissa, joten riemu oli sitä suurempi, kun 5.1. päätin kylvää ensimmäiset chilit ja muutaman päivän kuluttua niitä seurasi joukko muitakin siemeniä. Suurin osa kasveista on jo kivassa kasvussa, oranssit orvokit jo koulinkin. Ainoastaan pari chililajiketta on vielä itämättä, mutta jospa nekin sieltä piakkoin pinnalle ponnistaisivat, tai muuten kylvän niitä vielä uuden erän.

Suippopaprika 'Urartu', paprika 'California Wonder' ja 'Gourmet' kurkottelevat kohti valoa.

Tässäpä tammikuun kylvöni:
- chili 'Meek and Mild', 'Bird Pepper', 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja 'Anaheim' sekä mieto nimetön chili ja takapotkuinen nimetön chili
- suippopaprika 'Urartu', pieni oranssi nimetön suippopaprika
- vihannespaprika 'Pusztagold'
- paprika 'California Wonder' ja 'Gourmet'
- maustepaprika 'Lombardo'
- keijunmekko
- orvokki, oranssi
- orvokki, sini-kelt.
- jättiverbena 

Oranssi orvokki, keijunmekko ja jättiverbena

Helmikuun kylvötkin siintävät jo mielessäni, mutta parisen viikkoa aion vielä odottaa ennen niihin ryhtymistä.

Oletko sinä jo aloittanut kevätkylvöt? Onko sinulla kylvösuunnitelmia helmikuulle?

Iloa ja valoa päivääsi!

maanantai 28. tammikuuta 2019

Blogi-ilta

Meillä kävi viime kesänä alueemme puutarhaseura pihakävelyllä, ja samalla esille tuli seuran jäsenten keskuudessa kiinnostusta puutarhablogin pitämiseen. Sainkin kutsun kertomaan seuralle puutarhabloggaamisesta huomenna järjestettävään Blogi-iltaan, ja suurella ilolla otin kutsun vastaan. 



Tarkoituksenani on huomenna puhua aluksi ihan yleistä bloggaamisesta, mutta opastaa myös blogin perustamisessa ja pitämisessä. Osallistujat saavat halutessaan ottaa mukaan omat tietokoneensa, jolloin voimme harjoitella näitä asioita myös ihan käytännössä. Jännittävä, mutta varmasti mukava ilta on siis luvassa. :) Todella ihanaa olisi, jos tilaisuuden siivittämänä saisimme joukkoomme uusia puutarhabloggaajia ja lisää mielenkiintoisia blogeja seurattavaksi! 

Pirteää pakkasviikkoa!

lauantai 26. tammikuuta 2019

Pihabongaus 2019

On jälleen BirdLifen järjestämän Pihabongauksen aika! Tässä mukavassa, Suomen suurimmassa lintutapahtumassa tarkoituksena on tarkkailla lintuja yhden tunnin ajan omalla pihalla tai muussa paikassa joko tänään tai huomenna, ja käydä sen jälkeen kirjaamassa havainnot BirdLifen sivuille, josta löydät myös tarkemmat osallistumisohjeet. Tapahtuman tavoitteena on saada ihmiset tarkkailemaan talvisia pihapiirin lintuja ja kiinnostumaan lähiluonnosta. Lisäksi tapahtuman avulla kerätään tietoa Suomen talvisesta linnustosta. Kyseessä ei ole kilpailu esim. havaintojen määrästä, vaan yhdenkin linnun käsittävät havainnot ovat tervetulleita. Osallistujen kesken arvotaan myös lintuaiheisia palkintoja.

Tilhi

Osallistumme Pihabongaukseen vuosittain, sillä lintujen tarkkailu on hauskaa, koko perheelle sopivaa yhteistä puuhaa. Lapset riemuitsevat jokaisesta bongaamastaan linnusta lajista riippumatta, vaikka itse toki toivoisin näkeväni useiden eri lintulajien edustajia. Tarkkailemme yleensä lintuja pihapiirissä, jonka jälkeen istuskelemme nuotion ääressä ja paistamme makkaraa. Minun tehtäväkseni jää lopuksi lintuhavaintojen kirjaaminen BirdLifen nettisivuille. Saa nähdä, minkä verran lintuja tänä vuonna ehdimme tunnissa bongata! :)

