maanantai 14. tammikuuta 2019

Yhteenvetoa viime kesästä: Hyötykasvit

Olen viime viikkojen aikana postannut viimevuotisten kylvökokeiluideni onnistumisesta ja pohtinut samalla, mitkä kasvit ansaitsevat jatkossakin paikkansa kevätkylvöjeni joukossa. Nyt on vuorossa tämän postaussarjan viimeinen osio, hyötykasvit. Tässä vielä linkit myös aiempiin postauksiini: tomaatit, chilit sekä paprikat ja kesäkukat.

Silpoydinherne 'Kelvedon Wonder'

- kasvihuonekurkku 'Iznik F1': Esikasvatus sujui ongelmitta, satokausi kesti kasvihuonekurkuista pisimpään, kurkut melko lyhyitä ja maukkaita, satoisa. Ehdottomasti jatkoon!
- kasvihuonekurkku 'Vert Long Maraicher': Iti hyvin, tuli satokypsäksi kasvihuonekurkuista ensimmäisenä, hyvä peruskurkku.
- kasvihuonekurkku 'Chinese Slangen': Helppo esikasvattaa, todella hyvän makuinen, mutta sato jäi todella niukaksi muihin lajikkeisiin verrattuna. Kokeilen uudelleen tänä vuonna.
- avomaankurkku 'Rhensk Druv': Iti hyvin, maukas, luottokurkkuni jo muutaman vuoden ajan. Osa taimista oli ruukuissa terassilla, osa kasvihuoneessa.
- avomaankurkku 'Beth Alpha': Helppo kasvattaa, tosi hyvän makuinen. Sopi erinomaisesti kasvatettavaksi sekä ruukussa terassilla että kasvihuoneessa. Ehdottomasti jatkoon!
- mangoldi 'Rhubarb Chard': Yksi suosikkivihanneksistani! Helppo kasvattaa suorakylvön ansiosta. Ei vaadi kummempia hoitotoimia kasvukauden aikana. Punainen lehtiruoti. Käytämme pieniä lehtiä mm. tuoreena salaateissa, isoista lehdistä paistamme pannulla höystöä tai pinaattilettuja muistuttavia mangoldilettuja. Höystöä myös pakastan, jolloin saamme herkutella letuilla ympäri vuoden. Tätä kasvatan vuosittain.
- mangodi 'Bright Lights': Helppo ja satoisa. Sisältää sekä valko-, kelta- että punaruotisia mangoldeja. Edellä oleva punalehtiruotinen lajike on mielestäni maukkaampi kuin nämä valko- ja keltaruotiset.
- vesimeloni: Sain työkaverilta valmiina taimena. Kasvatin kasvihuoneessa ruukussa ja satoa saimme kahden melonin verran. Koko perhe ihastui tähän, joten otin siemenet talteen ja kylvän tänä vuonna.

Vesimeloni

- keräsalaatti 'Market Favourite': Suorakylvö, iti mukavasti. Hyvä, vihreälehtinen perussalaatti. 
- lehtisalaatti 'Red Salad Bowl': Helppo kasvattaa, suorakylvö. Punalehtinen. Maukkain viime vuonna kasvattamistani salaattilajikkeista.
- bataviasalatti 'Lollo Bionda': Suorakylvö, iti huonosti ja sato jäi tosi niukaksi. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.
- parsasalaatti: Helppo kasvattaa, kasvoi todella hyvin. Maistelimme lehtiä jo ihan pieninä vihersalaatin seassa ja kypsensimme varren sen ehdittyä n. 20-30 cm pituiseksi, mutta emme kyllä kummallakaan tavalla valmistettuna pitäneet tämän mausta. En kasvata enää uudelleen.
- uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti: Suorakylvö, itää hyvin. Herkkuamme, joka täydentää kivasti tavallisen pinaatin satoa. Kuuluu vakiokasvatettaviini.
- vihanneskrassi: Suorakylvö. Satoa todella nopeasti ja helposti. Kylvin tätä heinäkuun loppupuolella niihin kohtiin, joista olin jo korjannut muun sadon. Jatkoon!
- jättikurpitsa:  Iti hyvin. Kurpitsoja tuli muutama, mutta olisi varmasti tarvinut vielä tujumman lannoituksen, jotta kurpitsoista olisi tullut oikeasti jättimäisiä. Vaati runsasta kastelua. Kokeilen uudestaan tänä vuonna.
- Patty pan -kurpitsa 'Sunburst': Iti hyvin ja kasvoi nopeasti satoikään. Tuotti valtavasti kiekkomaisia, keltaisia kurpitsoja, jotka olivat myös todella hyvän makuisia. Yksi viime kesän suosikeistamme. Ehdottomasti jatkoon!

