maanantai 5. lokakuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadonkorjuu

Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen aika. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa aiheena on sadonkorjuu.

Kulunut kesä on meillä ollut runsassatoisin koskaan. Toki istutuslaatikoita tuli taas keväällä pari lisää, joten hyötytarhan pinta-alakin on ollut aiempaa suurempi. Kuitenkin myös moni kasveista onnistui vielä paremmin kuin aiemmin. Etenkin papujen ja pinaatin suhteen tämä on ollut ihan ennätysvuosi. Myös tomaatteja on tullut kasvihuoneista paljon aiempaa enemmän, vaikka menneidenkin vuosien satoihin olen ollut tosi tyytyväinen. Myös marja- ja hedelmäsato oli hyvä. Tässä muutamia poimintoja sadonkorjuukautemme kohokohdista. Tarkemmat yhteenvedot eri hyötykasvien onnistumisesta teen jälleen sitten vielä myöhemmin.

Papuja, basilikaa, tomatilloja, kurpitsoja, tomaattia, chiliä ja paprikaa sekä silpoydinherneitä.

Porkkanat kylvin viime syksynä, mutta joku ötökkä söi keväällä pienet taimet. Niinpä jouduin kylvämään ne uudestaan. Siitä huolimatta porkkanasato oli ihan hyvä. Palsternakkakin kuuluu syyskylvöjeni joukkoon ja onnistui taas mukavasti. Osa palsternakoista tosin odottaa vielä nostoa. Punajuurta kokeilin nyt ensimmäistä kertaa ja siihen rakastuimme.

Ensimmäistä kertaa kasvattamani tummanvioletti salkopapu 'Blauhilde' teki valtavan sadon, enemmän kuin muut pavut yhteensä. Sitä on syöty jo lähes kyllästymiseen asti ja silti pakastimessakin on useita litroja talven varalle. Myös avomaankurkut onnistuivat hyvin ja niitä päätyi nyt ensimmäistä kertaa mm. suolakurkuiksi.

Kaskinauris 'Enon Kanta' onnistui nyt myös viime vuosia paremmin. Sato oli runsaampi ja juurekset suurempia kuin aiemmin. Myöskään toukat eivät nyt vaivanneet niitä.

Sokerimaissia 'Golden Bantam' kasvatan aina ruukuissa kasvihuoneessa. Tähkiä tuli tänä vuonna ennätysmäärä, tosin muutamassa oli ollut pientä ongelmaa pölyttymisessä.

Lamopinaatti l. uudenseelannin pinaatti teki tällä kertaa loistosadon, tässä kuvassa on sadosta noin kolmannes. Syyskylvönä laittamani tavallinen pinaatti on yleensä jo yksinään riittänyt meille vuodeksi, mutta nyt tulevana talvena saamme herkutella pinaattiruoilla tavallista ahkerammin.

Luumupuut 'Sinikka' ovat vihdoin tulleet satoikään. Tänä vuonna luumuja tuli kahdesta puusta yhteensä noin litran verran ja popsimme ne ihan sellaisenaan. Ensi vuonna sato on toivottavasti jo paljon runsaampi.

Parsakaali 'Premium Crop' onnistui nyt muutaman vuoden yrittämisen jälkeen ensimmäistä kertaa. Korjasin jo elokuun alussa tästä samasta kasvista keskeltä suuren kukinnon syötäväksi. Unohdin kasvin paikoilleen ja se puski ilokseni lisää ihan mukavan kokoisia kukintoja.

Omenoita tuli ensimmäistä kertaa niin paljon, että niistä osa päätyi mehustettavaksikin.

Kiinanlaikkuköynnökset tekivät tänä vuonna myös ensimmäisen satonsa. Näitä makoisia minikiivejä tuli parin desilitran verran.

Keskikesällä herkuttelimme viikoittain täytetyillä kesäkurpitsan kukilla. Perunoiden satokausi alkoi juhannuksena, ja toissapäivänä nostimme viimeiset mukulat.

Puutarhamansikoita 'Polka' ja 'Bounty' riitti ensimmäistä kertaa muutamia litroja pakastimeenkin asti, vaikka satokautena niitä kuluu runsaasti mm. ihan sellaisenaan, puuron päällä, jälkiruoissa ja salaateissa.


Hunajaa tuli jälleen reilusti yli oman tarpeen aina myyntiin asti.

Kasvihuoneet tyhjensin viime viikonloppuna ja toin viimeiset tomaatit, chilit ja paprikat sisälle kypsymään.

Omavaraisuussuunnitelmien suhteen olemme jälleen päässeet vähän eteenpäin. Seinäkasvihuoneen  saimme valmiiksi sopivasti ennen öiden selkeää viilenemistä, ja mm. terassin tomaatit muuttivat syyskuun alussa sinne. Viime viikonloppuna tosin tyhjensin molemmat kasvihuoneet ja keräsin loput tomaatit, chilit ja paprikat kypsymään sisälle. Tällä viikolla edessä olisi kasvihuoneiden ja niiden ruukkujen pesu. Sadeveden keräysjärjestelmän maisemointi on myös edennyt mukavasti ja siitä postasinkin aivan äskettäin. Edellisessä omavaraisuussarjan postauksessani mainitsin myös pienen metsäpalstan ostamisesta, ja olemmekin nyt käyneet siellä harventamassa ja samalla tuoneet kotiin jonkin verran lisää polttopuita talven varalle. Polttopuu-varasto-yhdistelmän rakentaminen on edelleen kesken, mutta kovasti toivon, että saamme sitäkin lähiaikoina eteenpäin.