Pikkuvarpunen

Sinitiainen

Jos kiinnostuit Pihabongauksesta, ehdit vielä hyvin mukaan tarkkailemaan lintuja tänään tai huomenna!:)
Mukavia bongaushetkiä ja iloista viikonloppua!

perjantai 25. tammikuuta 2019

Kirjaesittely: Nykyaikainen kaupunkipuutarha

Olen nyt talven aikana lueskellut useita puutarhakirjoja lievittämään kesän kaipuuta ja tuomaan uusia ideoita puutarhamme suunnitteluun ja toteutukseen. Nyt viimeisimmäksi lukulistallani on ollut Minerva Kustannus Oy:lta saamani Nykyaikainen kaupunkipuutarha (Paula Ritanen-Närhi, 2016, Minerva Kustannus Oy, 160 sivua). Suurkiitos Minervalle kirjasta!



Nykyaikainen kaupunkipuutarha käsittelee laajasti erilaisia puutarhan osa-alueita. Kirjan ensimmäinen luku kuvaa pihaa vihreänä olohuoneena ja kertoo lyhyesti mm. pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvistä näkökohdista. Seuraavissa luvuissa käydään tarkemmin läpi pihan eri osia. Aluksi esitellään nurmikon perustamista ja hoitoa, mutta tarjotaan myös hyviä vaihtoehtoja nurmelle maanpeiteperennojen muodossa. Pieneen pihaan sopivat puut ja pensaat sekä pihan koristepensaat ovat saaneet oman istutuksesta ja hoidosta kertovan lukunsa, samoin perennat. Puutarhaan korkeuseroja ja runsautta tuovat köynnökset, joita on esitelty useita eri lajeja. Kesäkukkaluvussa käydään läpi mm. kesäkukkien taimikasvatusta, hoitoa sekä talvetusta ja opastetaan pelargonin siemen- ja pistokaslisäystä. Lisäksi kirjassa annetaan hyviä perusohjeita ja vinkkejä hyötykasvien viljelyyn niin laatikoissa, kasvihuoneessa, parvekkeella kuin ikkunalaudallakin. Käsitelläänpä kirjassa hedelmä- ja marjatarhankin perustamista.

Kirjan ulkoasu ja asettelu on selkeä.

Kauniit kuvat rehevistä puutarhoista ovat inspiroivia.

Kirjan loppupuolella käsitellään mm. pihan erilaisia rakenteita. Aluksi esitellään erilaisia ruukkupuutarhavaihtoehtoja. Myös puutarhakasvien vuosihuoltoon paneudutaan niin puiden, pensaiden, nurmikon, perennojen, vihannesmaan kuin kesäkukkien ja ruukkupuutarhankin osalta. Tämän jälkeen kirja käsittelee lasitettua terassia, pihan puurakenteita, kiveyksiä ja muureja. Oman lukunsa ovat saaneet myös pihan aidat, vesiaiheet ja pihavalaistus. Lopuksi vieraillaan vielä monimuotoisessa luontopihassa.



Kuvia kirjasta löytyy runsaasti.

Nykyaikainen kaupunkipuutarha on tunnetun puutarhatoimittajan kattava teos puutarhan perustamisesta ja hoidosta. Kirja esittelee monipuolisesti puutarhan eri osa-alueita ja pursuaa upeita kuvia, jotka inspiroivat omankin puutarhan suunnittelemisessa ja tuovat kesäniloa näin talvipakkasten keskelle. 

Oletko sinä lukenut puutarhakirjoja tai -lehtiä talven aikana? Onko sinulla jokin suosikkipuutarhakirja, johon palaat kerta toisensa jälkeen?

Rentouttavaa viikonloppua!

keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Ananaskirsikan talvetusta ja pistokaslisäystä

Postasin aiemmin ananaskirsikoistamme, jotka tekivät satoa vasta sisätiloissa marras-joulukuun vaihteessa. Yritän talvettaa kasvit, jotta ensi vuonna satokin olisi toivottavasti aikaisemmassa. Korjattuani talteen viimeiset ananaskirsikat leikkasin kasvit alas n. 10 senttimetrin pituisille tapeille. Laitoin ruukut kasvivalojen alle, ja vähitellen tyngistä on nyt alkanut versoa uutta, virkeää kasvua. 