Patty pan -kurpitsa 'Sunburst'

- ananaskirsikka (karviaiskoiso): Iti hyvin. Kouliminen ja taimien siirto isompiin ruukkuihin oli hieman haasteellista, sillä versot olivat "rapeita" ja napsahtivat herkästi poikki yhtään taipuessaan. Kasvatin ruukuissa kasvihuoneessa ja siirsin syksyllä ruukut vielä sisälle kasvivalon alle, sillä raakileet olivat vasta kypsymässä. Sato valmistui myöhään, vasta marras-joulukuussa, mutta hedelmien maku oli tosi hyvä. Nyt yritän talvettaa viimekesäiset kasvit ja lisäksi otin niistä pistokkaita, joten en välttämättä kylvä tänä vuonna uusia. Joka tapauksessa, jos tätä joskus kylvän, aion tehdä sen kuukautta aiemmin kuin pussissa lukee.

Ananaskirsikka

- kyssäkaali 'Delikatess Weiss': Suorakylvö, helppo kasvattaa. Tähän ihastui koko perhe, joten ehdottomasti jatkoon.
- mukulaselleri 'Dolvi': Kasvoi hyvin, vaatimaton hoidon suhteen. Ei yleensä kuulu ihan suosikkijuureksiimme, mutta itsekasvatetut olivat kyllä yllättävän hyvän makuisia.
- kukkakaali 'Erfurter': Iti kohtalaisen hyvin, mutta matkalla osa taimista näivettyi, osaan hyökkäsivät kirvat. Lopulta sain satovalmiiksi vain yhden kasvin, joka teki kuitenkin maukkaan kukinnon. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.

Kukkakaali 'Erfurter'

- lanttu 'Wilhelmsburger': Iti hyvin, mutta kaikki taimet menetin lopulta kirvojen massahyökkäykselle, jota en saanut kuriin millään muulla konstilla kuin poistamalla kasvimaalta kaikki lantut ja nauriit. Kokeilen tänä vuonna uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä.
- nauris 'Goldana': Iti hyvin. Kirvojen vuoksi jouduin nostamaan nauriit vähän toivottua pienempänä, mutta satoa saimme kuitenkin kohtalaisesti. Koko perheen herkkua, jota on pakko kasvattaa tänä vuonnakin.
- kaskinauris 'Enon kanta': Samat sanat kuin edellä kirvojen osalta. Maukas. Jatkoon!

Kaskinauris 'Enon kanta'

- marjasavikka l. mansikkapinaatti: Iti huonosti ja sain vain muutaman taimen, vaikka kylvin pariin kertaan. Kasvatin ruukussa kasvihuoneessa ja lomareissun aikana kasvi pääsi kastelujärjestelmästä huolimatta kuivahtamaan pahasti. Marjoja saimme ja ne tosiaan maistuivat aivan metsämansikalta. Lehtiä sen sijaan tuli sadoksi tosi niukasti niiden pudottua kuivahtamisen myötä. Aion kokeilla tänä vuonna kasvimaalla.
- kuukausimansikka 'Rügen': Iti hyvin ja siirrettyäni taimet avomaalle ne tuuheutuivat nopeasti. Tuotti satoa koko kesän. Toivottavasti talvehtii lumen alla hyvin.
- kiinansipuli: Ei onnistunut tänäkään vuonna, ei itänyt.
- purjo 'Autumn Giant': Ei taaskaan onnistunut. Olen nyt parina peräkkäisenä vuonna kokeillut, enkä ole saanut itämään. Nyt pidän ainakin tämän vuoden taukoa, ehkä joskus kokeilen taas uudelleen.
- jättisipuli 'Alisa Craig': Iti huonosti ja sain vain yhden taimen kasvimaalle asti. Siitä kasvoi maultaan ihan hyvä sipuli, mutta ei mitenkään jättimäinen, vaan hyvin samankaltainen kuin tavallisista keltasipuleista, joita kasvatin istukkaista.
 - sokerimaissi 'Golden Bantam': Kasvatin maissia ruukussa kasvihuoneessa. Vaivaton hoidettava, kunhan kastelusta piti huolen. Satoa tuli mukavasti, 2-3 tähkää/taimi, ja maku voitti kaupan maissit  monin verroin. Todella makea maissi.

