keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 2/8, talon päädyt

Postailin viime viikolla siitä muutoksesta, jonka etupihamme on kokenut tämän yhdeksän vuoden aikana, jonka olemme asuneet nykyisessä kodissamme. Nyt jatkamme aikamatkakierrosta vähitellen kohti takapihaa ja tällä kertaa kohteena ovatkin rinteessä sijaitsevat talon päätyalueet.
 
Viime kesänä toiseen päätyyn tuli seinäkasvihuone mm. parveketomaateille, basilikoille ja chileille.

Meillä toinen tontin reuna rajautuu korkeaan isotuomipihlaja-aitaan, joka oli täällä jo muuttaessamme. Talon ja isotuomipihlaja-aidan väliin jää parin metrin kivimurskekaistale ja suurin piirtein yhtä leveä nurmikkoalue. Tähän päätyyn olemme toistaiseksi vain istuttaneet herukoita ja karviaisia nurmialueelle. Toiveissa olisi jossakin vaiheessa portaikko kivimurskeen tilalle, sillä rinteessä murske tuppaa valumaan aina alaspäin ja portaikko olisi varmasti kauniimman näköinenkin. Lisäksi marjapensaiden ympäriltä haluaisin jatkossa nurmikon pois ja tilalle maanpeitekasveja. 
 
Tämän parempaa kuvaa alkutilanteesta en valitettavasti löytänyt. Tässä vuonna 2017 otetussa kuvassa vasemman reunan pääty ei näy, mutta se on pelkkää nurmikkoa. Oikea pääty ei ole ihan alkuperäisessä ilmeessään, sillä istutimme v. 2015 karviaisia ja viherherukoita nurmikaistaleelle. Nykyisinkin oikea reuna on vielä samanlainen kuin kuvassa.

Talon toinen pääty sen sijaan oli pelkällä nurmikolla viime kesään saakka, jolloin alue koki suuren muutoksen. Nurmikon tilalle tuli mm. ilmavia, hentovartisia perennoja ja unikoita kasvava "Pikkuniitty". Malttamattomana odotankin jo kesää, jotta pääsen näkemään, miten kasvit ovat sopeutuneet paikoilleen. "Pikkuniityn" reunalle talon viereen saimme haaveilemamme sadevedenkeräysjärjestelmän vanhasta IBC-kontista, jonka maisemointi jatkuu vielä tänä kesänä mm. uusintamaalauksella ja viherkaton tekemisellä. Sen viereen tuli myös pikkuinen seinäkasvihuone esimerkiksi matalakasvuisille tomaateille, chileille ja paprikoille. 
 
"Pikkuniityllä" kasvaa mm. lehtosinilatvaa, sormustinkukkia ja rohtopähkämöä.

Polku kiermurtelee "Pikkuniityn" halki kohti seinäkasvihuonetta.

Päädyn rinteen alaosassa on sadevedenkeräyskontti, jonka maisemointi on vielä kesken, ja sen vieressä seinäkasvihuone.

Kevään ensimmäisiä puutarhaprojektejamme varmasti on juuri sadevedenkeräyskontin viherkatto. Palailen viherkaton tekemiseen, kunhan pääsemme sen kanssa vauhtiin. Katolle on tarkoitus laittaa ainakin maksaruohoja, jotka käyn napsimassa oman puutarhan maksaruohokasvustoista. Myös kasvihuoneen toiselle nurkalle minulla on suunnitteilla pikkuinen projekti.

Iloa päivääsi!

tiistai 30. maaliskuuta 2021

Kirjaesittely: Kakkuja kasviksista, Leivonnaisia joissa vihannekset ovat pääosassa

Sadonkorjuuaikana kasviksia tulee monesti lyhyessä ajassa niin paljon, että välillä joutuu miettimään, mihin kaikkeen niitä  voi käyttää. Itselläni erityisesti erilaiset kurpitsat ovat tällaisia, ja satoaikana etenkin kurpitsakeittoa, -salaattia, -piirakkaa ja uunissa paahdettua kurpitsaa tulee joskus syötyä kyllästymiseenkin asti. Niinpä uudet käyttöideat ovat tervetulleita! Niitä löytyykin runsain mitoin Minervalta esiteltäväksi saamastani kirjasta Kakkuja kasviksista, Leivonnaisia joissa vihannekset ovat pääosassa (Ysanne Spevack, 2019, Minerva Kustannus Oy, 144 s.). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!


