perjantai 31. joulukuuta 2021

Onnellista Uutta Vuotta 2022!

 


Iloa, onnea ja kasvun ihmeitä tulevalle vuodelle!
Kaunista, kukkaisaa ja satoisaa Uutta Vuotta 2022 kaikille!

torstai 30. joulukuuta 2021

Metsänhoitoa ja kasvimaahaaveita

Olemme viime viikkoina käyneet silloin tällöin puuhastelemassa marraskuussa hankkimallamme metsäpalstalla. Palstalla on sekä kuusikkoa, koivikkoa että sekametsää. Nimenomaan kuusikon harvennusta meillä olisi tarkoitus tehdä nyt talven aikana, sillä juurikäävän riskin vuoksi havupuiden kaadot ja harvennukset suositellaan tehtäväksi alle +5 asteessa. Harvennettavaa ja raivattavaa palstalla riittää, mutta aiomme tehdä hommia ihan rauhassa, sen minkä milloinkin ehdimme ja viitsimme ilman mitään sen suurempia paineita. Kuusikon harvennusta jo aloitimmekin ja ensimmäiset rungot ehdimme jo pilkkomaan ja pinoamaan.

Kuusikon harvennusta

Pari runkoa on kuvanottohetkellä pilkottu ja pinottu. Lapsetkin ovat lumileikkiensä lomassa välillä halunneet käydä pulkalla kuljettamassa puunpätkiä pinon luo. Tähän on tulossa lavojen päälle useiden metrien levyinen puupino, kunhan hommat etenevät.

Koivikon reunassakin mies teki jo pientä siistimistä. Lehtipuiden raivauksen jätämme kuitenkin pääasiassa kevääseen ja kesään.

Aina palstalla käydessämme minun on "pakko" kuljeskella haaveilemassa keväästä ja kesästä. Innolla odotan, mitä kaikkea ihanaa istutusalueilta paljastuu. Myös kasvimaaunelmat ovat joka vierailulla olleet mielessäni, ja olen kierrellyt katselemassa sopivinta paikkaa kasvimaalle ja tehnyt jo alustavia mittauksia sen koosta kylvösuunnitelmia ajatellen. Mahdollisesti hyötykasvialueita tulee palstalle useita, mutta niistä varmaankin vain perinteinen kasvimaa perustetaan ensi keväänä. Ainakin perunaa, porkkanaa ja sipulia aion kasvattaa tällä tulevalla kasvimaalla, samoin todennäköisesti muita juureksia, jotta kotonamme istutuslaatikoista vapautuu tilaa esimerkiksi kaaleille ja uusille kokeiluille.

Herukka-alueen takana on tasainen, vanhaa peltomaata oleva alue, johon olen alustavasti suunnitellut kasvimaan paikkaa.

Herukoiden luo alueen toiseen reunaan olen miettinyt mansikkamaakaistaletta.

Ajotie palstalle tulee kuvan oikean alareunan luota. Autoa olemme pitäneet parkissa kuvaajan selän taakse jäävällä puolella. Edessä vasemmalla on herukoiden muutaman kymmenen neliömetrin alue ja siitä suoraan eteen jatkuva kaistale on myös mahdollinen kasvimaan/hyötykasvien paikka.

Grillikatoksen luo jää kolmionmuotoinen aurinkoinen alue, johon olen myös pohtinut jotakin istutuksia. Aivan kuvan etualalla näkyvät auton ajourat. Auto jää kuvasta hieman vasemmalle ja kääntötilaa jää peräkärrynkin kanssa runsaasti vasemmalle ja kuvaajan selän taa.

 

Siemenpusseja olen jo kätköistäni kaivellut esille ja alkanut suunnitella ensi vuoden kylvöjä. Tällä kertaa teen kaksi suunnitelmaa, toisen puutarhamme istutuslaatikoita varten, toisen palstamme tulevalle kasvimaalle. Postailen kylvösuunnitelmistani lisää lähiaikoina.:)

Oletko sinä jo pohtinut ensi vuoden kylvöjä?