Sokerimaissi 'Golden Bantam'

- salkopapu 'Neckargold': Iti huonosti ja jäi kitukasvuiseksi. Satoa ei tullut lainkaan. Viime vuonna kaikki papuni kasvoivat huonommin kuin yleensä. Yritän uudestaan tänä vuonna.
- härkäpapu 'Triple White': Kasvoi pavuista parhaiten viime kesänä ja satoakin saimme jonkin verran, tosin huonommin kuin aiempina vuosina. Suosikkipapumme. Kylvän tänäkin vuonna.
- pensaspapu 'Prelude': Iti kohtalaisesti ja satoakin tuli kohtalaisesti, vaikkakin huonommin kuin edellisenä vuonna. Kuuluu tämänkin vuoden kylvöihini.
- silpoydinherne 'Onward': Kasvoi tosi hyvin ja satokausi alkoi varhain. Makeat, hyvät herneet. Helppo kasvattaa, suorakylvö. Kuuluu jokakesäiseen kylvövalikoimaani.
- silpoydinherne 'Kelvedon Wonder': Pääosin kuten edellinen. Tuli satoikään reilu viikko edellisen jälkeen. Makoisat herneet, ehkä aavistuksen paremman makuiset kuin edellisellä. Tätäkin kylvän vuosittain.
 - pinaatti 'Bazaroet': Helppo kasvattaa, kylvin jo edellisenä syksynä. Kasvoi hyvin, satoisa. Syksyllä kylvettynä ei ehkä virity kukkaan yhtä helposti kuin keväällä kylvettynä. Laitoin syyskylvönä viime syksynä jo tämän vuoden pinaatit tulemaan.
- porkkana 'Nantes 2': Laitoin syyskylvönä suoraan kasvimaalle. Iti hyvin, paksut lyhyehköt, hyvänmakuiset porkkanat. Tämänkin kylvin jo viime syksynä.

- porkkana 'Nantes 6 Fancy': Kuten edellinen. Näissä lajikkeissa en juuri eroa huomannut.

- naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1': Kylvin edellisenä syksyllä. Nopeakasvuisempi kuin kaksi edellistä. Todella makeat, herkulliset porkkanat. Syksyllä kylvin jo tämän vuoden porkkanat.

Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli, ämpäriperuna 'Blue Kongo' ja mangoldi 'Bright Lights'




- retikka 'Musta Pyöreä': Kokeilin ensimmäistä kertaa, laitoin syyskylvönä. Iti hyvin ja saimme mukavasti maukkaita retikoita. Osa taimista kasvatti vain lehtiä ja jätti juuren todella pieneksi. Kylvin viime syksynä uudestaan.
-palsternakka 'Guernsey': Yksi suosikkijuureksistamme! Syyskylvön vuoksi todella helppo kasvattaa, ei juuri hoitotoimia kaipaa. Runsas sato, kuten aiempinakin vuosina. Laitoin viime syksynä jälleen siemenet kasvimaalle odottamaan tulevaa kesää.

Onko sinulla jokin suosikkihyötykasvilaji tai -lajike, jota kasvatat vuodesta toiseen?

Iloa uuteen viikkoon!