Aluksi kirjassa käydään lyhyesti läpi hyviä puolia liittyen kasvisten käyttöön leivonnassa. Lisäksi pohditaan leivontaan käytettävien kasvisten valintaa ja esitellään lyhesti yleisimpiä leivontaan sopivia kasviksia.

Tämän jälkeen päästään itse reseptien pariin, joita löytyy kirjasta yli 40. Ohjeita löytyy niin meheviin kakkuihin, herkullisiin juustokakkuihin, leivoksiin, piirakoihin kuin suussasulaviin pikkuleipiinkin. Kaikista leivonnaisista on upeat, suuret värikuvat ja reseptit on kirjoitettu selkeästi, vaihe vaiheelta. Ohjeista löytyvät myös merkinnät mm. gluteenittomuudesta, vegaanisuudesta, raakaruoasta ja laktoosittomuudesta. Kirjan loppuun on kerätty taulukkoon kaikkien leivonnaisten ravintoarvot.

Reseptejä on helppo seurata, sillä ne on esitetty selkeästi vaihe vaiheelta.

Kirjan upeat kuvat houkuttelevat kokeilemaan näiden herkkujen tekemistä itsekin.

Kokonaisuudessaa kirja on kaunista kasvisleivonnaisten väri-ilotusta ja kekseliäitä reseptejä. Ainakin itselläni ajatusmaailma kasvisten käytöstä laajentui tämän kirjan lukemisen myötä, ja ensi kesänä satokaudella varmasti moni resepti pääseekin meillä testiin.

Ihanaa maaliskuun loppua!

maanantai 29. maaliskuuta 2021

Maata näkyvissä - ja piippoja!

Viikko sitten postailin siitä, miten tuntui, ettei tämä talvi lopu koskaan. Viikon päivät on täällä ollut nyt aurinkoista plussakeliä, ja lumet ovat sulaneet hyvää kyytiä. Täytyy tosin tunnustaa, että keväänedistämishommiakin on taas tullut tehtyä etenkin etupihan asfaltin ja kasvihuoneen edustan liuskekiveyksen saamiseksi lumettomaksi. :D Nyt meillä onkin jo maata näkyvissä muutamin paikoin, ja ensimmäiset krookuksen piipatkin löysin viime viikonloppuna lämpimästä paikasta kivireunuksisen Kohopenkin edestä. Tässäpä muutamia kuvia nyt jo paljon keväisemmän näköisestä puutarhastamme!

Lehtosinilatva on paljastunut talon nurkalla lumen alta.

"Pikkuniityn" alue talon päädyssä sulaa näköjään nopeasti, joten tähän minun täytyy muistaa piilottaa syksyllä vaikka krookuksen sipuleita.

Kasvihuoneen edustalla liuskekiveys on jo osittain saatu näkyviin. Kivireunuksisen Pisaran lumet sulavat hyvää tahtia.

Pisarassa kivien välistä pilkottavat sammalleimut, jotka olen päivittäin käynyt nyt peittämässä lumella, etteivät ne kuivahtaisi auringossa maan ollessa vielä kuitenkin jäässä.

Porras- ja taustalla oleva Kohopenkki sulavat aina kivireunuksiensa ansiosta varhain. Porraspenkin ylimmän portaan keltamaljakatajia olen myös nyt päivittäin käynyt peittelemässä lumella.

Kohopenkin edustalta meiltä löytyvät perinteisesti ensimmäiset kevätkukkijat. Vielä tosin kukintaa saa hetken odottaa...

..., mutta krookuksen piippoja on kuitenkin jo lupaavasti.

Osassa krookuksista on jo nuputkin hyvällä alulla.

Myös Tähdenlennon polun rinteistä lumet sulavat yleensä aiemmin kuin muualta metsäpuutarhan alueelta. Siellä maasta pilkistääkin jo mm. hopeatäpläpeippiä, rohtosormustinkukkaa...

... akileijan pieniä alkuja...

... ja tetenarsissin piippoja.

 

Onko teilläpäin jo maata näkyvissä? Jos on, löytyykö jo kevätkukkijoitakin?