Lisäksi otin alasleikkauksen yhteydessä osasta latvaversoja muutamia pistokkaita, jotka laitoin vesilasiin kasvattamaan juuria. Jätin pistokkaisiin pari-kolme lehteä ja katkaisin pistokkaan lehtihangan alapuolelta. Noin kuukauden kuluessa pistokkaisiin kasvoivat kunnon juuret ja pääsin istuttamaan ne taimimultaan, jossa ne ovat lähteneet hyvään kasvuun.

Ananaskirsikan pistokas pääsemässä ruukkuun.

Tällä hetkellä olenkin kovin toiveikas ensi kesän ananaskirsikkatilanteemme suhteen, ja näillä näkymin en kylvä ananaskirsikkaa tänä vuonna. Jos sato nyt oikeasti talvetuksella ja pistokaslisäyksellä aikaistuu, aion jatkossakin käyttää näitä konsteja ananaskirsikan kasvatuksessa.

Oletko sinä talvettanut ananaskirsikkaa tai lisännyt sitä pistokkaista?


Iloa päivääsi!

maanantai 21. tammikuuta 2019

Puutarhan kasvilistat

Nyt puutarhan ollessa talvilevolla on puutarhurillakin ollut vihdoin aikaa päivittää puutarhan kasvilistat ajan tasalle. Viime kesänä kasvihankintoja tulikin tehtyä paljon monen laajahkon istutusalueen perustamisen myötä ja toki täydennystäkin tuli hankittua aiempiin kukkapenkkeihin. Tässäpä joitakin poimintoja viime kesän hankinnoistani ja lopussa linkit ajantasaisiin kasvilistoihin! :)

Vaaleanpunaisen ja persikan sävyihin vivahtava köynnösruusu

Akeena

Alppipaju

Etelänruusuruoho

Kasvilistat istutusalueittain
Perennat
Köynnökset
Heinät
Puut ja pensaat 

Mukavaa alkanutta viikkoa!

lauantai 19. tammikuuta 2019

Kylvösuunnitelmia

Lähestyvät kevään kylvöt ovat olleet mielessäni jo muutaman viikon, ja ensimmäiset siemenetkin olen jo ehtinyt kätkeä multaan. Vuodenvaihteen seudussa aloin käydä läpi kaapissa olevia siemenpusseja ja vähitellen suunnitella, mitä kasveja aion tällä kertaa kylvää. Viime kesänä kokeilin useita uusia lajeja ja lajikkeita, joista osa pääsi jatkoon, osa jää nyt ainakin tänä vuonna kylvämättä. Yhteenvetoa viime vuoden kylvöistä ja kokemuksiani eri lajeista/lajikkeista löydät aiemmista postauksistani seuraavien osalta: tomaatit, chilit ja paprikat, muut hyötykasvit ja kesäkukat. Lisäksi aion testata taas uusiakin tuttavuuksia, kuten esimerkiksi myskikurpitsaa, punajuurta, retiisiä ja uusia tomaatti-, chili- ja paprikalajikkeita ja myös useita eri kesäkukkia.
Tässäpä tämän vuoden kylvösuunnitelmani!

Mm. tällaisia hyötykasveja meillä kylvetään tänä vuonna.

