maanantai 6. kesäkuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Villiyrttisuosikkejani

Nyt kesäkuun ensimmäisenä maanantaina vuorossa on taas omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jossa kirjoitellaan tällä kertaa luonnonantimista. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Itse ajattelin kertoa nyt ainoastaan villiyrteistä ja jättää marjat, sienet ja muut luonnon herkut toiseen kertaan. Valitsinkin tähän postaukseen muutamia suosikkivilliyrttejäni, joita meillä käytetään ahkerasti. 

Näistä nuorista nokkosen versoista teimme äskettäin nokkossipsejä.

Nokkonen: Nokkonen on yksi eniten käyttämistämme villiyrteistä, ja sitä keräämme aina toukokuusta alkaen. Leikkaan kasvustoja säännöllisesti matalaksi, joten saamme siitä satoa pitkin kesää. Lehdet ryöppään ja sen jälkeen joko käytän ne suoraan ruokiin tai pakastan. Nokkosen lehtiä käytämme paljolti pinaatin tavoin, esimerkiksi paistoksena, lettuina ja keittona. Myös sämpylätaikinaan olen laittanut hienonnettuja nokkosenlehtiä. Nokkosesta syntyy myös aivan ihanaa pestoa. Tänä keväänä teimme sen lehdistä nokkossipsejä ensimmäistä, mutta emme takuulla viimeistä kertaa. Nokkosen siemeniä ajattelin tänä vuonna kokeilla kerätä ja kuivattaa ainakin leivontaa ja munakkaita varten.

Voikukka: Voikukkaa testasimme viime vuonna ensimmäistä kertaa ja rakastuin sen monikäyttöisyyteen. Sen nuppuja paistoimme pannulla öljyssä ja maustoimme ripauksella suolaa ja pippuria. Niistä syntyikin tosi herkullinen lisuke aterioille. Voikukan kukista teimme makoista simaa, ja tänä vuonna aion tehdä niistä myös marmeladia. Voikukan lehtiä taas olemme käyttäneet mm. salaateissa. Voikukan juurta voisi kuivattaa ja käyttää esimerkiksi keittojen mausteena, mutta sinne asti me emme ole vielä päässeet.

 

Voikukkasima on ihana kesäjuoma.

Maitohorsma: Maitohorsmaa innostuin testaamaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa villiyrttien poimijakorttikoulutuksen myötä. Maitohorsman nuoria versoja paistoimme pannulla parsan tapaan ja saimme aikaiseksi oikein maukkaan kevätherkun. Maitohorsman lehtiä voi käyttää salaatteihin ja yrttijuomiin. Sen kukista ajattelin tänä kesänä tehdä ensimmäistä kertaa suloista, vaaleanpunaista juomaa.

 

Maitohorsman nuoria versoja voi käyttää parsan tapaan.

Ketunleipä: Ketunleipää kasvaa puutarhassammekin, jonne se on levinnyt tonttimme takana olevasta metsästä. Se on tuttu minulle jo lapsuuden metsäretkiltä, jolloin vanhempieni tai isovanhempieni kanssa maistelimme sen lehtiä suoraan mättäiltä. Ketunleivän kukkia ja lehtiä tykkään käyttää kesäisissä salaateissa ja voileipien päällä koristeena ja tuomassa pientä potkua.


Ketunleipää kasvaa meillä metsäpuutarhassa mm. alvejuurien alla, jossa olen antanut sen levitä rauhassa.

Tänä vuonna aion kokeilla itselleni uutena ainakin kuusenkerkkää, vuohenputkea ja mesiangervoa. Näistä kokeiluistani kirjoittelen lisää myöhemmin.:)

Sitten luvassa taas omavaraisuuskuulumistemme aika! Talven ja kevään aikana esikasvattamistani hyötykasvien ja kesäkukkien taimista lähes kaikki olen jo istuttanut kasvihuoneisiin, terassille ruukkuihin tai lavatarhaan. Myös kevään suorakylvöt tein ja niistä postailinkin äskettäin. Mökkimetsäpalstallemme kävimme perustamassa kasvimaan, jossa tällä hetkellä kasvaa perunaa ja kelta- sekä punasipulia. Sitä on kuitenkin tarkoitus vielä ihan lähiaikoina laajentaa, istuttaa muutamia esikasvattamiani hyötykasveja ja kylvääkin vielä joitakin.

Mökkipalstallamme aloittelemme pikku hiljaa hyötyviljelyä. 25 herukkapensasta siellä oli jo valmiiksi, ja tänä vuonna viljelemme pienellä kasvimaalla, jota laajennamme vielä tulevina vuosina. Myös hedelmäpuita ja muita monivuotisia hyötykasveja olemme suunnitelleet istuttavamme sinne. Lisäksi tallentava kameravalvonta on työn alla.

Villiyrttikausi on meillä tosiaan taas iloisesti käynnissä ja kauden avaamisesta postailinkin viime kuussa. Puolitoista vuotta kestänyt Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutukseni alkaa olla lopuillaan, kaikki näytöt ovat jo takana ja viimeiset luennot ovat enää jäljellä. Poimijakortin olen päässyt suorittamaan tämän koulutuksen myötä jo pihlajan, nokkosen, maitohorsman ja voikukan osalta. Toiset neljä villiyrttiä käyn vielä tenttimässä ensi viikonloppuna. Koivun mahlaa keräsimme tänä keväänä ensimmäistä kertaa ja valikoimme jo metsäpalstaltamme koivuja, joista voisimme ensi vuonna kerätä sitä enemmänkin. Mehiläistarhakäynnitkin ovat taas jo alkaneet, ja niistä yhden videon jo julkaisin blogini YouTube-kanavalla ja luvassa on lisää.:) Varasto-polttopuurakennuksemme tuli vihdoin valmiiksi viherkattoineen päivineen ja täytyy tunnustaa, että olen kyllä aika ihastunut siihen. :D Risutöitäkin olen tässä viime aikoina väsännyt miehen pihaltamme kaatamien koivujen oksista ja niistä syntynyttä risulintua äskettäin jo esittelinkin.

Varasto-polttopuurakennus sai viherkatolleen mm. kevätkaihonkukkaa, tuoksumataraa ja alaskankleitoniaa. Varastopuolen ovenkahva taas syntyi heinäseipäästä.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Toukokuu: Inspiraatiota omaan puutarhaan
- Huhtikuu: Kasvimaan TOP5
- Maaliskuu: Miten lisätä omavaraisuutta?
- Helmikuu: Mehiläistarhausta - mehiläistarhaajan vuosi
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2022
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela

Vyöhyke 2: Oma tupa, tontti ja lupa, Sarin puutarhat

Vyöhyke 3: Tsajut, Evil Dressmaker, Villa Varmo, Pilkkeitä Pilpalasta, Rakkautta ja maanantimia, Metsäläisten elämää, Varmuusvara

Vyöhyke 4: Korkeala

Vyöhyke 7: Korpitalo

 

Kaunista kesäkuuta!

1 kommentti:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!