 

Seinäkasvihuoneen vasemmalle puolelle jää sadevedenkeräykseen tarkoitettu IBC-kontti, jonka maisemointi on ollut nyt työn alla. Niiden ympärille syntyi "Pikkuniitty"-niminen istutusalue. Ensi keväänä kasvihuoneeseen on tarkoitus laittaa vielä hylly, jotta tilan saa hyödynnettyä nykyistä paremmin. Aion tässä kasvihuoneessa kasvattaa mm. parveke- ja amppelitomaatteja, chiliä, paprikaa ja muita matalia hyötykasveja. Toinen kasvihuone on varattu mm. korkeammille tomaattilajikkeille, tomatilloille, kasvihuonekurkuille ja maissille.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen: 

Tammikuu -20: Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020
Helmikuu -20: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt
Maaliskuu -20: Esikasvatusta edullisesti
Huhtikuu -20: Hygienia puutarhassa ja mehiläistarhauksessa
Toukokuu -20: Pölyttäjät
Kesäkuu -20: Villivihanneksia ja pohdintoja satokaudesta
Heinäkuu -20: Omavaraisuustaitoja ja -herkkuja
Elokuu -20: Sadonkorjuuta, säilöntää ja kesän rakennusprojekteja
Syyskuu -20: Herkkuja omasta sadosta
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1
Laura eli Javis
Jovela

Vyöhyke 2
Sarin puutarhat
Oma tupa, tontti ja lupa

Vyöhyke 3
Tsajut
Caramellia
Rakkautta ja maan antimia
Luomulaakso

Kauniita ja kuulaita syyspäiviä!

7 kommenttia:

  1. Oi kuinka mahtava syyssato on korjattu. Yllätyksenä noin hyvä parsakaalisato. Olemme yrittäneet saada edes maistiaisia mutta vielä ei olla onnistuttu. Ehkä ensi kesänä. Hunajaakin olisi kiva saada joltain tutulta ostettua. Setäni aikoinaan oli hunajantuottaja ja voi miten jännittävää oli aina mennä sinne kyläilemään kun vastassa oli "outo" tuoksu joka puski vastaan kun avasi ulko-oven. Liekö ollut hunajalla jotain tekemistä sen kanssa. Jotenkin jäänyt lapsuudesta mieleen.Pirteitä syyspäiviä sinulle sinne unelmien puutarhaan.

    VastaaPoista
  2. Nam, mitä herkkuja! <3
    Ja tuo hunajasato on erityisen ihana juttu. Siitä ei joka puutarhuri saakaan nauttia. Onneksi meillä on naapurustossa hunajatarhuri, joten lähihunajaa on onneksi saatavilla.
    Aurinkoisia syyspäiviä!

    VastaaPoista
  3. Paljon,paljon satoa puutarhasi on antanut.
    Meillä myös hunajasta lähituottaja.
    Minun tomattini ei kernnyt punaiseksi,kääriin talousaperiin ja keittiön yläkaappiin pinastelemaan:).Tänän katoin osa oli ihan punaisia,keitin valkosipuli/oregaanon kanssa pitsaan höystee( LAitan pakkaseen:)
    Mukavia ja touhukkaita syyspäiviä!:tuottoisaan puutarhaasi!🍎🍏🍒🍓🍅🌽🧄🧅🥕

    VastaaPoista
  4. Paljon kesän makuja vitamiineja olette puutarhastanne saaneet.
    Meillä parsakaali yleensä kasvaa vasta ilmojen viilennyttyä.

    VastaaPoista
  5. Voi mitä yltäkylläisyttä. Upea sato. Meillä vasta syksyllä istutettiin kiinanlaikkuköynnös ja malttamattomana odotetaan satoa...

    VastaaPoista
  6. Oi, oi, mitä satoa! Kyllä siinä on puutarhurin asenne kohdillaan, kun sohvapöydällä on röykkiö pinaattia :D meillä maissi ei tänä vuonna onnistunut ollenkaan. Ei päässyt edes tähkälle saakka. Oletko ihana ja korjaat tuon meidän linkin. Tuo laittamsi ohjaa vanhaan blogiin, joka on suljettu jo pari vuotta sitten ;) Oikea linkki on https://www.omavarainen.fi/l/yksinkertaistaelamaa

    Aurinkoisia lokakuun päiviä sinne :)

    VastaaPoista
  7. Miltä nuo kiinanlaikkuköynnöksen hedelmät maistuvat? Onko se semmoinen kirpsakka niinkuin kiivi?

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!