keskiviikko 29. elokuuta 2018

Siementen keruuta

Nyt on hyvä aika jo kerätä monen perennan ja kaksivuotisen kasvin (ja toki yksivuotistenkin) siemeniä talteen. Itselläni on tapana kerätä uusista perennahankinnoistani siemeniä varalle, jos kasvit eivät sattuisi selviämään talvesta. Tämä toki pätee vain niihin, jotka ehtivät kukkia samana kesänä ja joilta siemenlisäys onnistuu helposti. Kylmäkäsittelyn vaativista ja kaksivuotisten siemenistä kylvän osan jo syksyllä suoraan emokasvien lähelle, osan säästän tulevan varalle. Lisäksi osasta vanhojakin perennoja kerään siemeniä lisäystä ja toisaalta myös toisten puutarhaharrastajien kanssa tehtävää siementen vaihtoa varten. Siemenlisäyshän on kuitenkin monesti melko helppo ja todella halpa tapa saada isojakin määriä taimia.

Akileijan siemenkotia

Viime keväänä osallistuin puutarhabloggaajien joukossa kiertäneeseen siemenkirjeeseen ja sain sitä kautta muutamia sinisen vuorikaunokin ja sinipallo-ohdakkeen siemeniä, jotka kylvin keväällä, ja niistä on kasvanut jo virkeät, hyvinvoivat kasvit. Kiitos vain hänelle, joka ne kirjeeseen sujautti mukaan!:)

Myskimalvan siemenet kuivumassa

Kirjolupiinin siemenkotia

Myös yksivuotisista kasveista, kuten ruiskaunokeista, kehä- ja samettikukista, kerään siemeniä seuraavaa kasvukautta varten. Aiemmin tämä on kohdallani painottunut suurelta osin koristekasveihin, mutta tänä kesänä olen kerännyt myös parhaimpien chili- ja tomaattilajikkeiden siemeniä ensi kevättä ajatellen.

Keräätkö sinä siemeniä talteen? Jos keräät, mitä?

 Mukavia elokuun viimeisiä päiviä!

34 kommenttia:

  1. Kehäkukka on se jokavuotinen vakiokerättävä. Samoin chileistä otan siemeniä talteen. Olen vuosittain ostanut Tampereen Chilifesteiltä irtomyynnistä kiinnostavia lajikkeita ja niistä ottanut siemeniä talteen. Nyt harmittavasti festejä ei järjestetä, joten pitää hommata uusia lajikkeita jostain muualta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla tavalla irtomyynnistä chilejä ostamalla onkin varmasti löytänyt vaikka minkälaista hyvää ja harvinaistakin lajiketta. Itse en ole koskaan Chilifesteillä käynyt, mutta jos ne vielä joskus järjestettäisiin, voisin kyllä mennäkin.

      Poista
  2. Joskus on tullut kerättyä jotain ja nyt taas, kun ajattelin osallistua siemenkirjeeseen. Joten ei ole muodostunut sellaista vakiokäytäntöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kerännyt siemeniä vasta neljän kesän ajan, mutta koko ajan on kerättävien määrä runsastunut.

      Poista
  3. Kannattavaa - rahallisestikin - ottaa siemenet talteen.
    Krassit ovat vuosia olleet omista siemenistä, samoin ruusupavut ja Unkarin paprikat, sekä spagettikurpitsat. Tavallaan myös monet kaksivuotiset kukat, kun ne kylväytyvät itsestään kasvupaikoilleen. Juuri nyt keräsin pionin siemeniä kokeeksi.
    Erittäin hyvää jatkoa tälle viikolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Minulla on krassia nyt ensimmäistä kertaa ja siitä ajattelin siemeniä kerätä, kunhan ne valmistuvat. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo pionikokeilusi! Kiva olisi kuulla, kuinka kylvöt onnistuvat. Ihanaa viikonloppua teille!

      Poista
  4. En ole yleensä ottanut siemeniä talteen kuin ruusupavuista, mutta tänä vuonna tuli panostettua aiheeseen ihan kunnolla, kun oli mielessä sekä syksyllä että keväällä kiertävät siemenkirjeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pelkästään siemenvaihtoa varten minullakin tulee osa siemenistä kerättyä.:)

      Poista
  5. Kerään siemeniä talteen jos suinkin vain ehdin. Nyt on tallessa akileijaa, tuoksuhernettä, kuolanpionia ja kehäkukkaa sekä härkäpapua, tänä vuonna pioniunikot saavat siementää suoraan maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin jo paljon kerättyjä siemeniä. Taisin kevään siemenkirjeestä napata juuri sinun laittamia pioniunikon siemeniä ja ne ovat kukkineet nyt tosi kauniisti. Kiitos, että pistit niiden siemeniä jakoon! Ajattelin nyt kerätä osan niiden siemenistä talteen ja osan antaa siementää paikoilleen.