Hyötykasvit:
- kasvihuonetomaatti 'Tigerella', 'Golden Sunrise', 'Roma', 'Black Crimea', 'Indigo Apple', 'Moneymaker'
- pihvitomaatti 'Mortage Lifter'
- marjatomaatti
- pensastomaatti
- kirsikkatomaatti 'Red Cherry', 'Tiny Tim', 'Gardener's Delight', 'Sweet Million F1', 'Supersweet 100 F1', 'Estonian Yellow Cherry', 'Indigo Blue Berries'
- chili 'Meek and Mild', takapotkuinen nimetön chili, 'Bird Pepper', 'Hungarian Yellow Wax Hot', 'Anaheim', mieto nimetön chili
- suippopaprika 'Urarto', pieni oranssi suippopaprika
- vihannespaprika 'Pusztagold'
- paprika 'California Wonder', 'Gourmet'
- maustepaprika 'Lombardo'
- kasvihuonekurkku 'Iznik' F1', 'Vert Long Maraicher', 'Chinese Slangen'
- avomaankurkku 'Rhensk Druv', 'Beth Alpha'
- vesimeloni 'Sugar Baby'
- kesäkurpitsa 'Diamant' F1
- myskikurpitsa
- patty pan -kurpitsa 'Sunburst' F1
- jättikurpitsa 'New England Pie'
- kyssäkaali 'Delikatess Weiss'
- punakaali 'Rotkopf'
- kukkakaali 'Erfurter'
- keräkaali 'Ditmarsker'
- keräsalaatti 'Market Favourite'
- lehtisalaatti 'Australialainen'
- mangoldi 'Rhubarb Chard'
- jättisipuli 'Ailsa Craig'
- vihersipuli 'Ishikura'
- mukulaselleri 'Dolvi'
- punajuuri 'Chioggia'
- nauris 'Goldana'
- kaskinauris 'Enon Kanta'
- lanttu 'Wilhelmsburger'
- juuripersilja
- retiisi, kelt., violetti ja valk.
- sokerimaissi 'Golden Bantam'
- marjasavikka l. mansikkapinaatti
- ananaskirsikka
- papu 'Safari'
- pensaspapu 'Prelude', nimetön pensaspapu, 'Processor'
- salkopapu 'Neckargold'
- ruusupapu 'Firestorm'
- härkäpapu 'Triple White'
- silpoydinherne 'Onward', 'Kelvedon Wonder'
- sokeriherne 'Norli'
- uudenseelanninpinaatti l. lamopinaatti
- malabarinpinaatti
- kurkkuyrtti
- basilika 'Ordinary', 'Emily', 'Large Leaved'
- korianteri
- ruohosipuli
- rukola

Osa tänä vuonna kasvatettavista tomaateista.

Koristekasvit/kesäkukat:
- köynnöskrassi,
- köynnössekoitus, terassin viherseinä
- tuoksuherne vaal.pun, terassin viherseinä
- tuoksuherne tummansin., terassin viherseinä
- aitoelämänlanka, sekoitus, terassin viherseinä
- koruköynnös
- keijunmekko, terassin viherseinä
- päivänsini
- tarhaneito 'Miss Jekyll', terassin istutusalueelle
- sinisievikki, terassin istutusalueelle
- maloppi, sekoitus, terassin istutusalueelle
- orvokki, oranssi
- orvokki, sini-keltainen
- tsinnia 'Zahara Sunburst'
- tsinnia, sekoitus
- kesäleimu 'Nana Compacta Beauty'
- kirjosalvia
- leijonankita, sekoitus
- iso-olkikukka, sekoitus
- tiibetinkoirankieli
- isosamettikukka 'Vanilla' F1
- ryhmäsamettikukka 'Petite Yellow', kasvimaa
- ryhmäsamettikukka 'Bonita, sekoitus, kasvimaa
- isoauringonkukka, kerrottu, kasvimaan luo
- auringonkukka 'Teddy Bear', kasvimaa
- ruiskaunokki, sekoitus, Kukkiva Penkki
- rusoikikukka, sekoitus, Kukkiva Penkki
- kaliforniantuliunikko, Kukkiva Penkki
- herttaikikukka, Kukkiva Penkki
- tarhakukonkannus, sekoitus
- hopeavillakko
- tuoksupielus, 'Rosie O'Day', Liljarinne
- tuoksupielus, 'Snowcloth', Liljarinne
- jättiverbena, Liljarinne
- kiinanasteri, 'kääpiöasteri', sekoitus
- punalehtinen koristeapila
- tuoksulaventeli
- kohtalonkukka 'Carnival', sekoitus
- kukontöyhtö, sekoitus
- purppurarevonhäntä
- kirjorevonhäntä 'Molten Fire'
- ahkeraliisa, sekoitus
- isosilkkikukka 'Sybil Sherwood'
- jänönhäntä
- sini-ikiviuhko, sekoitus
- tähtisilmä, sekoitus
- riippapetunia
- petunia v.pun-valkoraidallinen
- petunia 'Night Sky'
- petunia, sekoitus

Kesäkukista tulee löytymään montaa eri väriä, mutta hallitsevana taitavat olla vaaleanpunaisen eri sävyt.

