Yleensä olemme säilöneet satoa talven varalle ainoastaan pakastamalla ja kuivaamalla. Esimerkiksi puutarhan marjat, raparperit, omenat, chilit, osa yrteistä, ryöpätyt nokkoset, pinaatit ja mangoldit ovat päätyneet pakastimeen. Yrttejä ja chilejä olen myös kuivattanut. Tänä vuonna satoa näyttää tulevan enemmän kuin aiempina vuosina, ja pakastimeen on päätynyt myös mm. kesäkurpitsapaloja, silpoydin- ja sokeriherneitä. Lisäksi kokeilin vihdoinkin myös säilöntää mm. etikkaliemeen säilöttyjen kurkkujen ja venäläisten suolakurkkujen muodossa. Maisteluvalmiita nämä ovat vasta muutaman viikon kuluttua, ja odotankin innolla sitä hetkeä, että pääsemme avaamaan ensimmäiset purkit. Kurpitsapikkelsiä ja etikkapunajuuria aion myös kokeilla valmistaa. Lisäksi tomaatteja, paprikoita ja chiliä toivoisin ehtiväni tänä kesänä säilöä talven varalle myös jonkinlaisen soseen/maustetahnan muodossa. Omenoitakin näyttää tulevan niin hyvin, että haaveilen myös ensimmäisistä omista omenamehupulloista.
|
Kirsikkasatomme on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mitattavissa kokonaisissa litroissa, tosin linnut söivät pelättimistä huolimatta marjoista suuren osan oltuamme muutaman päivän poissa kotoa. Onneksi kaikki kirsikat eivät olleet silloin vielä kypsiä, ja olenkin nyt muutaman päivän välein käynyt keräämässä satoa talteen. Toivon, että saisin edes pikkuisen kirsikkahillopurkin talven varalle. |
|
Punajuuret pullistuvat lupaavasti, ja ajattelin lähiaikoina nostaa niistä suurimmat etikkapunajuuria varten. Loput syömme sitten loppukesällä mm. uunijuureksina ja juuressipseinä. |
Miten sinä säilöt satoa talveksi?
Hyvää loppuviikkoa!