Iloisia vuoden viimeisiä päiviä!

tiistai 28. joulukuuta 2021

DIY: Pajutorni

Kerroin aiemmin innostuneeni nyt talven aikana pajutöistä. Postailinkin jo tekemästäni pajusydämestä ja lupasin kertoa tarkemmin myös tekemästäni pajutornista. Tarvikkeiksi siihen riittävät taipuisat, oksattomat pajunvitsat ja naru, lisäksi tarvitaan sakset, oksasakset ja styrox- tai Finnfoam-levy.

Pajutorni pääsi kausivaloin koristeltuna etuovemme portaikolle.

Pajutornini on korkeudeltaan metrin ja pohjan halkaisija on 35cm. Aluksi styrox-levyyn piirretään 35 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä, jonka kehälle tehdään tasaisin välein saksilla 15 reikää. Reikiä on oltava pariton määrä, jotta ympyrän punominen tällä ohjeella onnistuu. 

Seuraavaksi pystyyn tulevat, metrin pituiset loimipajut työnnetään paikoilleen reikiin ja niiden latvat sidotaan yhteen, jotta saadaan kartion muotoinen torni. Punonta aloitetaan alhaalta kudepajun latvalla, joka asetetaan kulkemaan loimikepin takaa oikealta puolelta. Latvasta pidetään kiinni ja sen jälkeen pujotellaan kudepaju vuorotellen aina yhden loimen takaa, yhden loimen edestä, kunnes paju loppuu. Uuden pajun tyvi laitetaan samaan loimiväliin, mihin edellinen loppui, ja jatketaan punomista vuorotellen loimien edestä ja takaa. Punomista jatketaan samaan tapaan, kunnes tornin kuvio on halutunlainen. Tornin voi halutessaan punoa esim. kokonaan umpeen tai tehdä vaakasuoria raitoja. Punonnan edetessä kannattaa samalla ohjailla loimipajuja pysymään suorassa ja tasaisella etäisyydellä toisistaan.

Loimipajut ovat pystyssä Finnfoam-levyssä ja ne on solmittu yhteen ylhäältä. Muutama kudepaju on jo pujoteltu alaosaan.

Kudepajut pujotellaan aina vuorotellen loimipajujen edestä ja takaa.
 

Omaan pajutorniini punoin alas 10cm korkean vaakasuoran renkaan, jonka jälkeen 20cm:n matkalle punoin 5cm leveää spiraalia samaan tapaan palttinapunoksella kuin alaosaankin. Sen jälkeen tein taas 10cm korkean renkaan ja jälleen 20cm matkalle 5cm leveää spiraalia. Yläosaan punoin vielä 10cm vaakasuoran renkaan. Tämän jälkeen loimipajujen latvat asetellaan toistensa lomaan spiraaliksi ja solmitaan yhteen joko pajunvitsalla tai narulla. Lopuksi pajutorni vedetään varovasti irti styrox-levystä.

Valmis pajutorni. Tästä näkee tornini kuvion selkeämmin. Spiraalit kiertävät yhden täyden kierroksen.

Itse jäin kerrasta koukkuun pajutöiden tekemiseen ja kuusenhakureissullamme keräsinkin kunnon niput pajuja seuraavia pajutöitä varten. Postailenkin näistä taas lisää, kunhan saan jotain uutta valmiiksi.

Kaikkea hyvää päivääsi!

maanantai 27. joulukuuta 2021

Kauniit amaryllikset

Meillä oli viime vuonna ensimmäistä kertaa joulukukkina amarylliksiä, yksi kirkkaanpunainen ja yksi yksinkertainen valkoinen, ja ihastuin niiden komeaan kukintaan silloin. Kerroinkin, että yritän saada samat sipulit kukkimaan uudestaan tänä vuonna. Amaryllikseni selvisivät hienosti hengissä kasvivalojen alla saaden myös huonekasvilannoitetta kasteluveden seassa, pääsivät kesäksi ulos ja saivat lepojaksonsa syksyllä viileähkössä ja hämärässä. Toin ne kuitenkin sisälle liian myöhään, ja kukkaan ne eivät vielä jouluksi ehtineet. Niiden sijaan meitä ovatkin nyt viime viikkoina ilahduttaneet kukinnallaan kaksi uutta amaryllista, jotka aion yrittää myös saada kukitettua uudelleen ensi vuonna.

Tänä vuonna meillä kukkivat aivan upea, vaaleanpunainen amaryllis...

... ja näyttävä, kerrottu valkokukkainen amaryllis.