Aurinkoisia maaliskuun viimeisiä päiviä!

lauantai 27. maaliskuuta 2021

Puutarhavierailulla: Hupisaaret, Oulu

Tänään puutarhavierailuvuorossa ovat Oulun Hupisaaret, jotka ovat aivan kaupungin keskustan tuntumassa ja tarjoavat puutarhaelämyksen lisäksi myös mm. kulttuurihistoriallista antia ja mahdollisuuden vierailla esimerkiksi useissa alueella olevissa museoissa, kesäteatterissa, leikkipuistossa ja kahvilassa. Itselleni Hupisaarten alueesta mieleen jäivät erityisesti monet kauniit valkoiset sillat, puisto- ja puutarhaympäristön sulautuminen ihanasti luontoon ja ruusutarhan kaunottaret. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Hupisaarten kaupunginpuistoon!

Laajassa perennaistutuksessa kukassa ovat mm. kurjenpolvet, ritarinkannukset ja ihanat pionit. Taustalla pilkottaa yksi alueen monista valkoisista silloista.

Samaa perennapenkkiä toisesta kohdasta. Kurjenpolvi kukkii upean rehevänä puskana. Liljat vasta kasvattelevat nuppujaan.

Edellisten kuvien perenna-alue reunustaa ympyränmuotoista nurmea toiselta laidalta. Etualalla oikealla kukkii punakärsämö.

Tammen alla kuunliljat muodostavat tiiviin kasvuston. Niiden takana näkyy edellisen kuvan pyöreä nurmialue.

Tämän tammen alla kasvaa maanpeitekasvina keltapeippiä. Jalopähkämö on avannut violetit kukkansa.

Isotöyhtöangervoa ja matalampaa jaloangervoa.

Hupisaarten alue koostuu useista saarista, ja siellä on myös puroja ja lampia. Luonto yhdistyy kauniisti puistomaiseman kanssa. Taustalla pilkottaa jälleen yksi valkoisista silloista.

Alueella on runsaasti ihania rantamaisemia.

Kurjenpolvi ja taaempana rantakukka kasvavat suurina ryhminä rantapenkereellä.

Lammen rannalla kasvaa mm. kurjenmiekkoja.

Kiinanlaikkuköynnös peittää harmaan betonimuurin.

Tässä istutuksessa rönsyilevät mm. taponlehti, kurjenpolvi, vuorenkilpi ja jaloangervot. Taustalla korkeutta tuovat kotkansiipisaniaiset.

Alueelta löytyy myös ruusutarha, jossa nurmikaistaleelle on istutettu matalia ruusuja pieniin ryhmiin. Kaikilla ruusuilla on nimikyltit selvästi esillä.

Ruusu 'Aspirin Rose'

Ruusu 'Europeana'

Ruusu 'Olympisches Feuer'

Tässäkin kuvassa on ruusu 'Olympisches Feuer', jonka liekehtivän punainen väri on ihmeellisen intensiivinen.

Ruusu 'Piccolo'

Seuraavalla kerralla lähdemmekin kuvakierrokselle yhteen kauneimmista kotimaisista puutarhakohteista, jossa tähän mennessä olen päässyt käymään. Tervetuloa mukaan nojatuolimatkalle silloinkin!:)

Tästä löydät vielä aiemmin esittelemiäni kotimaan puutarhakohteita:
- Hatanpään arboretum, Tampere
- Hapelähteen puisto, Kuopio
- Ruusutarha, Kuopio
- Niiralan alppiruusupuisto, Kuopio
- Saaristokaupungin alppiruusupuisto, Kuopio
- Ruusupuisto, Jyväskylä
- Pölkinvuoren Kasvimaailma, Urjala
- Jokipuisto, Kotka
- Redutti Kotkan Yrttipuutarha, Kotka
- Isopuisto, Kotka
- Sapokan vesipuisto, Kotka
- Punkaharjun Puulajipuisto
- Marketanpuisto, Espoo

Kaunista kevätviikonloppua!

torstai 25. maaliskuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 1/8, etupiha

Sain aiemmin blogini lukijalta toiveen esitellä puutarhamme eri alueiden kehitystä. Tätä asiaa olikin hauska lähteä käymään läpi penkomalla vanhoja kuvia. Olemme asuneet tässä nyt yhdeksän vuotta, ja siinä ajassa tavallinen omakotitalopiha on muuttunut jo melko monipuoliseksi puutarhaksi. Aloitetaan puutarhamme kehityksen seuraaminen etupihalta. Kun muutimme tähän, etupihallamme oli valmiina asfaltin keskellä kivikasa ja lisäksi valkealla koristekivellä katettu istutusalue, jossa kasvoi pari riippahernepensasta, sinilaakakatajaa ja kaksi pilarikatajaa 'Suecica'. 
 