Koska kylvettävää riittää, tein osan kylvöistäni jo viime vuoden puolella syyskylvöinä niin perennojen kuin hyötykasvienkin osalta. Sen vuoksi esim. porkkanat, palsternakka, pinaatti ja kehäkukat puuttuvat nyt tämän postauksen listalta, sillä ne ovat jo istutuslaatikoissa odottamassa kevättä. :)  Lisäksi kaikki kasvit, jotka sopivat suorakylvöihin, saavat odottaa maan sulamista ja lämpiämistä. Tässä vielä linkki viime vuonna kokoamaani Kylvökalenteriin, joka helpottaa kevään kylvöjen organisointia, ja myöhemmin keväällä ajankohtaiseksi tulee myös Kumppanuuskasvitaulukko, kun kasvimaan kasveille aletaan pohtia sopivia paikkoja. 

Oletko sinä jo tehnyt kylvösuunnitelmia?

Rentouttavaa viikonloppua!

torstai 17. tammikuuta 2019

DIY: Suloiset kivimöröt puutarhaan

Perustin viime kesänä uuden istutusalueen, Liljarinteen, jonka keskellä kulkee mutkainen, umpikujaan päättyvä polku, Mörköpolku. Lapset leikkivät, että polun päässä, marjasinikuusaman katveessa, on mörköjen koti, ja he toivoivatkin, että voisivat joskus nähdä siellä kiltin mörön. Huomasin Facebookin Kivikkopiha - kivet pihassa ja puutarhassa -ryhmässä viime vuonna hauskan idean, jossa kivistä oli maalattu hauskoja hahmoja. Näytin kuvaa lapsilleni, ja olimme samaa mieltä, että sellaiset suloiset pikkuotukset sopivat möröiksi puutarhaamme. Niinpä keräsimme syksyllä pihaltamme sopivia kiviä talteen, ja nyt tammikuussa oli vihdoin maalaamisen aika. 

Tämä joukkio muuttaa lumien sulettua Mörköpolulle.

Näiden mörköjen tekeminen on sen verran yksinkertaista, että se sujui helposti 3-, 4- ja 6-vuotiaiden lasten kanssa, ja lopputuloksena oli hauskoja pikkumörköjä, jotka ovat jatkossa puutarhamme koristeena ja muistuttavat myös tästä yhteisestä askarteluhetkestä. Saattaapi olla, että möröille on tulossa vielä perheenlisäystäkin, niin paljon lapset (ja äiti) tästä touhusta tykkäsivät.

Tarvikkeet:
- kiviä
- valkoista vedenkestävää maalia (meillä aiemmin tähteeksi jääneestä ulkomaalipurkista)
- musta permanent-tussi/mustaa maalia (me käytimme tussia, sillä etenkin kahden pienimmän lapsen kanssa pikkuisten mustien täplien tekeminen valkoisten keskelle tuntui sillä helpommalta kuin pensselillä)

Ensin kivet pestään hyvin ja annetaan niiden kuivua. Tämän jälkeen pensselillä maalataan valkoiset täplät silmiksi...

...jotka viimeistellään mustalla permanent-tussilla/mustalla maalilla esim. seuraavana päivänä, kun valkoinen maali on varmasti täysin kuivunut.

Hauskoista kivimöröistä lapset nimesivät heti osan. Yllä 6-vuotias tekemässä äidille silmiä, isi on jo valmiina ja kolme pikkumörköä odottavat vuoroaan.

4-vuotiaan isi- ja äitimörkö.

3-vuotiaan möröstä kuoriutuikin pöllö.

Onko sinulla puutarhassasi itse tehtyjä koristeita tai taideteoksia?

Aurinkoista loppuviikkoa!

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Valon pilkahduksia

Talvella pimeyttä tuntuu riittävän, kun aamulla töihin lähtiessä aurinko ei ole ehtinyt vielä edes nousta ja kotiin päästessä se on ehtinyt jo mailleen. Viikonloputkin ovat ainakin täällä päin olleet viime aikoina pilvisiä ja monesti lumisateisia, kunnes viime viikonloppuna koitti kaunis, aurinkoinen sää. Voi, miten ihanaa olikaan kierrellä puutarhassa nauttien kuulaasta pakkaskelistä. Tässäpä muutamia kuvia auringon kultaamasta puutarhastamme!

