torstai 14. maaliskuuta 2019

Kirjaesittely: Heinäopas, Koristeheinien käyttö viheralueilla

Minulla on koristeheiniä puutarhassa vielä kovin vähän, yhteensä kuutta lajia, mutta haluaisin käyttää niitä istutuksissa paljon enemmän. Jotenkin olen kuitenkin kokenut sopivien heinälajikkeiden valinnan haasteellisempana kuin esimerkiksi perennojen. Toisaalta myös heinien talvehtiminen mietityttää. Sainkin Viherympäristöliitto ry:ltä esiteltäväksi erittäin mielenkiintoisen teoksen, Heinäopas, Koristeheinien käyttö viheralueilla (Katja Orrainen, 2015, Viherympäristöliitto ry, 160 sivua), jonka myötä olen päässyt perehtymään koristeheinien ihmeelliseen maailmaan. Kirjaa voi halutessaan tilata Viherympäristöliitto ry:n verkkokaupan sivuilta.



Kirjan ensimmäisessä luvussa käydään lyhyesti läpi koristeheinien käytön hyötyjä ja haasteita, jonka jälkeen käsitellään koristeheinien luokittelua, rakennetta ja kasvutapaa, allergisoivuutta sekä muotoa ja luonnetta mm. värityksen, liikkeen ja tuntoaistimusten osalta. Lisäksi esitellään koristeheinien mahdollisuuksia ja haasteita eri vuodenaikoina havainnollisten, samasta istutusalueesta eri vuodenaikoina otettujen esimerkkikuvien avulla. Kirjasta löytyy listaus myös hyviksi talventörröttäjiksi sopivista heinistä.

Seuraava luku keskittyy koristeheinien käyttöön yhdessä muiden kasvien kanssa. Ohjeita annetaan istutuksen rakenteen ja kasvien yhdistelyn osalta. Sopivia kumppaneita koristeheinille esitetään niin kukkasipulien, perennoiden, puiden kuin pensaidenkin joukosta.

Kirjassa on kerätty tärkeimpiä tietoja kivasti tiivistelmälaatikoihin. Tässä on esimerkkinä listaus heinien kaveriksi erityisen hyvin sopivista pensaista.

Seuraavaksi kirjassa käsitellään kasvupaikan ja kasvualusta merkitystä ja annetaan vinkkejä niin liiallisen märkyyden torjumiseen, juurimaton käyttöön kuin oikeanlaisen ksvualustan valintaan. Tämän jälkeen kirja kertoo kattavasti koristeheinien istuttamisesta ja hoidosta aina kasvualustan muotoilusta kasteluun, leikkaamiseen ja heinien erilaisiin lisäystapoihin saakka. 

Kirjasta löytyy havainnollisia kuvasarjoja, jotka helpottavat monivaiheisen tehtävän hahmottamista.

Suuri osa kirjasta koostuu kymmenien, viheralueille suositeltavien koristeheinien esittelyistä kuvineen. Esittelyt on jaettu kolmeen eri kategoriaan: puisto- ja piha-alueille sopiviin lajeihin, taajama-alueiden vesi- ja hulevesiaiheiden lajeihin ja luonnonmukaisten alueiden lajeihin. Kustakin heinästä kerrotaan lyhyesti tärkeimmät tiedot, mm. ominaisuudet, kasvupaikkavaatimukset ja hoitovinkit.

Koristeheinien lajikohtaiset esittelyt helpottavat kuhunkin paikkaan sopivimman heinän valintaa.

Suositeltavien lajien jälkeen on listattu vältettävät ja tarkkaan harkittavat heinälajit. Lisäksi kirjassa on esitelty kuvien ja tärkeimpien tietojen kera lähes neljäkymmentä uutta, kokeilemisen arvoista lajia, joista kokemukset ovat vasta karttumassa. Lyhyt luku on myös astioihin, kansirakenteisiin ja kausikasvi-istutuksiin sopiville lajeille.