Etupihan lähtötilanteen hahmottaa hyvin tästä ilmakuvasta, joka on otettu 6/2017. Keskellä asfalttia näkyy kivikasa, vasemmalla luonnonkivipeitteinen istutusalue ja keltaiseksi kesäisin kuivuva nurmikko. Toisessa reunassa pensasaidan vieressä on kaistale nurmikkoa ja kapea kivimurskeen peittämä alue.

Kivikasa 8/2017

Etupihan istutusalue alkuperäisessä ilmeessään 8/2017.

Vuonna 2018 Kivikasan ilme päivittyi, kun istutin kivenkoloihin siemenestä kasvattamiani kivikkokasveja. 
 
Kesällä 2019 Kivikasa näytti tältä kivikkosuopayrtin kukkiessa. Sen lisäksi kivenkoloissa kasvaa akeenaa, saippoa ja iisoppia.

Kesällä 2018 muokkasimme myös etupihan koristekivikatettua istutusaluetta, jota laajensimme talon reunaan asti, poistimme sinilaakakatajat ja riippahernepensaat, ja tilalle tulivat rungolliset syyshortensiat 'Limelight' ja kuunliljoja 'Wide Brim'. Aluetta reunustamaan istutin keijuangervoa 'Little Princess'. Myöhemmin olen istuttanut alueelle lisäksi pari atsaleaa tuomaan alkukesän kukintaa ja väriloistoa. Vuosien aikana olemme myös ehtineet kertaalleen pestä valkeat koristekivet.
 
9/2018 koristekivikatettu alue näytti tältä.

Vuonna 2019 etupiha sai kaivattua runsautta Vehreän Keitaan muodossa. Olin jo muutaman vuoden harmitellut tontin nurkassa olevaa nurmea, joka aina kesäisin kulottui keltaiseksi. Etupihamme onkin varsin paahteinen, se on etelän suuntaan ja melko suojaton paikka. Poistimme nurmen ja perustimme kunnon kasvualustaan Vehreän Keitaan mm. koristeheinineen, kärhöineen ja kuunliljoineen. 

Vehreä Keidas 8/2019. Aluetta rajaa matala kivimuuri ja halkoo kiemurteleva hiekkapolku.

Kesällä 2019 teimme myös etupihan toiseen reunaan laatoituksen lämpökompostoreja varten ja Viherseinäpenkin, joka rajaa kompostorialueen tiestä. Aiemmin alueella oli nurmikkoa ja kapea kivimurskeen peittämä kaistale.

Laatoitettu alue mm. lämpökompostoreille 9/2019. Samana kesänä perustettu Viherseinäpenkki jää kuvassa vasemmalle.

Viherseinäpenkki 5/2020.

Kahden viimeisen istutusalueen myötä olen päässyt istuttamaan etupihallemme myös kukkasipuleita. Tulppaanit valtaavat alkukesästä Viherseinäpenkin ja Vehreällä Keitaalla väriä tuovat iloisen kirjavat krookukset. 
 
Viherseinäpenkki 8/2020. Kärhöt kiipeilevät köynnöstuessa, ja tulevina vuosina toivon mukaan peittävät jo taustalle jäävät kompostorit ainakin lähes kokonaan.

Koristekivikatteinen alue 8/2020. Syyshortensiat 'Limeglow' kukkivat jo upeasti. Oikeassa reunassa pilkottaa Vehreä Keidas.

Vehreä Keidas 8/2020. Tälläkin alueella on monia kärhöjä, jotka toivottavasti lähivuosina valtaavat tukipylväänsä kunnon kukkivina pilvinä.

Maanpeitekasvit, kuten oregoninmaksaruoho, ovat lähteneet jo leviämään Vehreän Keitaan alueella kivasti.

Tässä vielä ilmakuva etupihan toisesta reunasta viime kesältä.

Tulevaisuudessa haaveilen etupihalle vielä yhdestä istutusalueesta, joka tulisi talon edustalle kivimuurilla reunustettuun kohopenkkiin. Lisäksi Vehreälle Keitaalle olisi tarkoitus tehdä pikkuinen vesiaihe ja penkki, jolla voisi istuskella kuuntelemassa veden solinaa ja ihastelemassa ympärillä rönsyäviä kasveja.

Aurinkoista loppuviikkoa!