Sydänpolulla aurinko kajastelee puutarhavadelman 'Ottawa' takaa.

Muutamat auringonsäteet tavoittavat Sydänpolun nurkassa olevan, kevättä odottavan puutarhapenkin reunan. Takana olevat kuuset ja koivut sen sijaan kylpevät valossa.

Päärynäpuun 'Pepi' oksille on jäänyt lunta ja jäätä kimaltelemaan kauniisti.

Hangella loistavat pienet jalokivet.

Vastavalossa lumipalloheisi 'Pohjan Neito'

Valoa ja iloa päivääsi!

maanantai 14. tammikuuta 2019

Yhteenvetoa viime kesästä: Hyötykasvit

Olen viime viikkojen aikana postannut viimevuotisten kylvökokeiluideni onnistumisesta ja pohtinut samalla, mitkä kasvit ansaitsevat jatkossakin paikkansa kevätkylvöjeni joukossa. Nyt on vuorossa tämän postaussarjan viimeinen osio, hyötykasvit. Tässä vielä linkit myös aiempiin postauksiini: tomaatit, chilit sekä paprikat ja kesäkukat.

Silpoydinherne 'Kelvedon Wonder'

- kasvihuonekurkku 'Iznik F1': Esikasvatus sujui ongelmitta, satokausi kesti kasvihuonekurkuista pisimpään, kurkut melko lyhyitä ja maukkaita, satoisa. Ehdottomasti jatkoon!
- kasvihuonekurkku 'Vert Long Maraicher': Iti hyvin, tuli satokypsäksi kasvihuonekurkuista ensimmäisenä, hyvä peruskurkku.
- kasvihuonekurkku 'Chinese Slangen': Helppo esikasvattaa, todella hyvän makuinen, mutta sato jäi todella niukaksi muihin lajikkeisiin verrattuna. Kokeilen uudelleen tänä vuonna.
- avomaankurkku 'Rhensk Druv': Iti hyvin, maukas, luottokurkkuni jo muutaman vuoden ajan. Osa taimista oli ruukuissa terassilla, osa kasvihuoneessa.
- avomaankurkku 'Beth Alpha': Helppo kasvattaa, tosi hyvän makuinen. Sopi erinomaisesti kasvatettavaksi sekä ruukussa terassilla että kasvihuoneessa. Ehdottomasti jatkoon!
- mangoldi 'Rhubarb Chard': Yksi suosikkivihanneksistani! Helppo kasvattaa suorakylvön ansiosta. Ei vaadi kummempia hoitotoimia kasvukauden aikana. Punainen lehtiruoti. Käytämme pieniä lehtiä mm. tuoreena salaateissa, isoista lehdistä paistamme pannulla höystöä tai pinaattilettuja muistuttavia mangoldilettuja. Höystöä myös pakastan, jolloin saamme herkutella letuilla ympäri vuoden. Tätä kasvatan vuosittain.
- mangodi 'Bright Lights': Helppo ja satoisa. Sisältää sekä valko-, kelta- että punaruotisia mangoldeja. Edellä oleva punalehtiruotinen lajike on mielestäni maukkaampi kuin nämä valko- ja keltaruotiset.
- vesimeloni: Sain työkaverilta valmiina taimena. Kasvatin kasvihuoneessa ruukussa ja satoa saimme kahden melonin verran. Koko perhe ihastui tähän, joten otin siemenet talteen ja kylvän tänä vuonna.