Kirjan viimeisessä luvussa käydään vielä esimerkkien avulla läpi koristeheinien käyttöä Suomessa ja ulkomailla. Tässä yhteydessä on esitelty ympäri maailmaa viheralueita, puistoja ja puutarhoja ja niiden istutuksissa käytettyjä heiniä. Lukuisat kauniit ja monipuoliset kuvat istutuksista tarjoavat ideoita kotipuutarhurillekin. Osasta kohteita on listattu käytetyt koristeheinälajit ja -lajikkeet.

Koristeheiniä voi hyödyntää istutuksissa todella monipuolisesti.

Yhden puutarhan osalta kirjasta löytyy myös istutusaluekartta.

Kirjan lopuksi esitellään vielä muutamia kirjasuosituksia, joista voi etsiä vielä lisätietoa. Lisäksi lopussa on taulukot, joihin on tiivistetty perustiedot eri koristeheinälajeista.

Lajitaulukoista on nopea ja näppärä tarkistaa kunkin lajin tärkeimmät ominaisuudet ja vaatimukset.

Onko sinulla koristeheiniä puutarhassasi? Mikä on lempilajikkeesi?

Keväistä loppuviikkoa!

12 kommenttia:

  1. Minun varmaan pitäisi lukea tämä, etenkin koristeheinien istutus- ja hoito-ohjeet
    Olen saanut lahjaksi ja joskus itsekin ostanut koristeheiniä huonolla menestyksellä. Suurin osa on hävinnyt.
    Hyvää torstaita ja loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti Kaija! Heinät ovat minustakin olleet haasteellisia ja etenkin oikeiden lajien valinta. Tässä kirjassa on kyllä hyviä vinkkejä. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Minulla on koristeheiniä sekä mökillä että nyt kotonakin. Istutin syksyllä kahta eri lajia kukkapenkkiin ja terassilla minulla on viiruhelpi kahdessa isossa ruukussa. <tuo kirja olisi varmaan hyödyllinen hankinta niin saisi lisää tietoa noista ihanista heinistä.
    Mukavaa torstaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Koristeheinät ovat tosi kaunis lisä puutarhaan. Viiruhelpiruukut ovat varmasti näyttävät. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Koristekstikkaa (hauska vihreävalkoinen lajike, nimeä en muista) on parissakin paikassa. Todella kaunis jakoristeellinen, eikä leviä juuriston avulla niinkuin viiruhelpi jota en suosittele kuin betonibunkkeriin... 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ostin viime kesänä koristekastikkaa, mutta omani ovat kokonaan vihreitä. Tuollainen kaksivärinen lajike olisikin tosi kiva.

      Poista
  4. Tykkään kovasti heinistä!Minulle on kasvanut maalle villi heinätupsu pieneen kumpareeseen,johon olen perustanut luonnonkivi/irtoruukku penkin kesäkukille.Kivien väliin olen istuttanut mehikasveja.
    Se ei ollut siihen suunniteltu,mutta se on niin kaunis,etten voi sitä poistaa.Kesällä kaunis ja vihreä,syksyllä kun kaikki alkaa olla ympäriltä kuollut,se loistaa kullankeltaisena,symmetrisen kauniina ilta-auringossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo penkkisi kuulostaa aivan ihanalta! Minulla luonnonheiniä ei istutuksissa ole, mutta olen vähän samaan tapaan tehnyt metsäalvejuurien ympärille istutusalueen.

      Poista
  5. Heinät kiinnostavat mutta osaamista niiden suhteen ei ole. Sininataa istutin viime syksynä muutaman tupsaan eli pienesti on heinärintamalla aloitettu. Kiva kirjavinkkaus! Taidanpa tilata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin heinät ovat aina olleet haasteellisia ja niiden määrä on lisääntynyt puutarhassamme hitaasti. Nyt vasta parin vuoden aikana olen pyrkinyt niiden määrää lisäämään ja ensi kesänäkin pitäisi taas ainakin yhtä koristeheinää istuttaa uuteen kukkapenkkiin.

      Poista
  6. Erittäin mielenkiintoinen kirja!
    Minula monta heinäpussia odottavat...kylvöä???
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!