      Poista
  6. En ole ottanut siemeniä talteen. Mutta, olisi kyllä hyvä kokeilla.
    Aurinkoista keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisa! Kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa.:) Se on ihan hauskaa puuhaa, eräänlaista sadonkorjuuta sekin. Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!

      Poista
  7. Kyllä minä olen tänä vuonna kerännyt tosi paljon perennojen siemeniä . Kuvasin ne ja tein postauksen olen mukana Pihan vuosi blogin syksyn siemenkirjeessä . Muutama jäi vielä vahingossa kuvaamatta lisään ne seuraavaan postaukseen . Yleensä en kerää siemeniä paljon . Lisään niitä jakamalla. Käy kurkkaamassa en viitsi niitä luetella .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin runsas valikoima siemeniä kerättynä. Minä olen ilmoittautunut mukaan samaan siemenkirjeeseen.

      Poista
  8. Sinipallo-ohdake ja myskimalva ovat kiitollisia kasvatettavia. Tosin tänä vuonna olen epävarma, miten valkoisen malvan siemenille on käynyt. Kuivuus on ehkä tehnyt tehtävänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tosiaan näyttävät kasvavan siemenestä todella hyvin.

      Poista
  9. Itse otan siemenet talteen vain krasseista, kokeilumielessä. :) Mustasilmäsussustakin piti ottaa, mutta ötököiden takia luovuin kasvista jo ennen aikojaan. Noo, krassitkin ilahduttavat. ;) Sinipallo-ohdakkeet on muuten tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinipallo-ohdakkeet ovat minustakin tosi nättejä. Hyviä ne on krassin siemenetkin! Minunkin on tarkoitus niitä vielä kerätä.:)

      Poista
  10. Siemenkeräys on mukavaa puuhaa, eräänlaista satokautta sekin :) Keräsin myös viime viikonloppuna kesäkukkien (kehäkukka, samettikukka, sinitähtönen, unikot) siemeniä. Lisäksi nappasin talteen melonin siemenet ja täytyy muistaa vielä kerätä muutaman tomaattilajikeen siemenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siementen kerääminen on tosiaan kivaa. Sinulla onkin kerättynä jo kattava valikoima siemeniä. Minäkin keräsin tänään vesimelonista siemenet talteen.

      Poista
  11. Nyt tuli kiire. Minullahan on myskimalvaa. Lähden katsomaan mitä kuuluu kukinnoille, saisinko siemeniä. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  12. En oikiastansa. Jakaminen on nopiampi keino, enkä nii montaa samaa tartte, tila loppuu muutenki ennen aikojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jakamalla tosiaan saa hyvänkokoisia taimia nopeammin. Ensi kesänä minun pitäisi jakaa etenkin Kaaripenkistä useita perennoja.

      Poista
  13. Joskus kauan sitten jotain keräsin ja kiitos tekstistä: sain tästä nyt hyvän vinkin ja juuri sopivaan aikaan. Töitten jälkeen keräilemään : )

    VastaaPoista
  14. En ole kerännyt, mutta jotain olisi voinut kyllä ottaa talteenkin. On niin hauskan näköisiä nuo siemenkodatkin:) Mukavaa torstaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Siemenkodat ovat tosiaan koristeellisia. Osa menisi hyvin jossain asetelmassakin. Mukavaa torstai-iltaa sinulle!

      Poista
  15. Kerään siemeniä perennoista ja jostakin kesäkukistakin. Kaksivuotisten siemeniä kerään myös ja kylvän niitä penkkiin, vaikka ne monesti itsekin levittäytyvät. Kasvien kasvattaminen siemenistä on valtavan kiinnostavaa. Olen kasvattanut myös puita siemenistä. Nyt meillä kasvaa ainakin pari Mongolian vaahteraa ja saarni siemenestä asti kasvatettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, itsekasvatettu saarni ja mongolianvaahterat kuulostavat ihanalta! Minäkin olen siemenestä kasvattanut huonekasveiksi pieniä eksoottisia hedelmäpuita, kuten avokadoa ja sitruspuita, mutta ulos istutettavia puita en ole vielä kokeillut kylvää.

      Poista
  16. Kerään lähes joka syksy ainakin mieluisimpien kesäkukkien siemeniä, perennojen siemeniä taas harvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkien siemenet onkin fiksua kerätä talteen, jos samoja aikoo kasvattaa myöhemminkin.

      Poista
  17. Tuttua hommaa. Samaa mieltä, siemenistä saa edullisesti uusia kasveja, vaatii vaan aikaa ja kärsivällisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaa ja kärsivällisyyttä tuo tosiaan vaatii, mutta onnistumiset ajallaan palkitsevat.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!