Vesimeloni

- keräsalaatti 'Market Favourite': Suorakylvö, iti mukavasti. Hyvä, vihreälehtinen perussalaatti. 
- lehtisalaatti 'Red Salad Bowl': Helppo kasvattaa, suorakylvö. Punalehtinen. Maukkain viime vuonna kasvattamistani salaattilajikkeista.
- bataviasalatti 'Lollo Bionda': Suorakylvö, iti huonosti ja sato jäi tosi niukaksi. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.
- parsasalaatti: Helppo kasvattaa, kasvoi todella hyvin. Maistelimme lehtiä jo ihan pieninä vihersalaatin seassa ja kypsensimme varren sen ehdittyä n. 20-30 cm pituiseksi, mutta emme kyllä kummallakaan tavalla valmistettuna pitäneet tämän mausta. En kasvata enää uudelleen.
- uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti: Suorakylvö, itää hyvin. Herkkuamme, joka täydentää kivasti tavallisen pinaatin satoa. Kuuluu vakiokasvatettaviini.
- vihanneskrassi: Suorakylvö. Satoa todella nopeasti ja helposti. Kylvin tätä heinäkuun loppupuolella niihin kohtiin, joista olin jo korjannut muun sadon. Jatkoon!
- jättikurpitsa:  Iti hyvin. Kurpitsoja tuli muutama, mutta olisi varmasti tarvinut vielä tujumman lannoituksen, jotta kurpitsoista olisi tullut oikeasti jättimäisiä. Vaati runsasta kastelua. Kokeilen uudestaan tänä vuonna.
- Patty pan -kurpitsa 'Sunburst': Iti hyvin ja kasvoi nopeasti satoikään. Tuotti valtavasti kiekkomaisia, keltaisia kurpitsoja, jotka olivat myös todella hyvän makuisia. Yksi viime kesän suosikeistamme. Ehdottomasti jatkoon!

Patty pan -kurpitsa 'Sunburst'

- ananaskirsikka (karviaiskoiso): Iti hyvin. Kouliminen ja taimien siirto isompiin ruukkuihin oli hieman haasteellista, sillä versot olivat "rapeita" ja napsahtivat herkästi poikki yhtään taipuessaan. Kasvatin ruukuissa kasvihuoneessa ja siirsin syksyllä ruukut vielä sisälle kasvivalon alle, sillä raakileet olivat vasta kypsymässä. Sato valmistui myöhään, vasta marras-joulukuussa, mutta hedelmien maku oli tosi hyvä. Nyt yritän talvettaa viimekesäiset kasvit ja lisäksi otin niistä pistokkaita, joten en välttämättä kylvä tänä vuonna uusia. Joka tapauksessa, jos tätä joskus kylvän, aion tehdä sen kuukautta aiemmin kuin pussissa lukee.

Ananaskirsikka

- kyssäkaali 'Delikatess Weiss': Suorakylvö, helppo kasvattaa. Tähän ihastui koko perhe, joten ehdottomasti jatkoon.
- mukulaselleri 'Dolvi': Kasvoi hyvin, vaatimaton hoidon suhteen. Ei yleensä kuulu ihan suosikkijuureksiimme, mutta itsekasvatetut olivat kyllä yllättävän hyvän makuisia.
- kukkakaali 'Erfurter': Iti kohtalaisen hyvin, mutta matkalla osa taimista näivettyi, osaan hyökkäsivät kirvat. Lopulta sain satovalmiiksi vain yhden kasvin, joka teki kuitenkin maukkaan kukinnon. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.

Kukkakaali 'Erfurter'

- lanttu 'Wilhelmsburger': Iti hyvin, mutta kaikki taimet menetin lopulta kirvojen massahyökkäykselle, jota en saanut kuriin millään muulla konstilla kuin poistamalla kasvimaalta kaikki lantut ja nauriit. Kokeilen tänä vuonna uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä.
- nauris 'Goldana': Iti hyvin. Kirvojen vuoksi jouduin nostamaan nauriit vähän toivottua pienempänä, mutta satoa saimme kuitenkin kohtalaisesti. Koko perheen herkkua, jota on pakko kasvattaa tänä vuonnakin.
- kaskinauris 'Enon kanta': Samat sanat kuin edellä kirvojen osalta. Maukas. Jatkoon!

Kaskinauris 'Enon kanta'