Oletko sinä saanut amarylliksia kukkimaan uudelleen?

Ihanaa uutta viikkoa!

lauantai 25. joulukuuta 2021

Kesäkeittiön joulunaikaa

Aiempina vuosina olemme käyttäneet kasvihuonetta talvisena ja jouluisena tunnelmointipaikkana puutarhassa, mutta nyt sen tehtävän sai kuluneena kesänä valmistunut kesäkeittiömme. Olen pikkuhiljaa viime viikkoina somistanut kesäkeittiötä jouluiseksi, ja monet glögi- ja piparihetket olemmekin ehtineet jo viettää siellä. Tervetuloa viivähtämään kanssani hetki kuvien välityksellä jouluisessa kesäkeittiössämme!

Miehen tekemä tuikkukynttelikkö sai koristeekseen punaisen helminauhan ja alleen kuusenhavuja.

Kesäkeittiön jouluista ilmettä

Hyllyillä on mm. kynttilöitä, tonttuja, tekemäni kanervakranssi ja muita jouluisia somisteita.

Pöytätasoakin koristavat kynttilät ja havut. Aiemmasta syysasetelmasta otin syklaamit pois ja laitoin tilalle callunan, joka kestää paremmin viileää.


Tunnelmallista ja rauhaisaa joulunaikaa!

perjantai 24. joulukuuta 2021

24. luukku: Hyvää joulua!

 


Oikein hyvää, tunnelmallista ja lämminhenkistä joulua kaikille!

torstai 23. joulukuuta 2021

23.luukku: Puutarhan lyhtyjä ja valoja

Talvinenkin puutarha on todella kaunis ja tunnelmallinen, ja lisää silmäniloa sinne saa erilaisilla lyhdyillä ja kausivaloilla. Meillä on tulossa ihanan valkea joulu, ja valot korostavat näitä lumen pehmeitä muotoja. Tässäpä muutamia kuvia joulunajan puutarhastamme!

Terassilta katsottuna. Olemme sirotelleet valonlähteitä eri puolille puutarhaa, ja tontin takaosassa oleva valonheitin tuo kivasti esille myös metsäpuutarhan lumipeitteiset puiden latvukset. Jäälyhdyt reunustavat kasvihuoneelle ja kesäkeittiölle johtavia polkuja.

Kesäkeittiö on valaistu omalla valonheittimellään, joka tosin näin hämärällä kuvattaessa saa vaalean kesäkeittiön ylivalottumaan.

Polku kiemurtelee kasvihuoneelle, jonka takaseinässä loistavat kausivalot.

Nuotiopaikka on tosi tunnelmallinen talvisinkin.

Tämä maisema elävän pajumajan suuntaan on suosikkini talvisessa puutarhassamme.


Iloa ja valoa päivääsi!

keskiviikko 22. joulukuuta 2021

22. luukku: Blogin 5-vuotissynttärit

Tänään tulee täyteen viisi vuotta siitä, kun aloitin Puutarhahetki-blogin kirjoittamisen. Aina blogin vuosipäivän aikaan olen käynyt vähän läpi kulunutta blogitaivalta etenkin viimeisen vuoden osalta. Kuten monesti olen kertonut, bloggaaminen on minulle rakas harrastus, jonka kautta saan jakaa puutarhainnostustani. Lisäksi olen sen myötä saanut uusia ystäviä, päässyt esittelemään puutarhaamme parissa puutarhalehdessä ja myös muutamat ryhmät ovat löytäneet puutarhavierailulle meille. Paljon olenkin bloggaamisesta jo saanut, ja toivottavasti myös antanut teille lukijoilleni ideoita, inspiraatiota ja välittänyt hyvää mieltä ja puutarhailoa. Innolla odotan myös, mitä kaikkea ihanaa bloggaaminen vielä tuokaan tullessaan!
 
Pilariruusu 'John Davis'

 
Tämä vuosi on ollut minulle ajankäytön suhteen haasteellinen, sillä töiden ja lapsiperhearjen pyörittämisen lisäksi olen suorittanut Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutusta. Sen vuoksi esimerkiksi oma kommentointini on laahannut ajoittain pahastikin jäljessä. Kuitenkin jokainen kommentti, jonka te lukijat olette blogiini jättäneet, on minulle tärkeä ja olen kokenut monia ilon hetkiä niitä lukiessani, joten suurkiitos niistä! 
 
