maanantai 11. maaliskuuta 2019

Kesäkukkien pistokaslisäystä

Viime vuonna sain ensimmäistä kertaa talvetettua pelakuuni ja kokeilin myös niiden pistokaslisäystä. Onnistuneesta testistä innostuneena ajattelin lisätä pelargonioita pistokkaasta tänäkin vuonna. Lisäksi minulla on talvetuksessa lumihiutaleita, joita yritän myös nyt lisätä pistokkaista. Pistokaslisäys on halpa ja melko yksinkertainen tapa lisätä kasveja, ja sitä aion yrittää jatkossa hyödyntää entistä enemmän.

Maaliskuussa leikkaamani pistokkaat ennen alimmaisten lehtien poistoa.

Ensimmäiset pelargonian pistokkaat otin jo helmikuun alussa vesilasiin juurtumaan. Tästä pistokkaasta tuli turhankin lyhyt, mutta hyvin se silti lähti kasvuun.

Tässä sama pistokas reilua kuukautta myöhemmin.

Pelargonian pistokkaaksi leikataan n. 10 cm pitkä, puutumaton verso, jossa on 3-4 lehtiparia. Pistokas katkaistaan alimman lehtiparin alapuolelta ja tämän jälkeen alimmat lehdet poistetaan korvakkeineen. Täten pistookkaaseen jää lopulta 2-3 lehteä. Nuput ja kukat poistetaan pistokkaista. Pistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi kylvömullassa. Tuolloin ruukun päälle laitettu rei´itetty muovipussi pidättää pistokkaalla kosteutta. Itse olen juurruttanut pistokkaani vesilasissa ja istuttanut ne sen jälkeen pieniin ruukkuihin.

Lumihiutaleen pistokkaissa juuret ovat lähes seitinohuet.

Tähän minun oli pakko laittaa vielä kuva ananaskirsikan taimistani, vaikkeivät ne kesäkukkia olekaan. Nämä olen kasvattanut joulukuun lopussa ottamistani pistokkaista ja taimet ovat alkaneet kivasti viime aikoina haaroittuakin.

Kuulin äskettäin, että vesilasissa juurrutetut pistokkaat joutuisivat kuitenkin kasvattamaan multaan siirrettäessä erilaiset juuret, ja että tämän vuoksi mullassa juurruttaminen olisi parempi keino. Itse olen pitänyt vesilasissa juurruttamista todella näppäränä ja pistokaslisäys on onnistunut sillä tavalla todella hyvin. Oletko sinä kuullut, onko vesilasissa ja mullassa kasvaneilla juurilla eroa? Otatko sinä pistokkaista, ja jos otat, kumpaa juurrutustapaa suosit?

Leppoisaa viikonalkua!

30 kommenttia:

  1. Minulla on ollut tapana juurruttaa vesilasissa. Ihan hyvin on sujunut, mutta eivät kaikki pistokkaat tietenkään selviä. Joskus juurrutin mieluummin mullassa, mutta kosteuden säätely oli vaikeaa ja useampi kasvi mätäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin mullan kanssa tuo kosteuden säätely on haasteelisempaa. Ja toisaalta vesilasissa tykkään siitä, että näen, kun juuret alkavat kehittyä.

      Poista
  2. Mie kokeilin nyt ihan vaan tökätä pistokkaan multaan. On se ainakin kolmisen päivää näyttänyt ihan hyvältä ruukussaan, koitan pitää mullan kosteana. :) Katsotaan, kuinka käy! En ole aiemmin pistokasta koittanut pelakuusta ottaa, kun tämä on ihka eka pelakuuni jonka olen saanut talvetettua, mutta tästä se lähtee. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on mielenkiintoiset hetket seurata pistokkaan vaiheita. Toivottavasti se lähtee hyvin kasvuun!

      Poista
  3. Kiitos Tiiu,kun laitoit tämän yksityiskohtaisen opastuksen!Minulla kuoli talven aikana viidestä pelargoniastani kolme,joten otan tämän heti käyttöön.😊
    Vesilasissa minäkin viime vuonna juurrutin ja sain multiin kolme uutta pelargoniaa mummun akkunalle.Olivat oikein elinvoimaiset ja runsaskukkaiset,vaikka nyt kerrostalotalvetuksessa menehtyivätkin.Hyvä oli tietää kuitenkin nuo tietyt kohdat pistokkaan ottamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan!:) Minullakin yksi talvetettavista pelargonioista kuoli, mutta neljä on vielä hengissä ja pistokkaiden myötä toivon niiden määrän vähintäänkin tuplaantuvan ensi kesäksi. Onnea pistokaslisäykseen!