26 kommenttia:

  1. Kyllä tämä satoinventaario on hyvä tehdä ennen siementilauksia. Itse aina hurahtelen siemenluetteloiden ihmemaassa, tarpeet unohtuvat kun siemenpussit viettelevät minut niin helpolla. Nyt lavakaulusmaan ensimmäisen vuoden jälkeen lavakartta on pitänyt minut melko hyvin ruodussa 😉. Olen ehdottomasti perunoiden, kurpitsoiden, härkäpavun ja lehtikaalin ystävä. Perunalajikkeita meillä kasvaa 6-8 erilaista ja viime kesän Jussi ilahdutti niin maullaan kuin sadollaankin. Toki kaikki vanhat hyväksi kokemani lajikkeet olivat uskollisia. Lehtikaalia meillä kasvaa aina paljon, osa omaan käyttöön osa ns. riistapeltona pupuille ja kauriille talven aikaan. Kurpitsat ovat myös lähellä sydäntäni! Jotenkin se pyöreä muoto aina iskee, ihanimmaksi osoittautui öljysiemenkurpitsa Olga. Toki varsisellerit, maissit, juurikkaat, pavut ja herneet ilahduttivat kaikki, salaattikin, mutta perhosen toukoat pistelivät suurimman osan poskeensa. Melkein samoilla mennään, mutta jotenkin Rakkautta ja maanantimia -blogin Marketta ehdotteli bataatin kokeilua - vähän tekisi mieli! Ensi kesän valikoimaan palaa myös meloonit.

    Mukavaa alkanutta uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania suunnitelmia sinulla! Nyt kiinnostuin tuosta Jussi-perunasta. Tuo bataatti olisi kyllä kiinnostava kasvatettava. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  2. Hyvä lista ja analyysit kustakin lajikkeesta. Miten oletkaan saanut sopimaan noin paljon eri kasveja kasvimaallesi? Vai olenkohan itse kylvänyt kaikki liian harvaan :D Meillä vakiokasveja ovat silpoydinherne, porkkana ja jääsalaatti. 'Kelvedon Wonderia' meillä oli viime vuonna ensimmäistä kertaa ja taidetaan tänä vuonna laittaa samaa. Oli satoisa ja hyvänmakuinen. Yleensä valitsen aikaiset lajikkeet, jotta ehtivät tuottaa satoa myös huonompana kesänä. Meillä kun kasvimaa on niin varjoisa, niin se vähän rajoittaa kasvatusta. Nappasin listaltasi pari kasvia, joita aion tänä vuonna kokeilla. Mukavaa uutta viikkoa koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla näistä aika iso osa oli ruukuissa terassilla ja kasvihuoneessa, joten istutuslaatikoihin ei tarvinut onneksi mahduttaa kaikkea. Lisäksi esim. kuukausimansikka on kukkapenkin reunuskasvina. Mukavaa viikkoa teillekin!

      Poista
  3. Olipa siinä melkoisen laaja kasvivalikoima. Minä yritin jälleen kasvattaa mm parsakaalta ja kukkakaalta, mutta ne menivät joidenkin ötököiden suihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kaaleissa vieraili ötököitä, vaikka harsoja yritinkin pitää niiden päällä mahdollisimman pitkään.

      Poista
  4. Ihana ja tarpeellinen postaus-kiitos:)
    Siemeniä valitessa olen aina ihan hukassa, kun ei tiedä mitä lajikkeita kannattaa ostaa.Lähes joka vuosi meillä menee kaikki kaalit,lantut,nauriit ja niiden sukuiset kukat pihlajanmarjakoin toukkien suuhun ja ärsyttää, kun nauris on lempikasvikseni.Silti yritän joka vuosi uudelleen erilaista harsoviritelmien kanssa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan!:) Kiva, jos tästä oli hyötyä. Nuo kaalit, lantut ja nauriit olivat meilläkin ötököiden suosiossa, vaikka minäkin yritin harson kanssa niitä torjua. Toivottavasti ensi kesänä onnistuisin torjunnassa paremmin, että päästäisiin omaa lanttuakin maistamaan.