Nimetön köynnösruusu

 
Viimeisen vuoden postauksista suosituimpia ovat olleet:
 
 
Nimetön köynnösruusu

 
Blogin historian suosituimpia taas ovat olleet: 
 
Nimetön köynnösruusu

5-vuotissynttäreiden kunniaksi blogissani on ollut käynnissä viimeisen viikon ajan ihanan kukkasipulikirjan arvonta, jonka tuloksien vuoro on nyt. Arvonta suoritettiin jälleen perinteisenä lappuarvontana ja onnettarena toimi tällä kertaa vanhin lapsemme. Hehkuvat sipulikukat -kirjan voitti kaija. Laitathan minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com palkinnon postitusta varten. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!


Tähän lopuksi vielä lämmin kiitos kaikille teille ihanille lukijoille, kommentoijille ja blogiyhteistyökumppaneille! Teidän ansiostanne bloggaaminen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. <3 

Tunnelmallisia ja rauhaisia joulunaluspäiviä kaikille!

tiistai 21. joulukuuta 2021

21. luukku: DIY Lumiset kuusenkävyt

Keräsin yhdellä syksyn sieniretkistämme nuorimmaisemme kanssa pussillisen kuusenkäpyjä askartelua varten, ja olenkin suunnitellut monenlaista mukavaa niistä tehtäväksi tässä talven aikana. Ensimmäiset niistä päätyivät nyt koristamaan joulukuustamme. Lumiset kuusenkävyt valmistuivat tosi nopeasti, sillä niihin tarvitsi ainoastaan sitoa kiinnityslanka ja suihkauttaa pintaan lumisprayta. Ennen langan kiinnittämistä käpyjen kannattaa antaa kuivahtaa sisällä, jotta kävyn suomut avautuvat ja langan saa paremmin pujotettua niiden alle piiloon.

Käpyjen ripustamiseen käytin vihreää lankaa. Ohutta rautalankaakin mietin yhtenä vaihtoehtona, sillä sen avulla kävyn saisi kiinnitettyä oksaan vielä luonnollisemman näköisesti. Sen kokeilu kuitenkin taitaa jäädä ensi talveen.

Lumisprayta käytin nyt ensimmäistä kertaa. Oikean suihkutusetäisyyden ja -voimakkuuden hakeminen vaati vähän harjoittelua, jotta "lumikuorrutteesta" tuli sopivan paksuinen.

 Oletko sinä tehnyt lumikäpyjä joulukuuseen?

Iloa päivääsi!

P.s. Vielä tänään ehtii mukaan blogini synttäriarvontaan.:)

maanantai 20. joulukuuta 2021

20. luukku: Kuusenhakuretki

Viime vuonna pääsimme ensimmäistä kertaa hakemaan kuusen omasta metsästämme, ja tuo ensimmäinen kuusenhakuretki oli ikimuistoinen. Kerroinkin silloin toivovani, että tästä tulisi meille perheen yhteinen perinne ainakin siihen saakka, kun lapset muuttavat pois kotoa. Noin viikko sitten lähdimmekin taas metsään sopivaa joulukuusta etsimään. Tällä kertaa retki oli vähän erilainen, sillä ensin haimme puun pikkupalstaltamme ja jatkoimme sieltä matkaa läheiselle mökkipalstallemme, jossa ehdimme touhuta monenlaista. Keräsin sieltä reilusti tarpeita havukransseja varten, sillä mies harvensi tiheää kuusikkoa. Lisäksi leikkasin mukaan pajuja, jotta voin talven aikana punoa niistä kaikenlaista kivaa. Lapset taas viihtyivät tämän ajan mökkipihalla lumileikeissä.

Aamuhämärän sinisenä hetkenä sopivan joulukuusen etsinnässä

Mökkipalstaltamme löytyy nuotiopaikka, joten eväsleivät, piparit ja lämmin glögi oli hyvä nauttia sen ääressä.

Kuorma lähdössä kotiin. Joulukuusen lisäksi mukaan tarttui hyvä satsi pajun- ja kuusenoksia kaikenlaisiin punonta- ja askartelutöihin.


Tunnelmallista alkavaa jouluviikkoa!