- marjasavikka l. mansikkapinaatti: Iti huonosti ja sain vain muutaman taimen, vaikka kylvin pariin kertaan. Kasvatin ruukussa kasvihuoneessa ja lomareissun aikana kasvi pääsi kastelujärjestelmästä huolimatta kuivahtamaan pahasti. Marjoja saimme ja ne tosiaan maistuivat aivan metsämansikalta. Lehtiä sen sijaan tuli sadoksi tosi niukasti niiden pudottua kuivahtamisen myötä. Aion kokeilla tänä vuonna kasvimaalla.
- kuukausimansikka 'Rügen': Iti hyvin ja siirrettyäni taimet avomaalle ne tuuheutuivat nopeasti. Tuotti satoa koko kesän. Toivottavasti talvehtii lumen alla hyvin.
- kiinansipuli: Ei onnistunut tänäkään vuonna, ei itänyt.
- purjo 'Autumn Giant': Ei taaskaan onnistunut. Olen nyt parina peräkkäisenä vuonna kokeillut, enkä ole saanut itämään. Nyt pidän ainakin tämän vuoden taukoa, ehkä joskus kokeilen taas uudelleen.
- jättisipuli 'Alisa Craig': Iti huonosti ja sain vain yhden taimen kasvimaalle asti. Siitä kasvoi maultaan ihan hyvä sipuli, mutta ei mitenkään jättimäinen, vaan hyvin samankaltainen kuin tavallisista keltasipuleista, joita kasvatin istukkaista.
 - sokerimaissi 'Golden Bantam': Kasvatin maissia ruukussa kasvihuoneessa. Vaivaton hoidettava, kunhan kastelusta piti huolen. Satoa tuli mukavasti, 2-3 tähkää/taimi, ja maku voitti kaupan maissit  monin verroin. Todella makea maissi.

Sokerimaissi 'Golden Bantam'

- salkopapu 'Neckargold': Iti huonosti ja jäi kitukasvuiseksi. Satoa ei tullut lainkaan. Viime vuonna kaikki papuni kasvoivat huonommin kuin yleensä. Yritän uudestaan tänä vuonna.
- härkäpapu 'Triple White': Kasvoi pavuista parhaiten viime kesänä ja satoakin saimme jonkin verran, tosin huonommin kuin aiempina vuosina. Suosikkipapumme. Kylvän tänäkin vuonna.
- pensaspapu 'Prelude': Iti kohtalaisesti ja satoakin tuli kohtalaisesti, vaikkakin huonommin kuin edellisenä vuonna. Kuuluu tämänkin vuoden kylvöihini.
- silpoydinherne 'Onward': Kasvoi tosi hyvin ja satokausi alkoi varhain. Makeat, hyvät herneet. Helppo kasvattaa, suorakylvö. Kuuluu jokakesäiseen kylvövalikoimaani.
- silpoydinherne 'Kelvedon Wonder': Pääosin kuten edellinen. Tuli satoikään reilu viikko edellisen jälkeen. Makoisat herneet, ehkä aavistuksen paremman makuiset kuin edellisellä. Tätäkin kylvän vuosittain.
 - pinaatti 'Bazaroet': Helppo kasvattaa, kylvin jo edellisenä syksynä. Kasvoi hyvin, satoisa. Syksyllä kylvettynä ei ehkä virity kukkaan yhtä helposti kuin keväällä kylvettynä. Laitoin syyskylvönä viime syksynä jo tämän vuoden pinaatit tulemaan.
- porkkana 'Nantes 2': Laitoin syyskylvönä suoraan kasvimaalle. Iti hyvin, paksut lyhyehköt, hyvänmakuiset porkkanat. Tämänkin kylvin jo viime syksynä.

- porkkana 'Nantes 6 Fancy': Kuten edellinen. Näissä lajikkeissa en juuri eroa huomannut.

- naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1': Kylvin edellisenä syksyllä. Nopeakasvuisempi kuin kaksi edellistä. Todella makeat, herkulliset porkkanat. Syksyllä kylvin jo tämän vuoden porkkanat.

Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli, ämpäriperuna 'Blue Kongo' ja mangoldi 'Bright Lights'




- retikka 'Musta Pyöreä': Kokeilin ensimmäistä kertaa, laitoin syyskylvönä. Iti hyvin ja saimme mukavasti maukkaita retikoita. Osa taimista kasvatti vain lehtiä ja jätti juuren todella pieneksi. Kylvin viime syksynä uudestaan.
-palsternakka 'Guernsey': Yksi suosikkijuureksistamme! Syyskylvön vuoksi todella helppo kasvattaa, ei juuri hoitotoimia kaipaa. Runsas sato, kuten aiempinakin vuosina. Laitoin viime syksynä jälleen siemenet kasvimaalle odottamaan tulevaa kesää.

Onko sinulla jokin suosikkihyötykasvilaji tai -lajike, jota kasvatat vuodesta toiseen?

Iloa uuteen viikkoon!