      Poista
  4. Mahtavat nuo ananaskirsikat. Minulla on niitä ollut kesäisin kasvihuoneessa, mutta en ole koittanut talvettaa. Täytyykin pistää mieleen. Pelargoneista olen nyt ottanut pistokkaita vesilasiin ja muutamaan on tullut vain juuret. En tiedä, miksi muihin ei, ehkä odottelen vielä. Myös verenpisaroista otin pistokkaita ja niissä on nyt pienet juuret. Nyt kun ei vielä pääse pihalle puutarhahommiin on ihana puuhastella kylvöjen ja pistokkaiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöt ja pistokkaat lievittävät tosiaan kesän kaipuuta. On ihana seurata kasvun ihmettä. Minullakin juuret ovat kasvaneet pelargonioihin eri aikataululla, osassa on ollut jo kunnon juuret, kun toisissa on vasta näkynyt pikkuiset alut.

      Poista
  5. Jännä, en ole kuullut aiemmin, että pistokas joutuisi kasvattamaan mullassa erilaiset juuret! Tiedän kyllä etenkin pelargoniharrastajien suosivan maa-aineksessa juurruttamista vesilasin sijaan.

    Itsekin juurrutan yleensä vesilasissa. Siinä näkee kätevästi, lähtevätkö juuret kasvuun ja ainain pistokas saa tarpeeksi vettä. Poikkeuksena pelargonien leikatut latvat, jotka saatan tökätä emokasvin kanssa samaan ruukkuun, jos haluan kasvista tuuheamman, en tarvitse pistokkaita tai jaksa merkitä mitä lajiketta pistokas on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ollut kuullut tuosta aiemmin. Tuo samaan ruukkuun tökkääminen kuulostaakin kätevältä, jos ruukussa on tilaa. Omillani on talven ajan sen verran pienet ruukut, että niihin ei pistokkaita mahdu.

      Poista
  6. Juurrutan kylvömullassa, johon sekoitan perliittiä ilmavuutta lisäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä ratkaisulta ja isommille määrille tuo vesilasissa juurruttaminen olisi vähän hankalaa.

      Poista
  7. Kiitos vinkistä. Taidan yrittää jälleen pistokaslisäystä. Näyttää niin helpolta....talvella en saanut juuria kasvamaan vesilasissa. Varmaankin valoa oli liian vähän. Mutta nyt uusi uritys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan!:) Toivottavasti pistokkaasi lähtevät hyvin kasvuun!

      Poista
  8. Olen kokeillut molemmilla tavoilla. Vesilasi on monissa kyllä kätevä, mutta jotain olen laittanut suoraan multaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitoin nyt kokeilun vuoksi marraskuunkaktuksen pistokkaita sekä vesilasiin että multaan. Kiva nähdä, tuleeko näissä eroa.

      Poista
  9. Pelargonia on mukava tapa aloittaa taimikasvatus,usein saa kokea onnistumisia, kun pistokkaaseen alkavat juuret muodostua. Harmi vaan, että pikkuhiljaa pelakuiden määrä senkun kasvaa:) Onnea ananaskirsikkaprojektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkku! Olet ihan oikeassa! Pelakuut tosiaan tuppaavat lisääntymään, sillä tähän jää koukkuun.:)

      Poista
  10. Vanha helppo konsti lisätä kasveja. Kiva että muistutat siitä.
    Terhakoita taimia sinulla.
    Leppoisaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  11. Mullon pelargooniooren pistokkahat viälä ottamatta. Klasis meinaan juurruttaa, vaikka oon kans kuullu, että joutuuvat teherä mullas uuret juuret.

    VastaaPoista
  12. Aika harvoin tulee otettua pistokkaita, mutta vesilasissa enimmäkseen juurrutan.
    Hyvän näköiset pistokaat sinulla. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin tuo vesilasissa juurruttaminen on vakiintunut käyttöön.

      Poista
  13. Otin juorusta pistokkaita veslassiin, pelakuista en otakkaan. Hyvinvoivia näyttää siun pistokkaat olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ulla! Juorut taitavat olla kiitollisia lisättäviä pistokkaista.

      Poista
  14. Olen ottanut pistokkaita. Pelargoniaa olen muistaakseni kokeillut kummallakin tavalla ja taisi se onnistua. Enemmän kuitenkin käytän vesilasissa juurrutusta.
    Roteva taimi näyttäs sinulla olevan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin tykkään tuosta vesilasissa juurruttamisesta enemmän.:)

      Poista
  15. Olen juurruttanut sekä että . Nyt otin kolmesta eri pelargonioista pistokkaita ja vain yhteen lajiin tuli juuret ( vesilasissa )kolmesta pistokkaasta kahteen. Toisiin ei ainakaan vielä ja niitä oli useampiakin. Kummallista .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu. Minullakin kyllä on ollut eroa siinä, kuinka nopeasti kuhunkin pistokkaaseen juuret tulevat. Jospa sinulla loppuihinkin kasvaisi hyvät juuret.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!