P.s. Blogini synttäriarvontaan on vielä pari päivää aikaa osallistua.:)

sunnuntai 19. joulukuuta 2021

19. luukku: Kausivaloja ja kynttilöitä jouluisessa sisustuksessa

Rakastan kynttilöitä, ja niitä poltetaankin meillä paljon etenkin näin pimeään vuodenaikaan. Myös kausivaloja tykkään käyttää sisustuksessa, ja niille on kiva keksiä välillä muitakin käyttötapoja kuin vain ikkunoiden koristelu. Keräsin tähän postaukseen yhteen muutamia ideoita ja diy-vinkkejä viime vuosilta niin kausivalojen kuin kynttilöidenkin käyttöön jouluisen tunnelman luomisessa. Linkeistä löytyvät ohjeet näiden tekemiseen.

Langasta tehdyt valopaketit ovat hauskan näköiset tavallisten pakettien kanssa. Kuvan tavalliset paketit ovat tyhjiä pahvilaatikoita, jotka olen kääräissyt joulupaperiin ihan vain sisustusmielessä. Tänä vuonna nämä koristepaketit saavat olla kuusen alla, kunnes sinne jouluaattona ilmestyy ihan oikeita joululahjoja.

Henkaritähti oli parin vuoden takainen villitys, ja meillä se luo edelleen tunnelmaa hämärtyviin iltoihin.

Tämä itse tekemäni pajusydän ohjeineen löytyi tämänvuotisesta joulukalenteristani luukusta

Koristeltu lyhty sopii myös sisätiloihin.

Meillä talo on kahdessa tasossa, ja tasojen välillä katossa kulkee tumma palkki, johon kausivalojen seuraksi ripustan joulun ajaksi koristepalloja. Valot saavat olla paikoillaan ympäri vuoden, mutta niitä pidetään päällä vain syksyisin ja talvisin.

Vaihtelua perinteisille kynttilänjaloille saa helpoilla lasipulloihin tehtävillä kynttilänjaloilla.

Pullot on täytetty vedellä, kuusen oksilla ja varvuilla.

Huurteiset tuikkukupit ovat kauniita ja tosi helppoja tehdä.

Haljenneita tarjottimia tai lautasia tuunaamalla saa kivoja alustoja kynttilöille.

Kynttilät voi nostaa myös lämpöä kestäviin lasiastioihin kasvitelineeseen.

 
Vanhasta puupölkystä syntyi tuikkukynttelikkö.

Rentouttavaa sunnuntaita!

P.s. Blogini synttäriarvonnassa on palkintona ihana puutarhakirja. Vielä ehdit arvontaan mukaan.:)

lauantai 18. joulukuuta 2021

18. luukku: Puutarhavierailulla: Tertin kartanon yrttitarha, Mikkeli

Parina viime viikkona olen esitellyt upeaa Tertin kartanon muuripuutarhaa. Tällä kerralla lähdemmekin vierailulle aivan sen lähellä sijaitsevaan yrttitarhaan, jossa riittää myös kaunista kukintaa. Yrttitarhan alueelta löytyy keittiöyrttien lisäksi mm. salaatteja, papuja ja muita hyötykasveja sekä syötäviä kukkia. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle tähän ihastuttavaan keittiöpuutarhaan!

Hyötytarhakin voi olla todella kaunis. Mustat metalliset kasvituet ovat kivannäköisiä.

Alueelta löytyy paljon erilaisia kasveja. Taustalla pilkottaa myös lavatarha.

Erilaiset syötävät kukat värittävät aluetta.

Kasvit on istutettu geometristen kuvioiden mukaan.

Tarhasta löytyy myös hauska humalamaja.

Ajuruoho leviää komeana, violettina kukkamattona. Sen takana kukkii mm. kurkkuyrtti.

Yrttitarhan keskeltä, tuoksuvien ajuruohomattojen luota löytyy viihtyisä istuskelualue.

 

Seuraavalla kerralla aloitamme kuvakierrosta täysin toisenlaisen puutarhan lumoissa, jolloin luvassa on mm. upeita varjoisia siimeksiä, laajoja istutusalueita ja ihanaa kotipuutarhamaista tunnelmaa.

 

Tunnelmallista viikonloppua!

P.s. Vielä ehdit mukaan blogissani käynnissä olevaan synttäriarvontaan.:)