      Poista
  5. Mahtavan paljon kasveja kokeilussa ja tosi hyvä yhteenveto niistä! Itse en ole niin innokas hyötytarhuri kuin voisi olla, omaa satoa olisi kiva kasvattaa, mutta kun peurat syövät kaiken, perunoistakin naatit niin että satoa tulee vain hyvin vähän. Perunaa rakastan, niinpä sitä täytyy kumminkin istuttaa joka vuosi. Yrttikasveihin eivät peurat koske, siksipä olenkin keskittynyt niihin! Rucolastakin saan yleensä itse ainakin jonkin verran satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos meilläkin kävisi peuroja syömässä, en minäkään varmasti näin innokas olisi hyötykasvien kanssa. Olisi tosi turhauttavaa, jos kaiken esikasvatus- ym. touhun jälkeen suurin osa sadosta päätyisi parempiin suihin. Onneksi sentään yrtit eivät peuroille kelpaa!

      Poista
  6. Happy new week love Ria 💕💕

    VastaaPoista
  7. Hieno yhteenveto kesän vihanneksista ja juureksista.
    Näitä katsoessa tuli hieman jo kasvukauden alkua ikävä.
    Olen kait ennenkin sanonut, että ihailen järjestelmällisyyttäsi.
    Tuo asenteesi on ihailtava. Jos sato on jäänyt pieneksi, kokeilet uudelleen.
    Kaikkea hyvää viikkoonne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Kirsti Kaija! Minä tykkään tehdä listoja, ne helpottavat suunnittelua.:) Olen ajatellut, että ainakin tosiaan toisen mahdollisuuden annan, jos ensimmäisellä kerralla kunnon satoa ei tule, sillä voihan syy olla joku muu kuin itse kasvista johtuva. Kaikkea hyvää teidänkin viikkoonne!

      Poista
  8. Kovasti on ollu siulla kasvamassa syötäviä. Mielenkiintosta lukkii yhteenvetoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli hauska kootakin. Osaa kasveista, joista ei tullut satoa, olin jo unohtanut kokeilleeni, mutta muistin sitten käytyäni kylvölistoja läpi.

      Poista
  9. Tämä yhteenveto pitäisi tehdä juuri näin perusteellisesti ja ajoissa, jotta sitä voisi käyttää hyväksi uusissa suunnitelmissa. Yleisen seurannan mukaan meilläkin tuli monesta tavallisesta hyötykasvista hyvä sato. Laskelmien mukaan punajuuret oli ainoa, josta syntyi niukasti kellariin vietävää. Lähes kaikki syötiin viimeistään syksyllä. Mangoldista ja härkäpavuista pidin taukoa, mutta ehkä ne pitäisi taas ottaa uudelleen mukaan. Myös palsternakkasato jäi pieneksi ja se harmistuttaa, sillä palsternakka on yksi suosikeistani. Kylvin syksyllä taas syyskylvön, joten ehkä nyt onnistun paremmin. Kellarissa on kuitenkin vielä runsaasti perunoita ja porkkanoita, joilla päästään pitkälle kevääseen - ehkä uusien perunoiden aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ollut hieno satovuosi! Meillä vain niukalti satoa jäi talteen talven varalle. Toisaalta ei meillä kyllä edes ole kellaria tai vastaavaa viileää tilaa, joten ne, mitä talveksi säilöin, joko pakastin tai kuivasin.

      Poista
  10. Kiitos Tiiu! Tämä helpottaa meidän ensi kesän lava-kasvatusauunnitelmia aika tavalla! ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiva, jos tästä oli apua kasvivalintoihin!

      Poista
  11. Paljon olet kasvattanut ja kiitos kattavasta hyötykasvi postauksesta.Suosikkeina meillä ne tavalliset,porkkanat,pinaatti,punajuuri,sipulit,herneet,peruna,yrtit .. jospa saisi vähän lisää kasvimaata niin voisi kokeilla muitakin kuin noita perinteisiä hyötykasveja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Perinteisistä hyötykasveista löytyy monia herkkuja.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!