torstai 5. toukokuuta 2022

Itse tehdyt kasvituet, osa 2/2: Köynnökset

Viime viikolla postailin inspiraatiokuvia hyötytarhan kasvituista, joita on itsekin hauska tehdä. Myös köynnöstukien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana, ja puutarhamatkojemme aikana olenkin päässyt näkemään vaikka minkälaisia upeita köynnöstukia. Keräsinkin tähän postaukseen kuvia niistä tuomaan ideoita ja inspiraatiota erilaisten puutarhan köynnöstukien suunnitteluun!

Terassillamme on kesäkukkaköynnöksille tehty viherseinät, joissa köynnökset pääsevät kiipeämään muovipinnoitteisia vaijereita pitkin ylös. Kuvan keskellä näkyvä, punaisena kukkiva koruköynnös kipuaa katokseen kiinnitettyä juuttinarua pitkin.

Terassin viherseiniä vielä toisesta suunnasta. Tässä vaijerien kulku erottuu edellistä kuvaa paremmin.

Arboretum Frickissä kärhö kiipeilee puuristikkoa pitkin ja myös kivimuurin päällä.

Yksi helpoimmista tavoista tehdä köynnöstuki esimerkiksi kärhöille on leikata harjateräsverkosta neljä palaa, jotka liittää reunoistaan yhteen nippusiteillä köynnöstorniksi. Tornit saa pystyyn, kun jättää alas riittävän pitkät piikit, jotka upottaa maahan.

Kuolleet puut, pensaat ja karahkat voivat saada uuden elämän köynnöstukina, kuten tässä kuvassa Rostockin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Samassa puutarhassa myös puuaita toimii köynnöstukena ja toisaalta myöhemmin kasvaessaan köynnökset maisemoivat aidan kauniisti.

Kenkäverossa aidanseipäistä tehty rakennelma toimii oivana köynnöstukena humalalle.

Kööpenhaminan kasvitieteellisessä puutarhassa tolppien väliin on viritetty vaijeri, johon on kiinnitetty pystysuoria naruja ja kasvit kiipeävät yläilmoihin niitä pitkin.

Erilaisista esimerkiksi harjateräksestä taivutettavista kaarista tai kolmesta yhteen sidottavasta seipäästä saa myös kiinnostavan muotoisia köynnöstukia. Kuva Pietarsaaren Koulupuutarhasta.

Harjateräksestä voi myös hitsata monenlaisia köynnöstukia. Nämäkin tuet löytyvät Pietarsaaren Koulupuutarhasta.

Rostockin kasvitieteellisessä puutarhassa yksinkertainen köynnösseinä on tehty tolppien väliin kiinnitetyistä harjateräksistä, joihin on kiinnitetty pystyyn samanlaisia.

Myös maahan pystytetyt heinäseipäät, joiden ympärille on kieputettu köyttä köynnöksen kiipeämisen helpottamiseksi, ovat todella helppoja tehdä. Kuva on Tiitun torpasta Joroisista.

Harjateräsverkosta voi tehdä myös tämänmuotoisia köynnöstukia, kuten Jokilaakson matkailupuutarhassa.

Samat tuet toisesta suunnasta

Heinäseipäistä rakennettu nelijalkainen köynnöstuki pohjoissavolaisessa Avoimet Puutarhat -kohteessa muutava vuosi sitten.

Rostockin kasvitieteellisessä puutarhassa humala kiipeää salkoon kiinnitettyjä naruja pitkin.

Trondheimissa Ringven kasvitieteellisessä puutarhassa tuoksuherneille on tehty tuet bambukepeistä.

Minkälaisia köynnöstukia sinun puutarhastasi löytyy?

Aurinkoista loppuviikkoa!

7 kommenttia:

  1. Kiva kooste erilaisista vaihtoehdoista. Meillä ei vielä ole mitään korkeita tukia , harjateräksestä olisi tarkoitus tänä vuonna tehdä kuusi noita helppoja. Mistä olet muuten ostanut tuohon terassin kattoon olevan aurinko suoja kankaan 🤔❓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Katos on kokonaisuudessaan Askosta. Siellä on ainakin aiempina vuosina ollut myynnissä myös pelkkiä katoksen kankaita.

      Poista
  2. Olet kiireinen katsoin että olet vastannut viimeksi 25. 4 olevaan postaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kevät on tosiaan ollut kiireinen. Minulla on omavaraisuuskoulutuksen näytöt, osa jo takana, osa vielä tulossa, ja niiden tehtävien tekeminen ja näyttökokeisiin valmistautuminen on vienyt iltaisin ja viikonloppuisin sitä aikaa, jota yleensä olen käyttänyt kommentointiin.

      Poista
  3. Kuolleen puun käyttö köynnöstukena on ihana ajatus. Tuon aion pitää mielessäni mökkipuutarhaamme suunnitellessa. Minulla on köynnöstukina vain yksi kaupasta ostettu metallinen kartio ja pari säleikköä. Ehkä tänä kesänä väkerrän jotain itsekin, mikäli ehdin ja jaksan. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin ihastuin tuosta kuolleen puun käytöstä köynnöstukena. Ehkä meillekin tulee sellainen vielä joskus.:) Aurinkoista alkavaa viikkoa!

      Poista
  4. Näyttää hyvältä! Minä aion ensi vuonna keskittyä tuohon meidän puutarhaamme hieman enemmän. Meiltä ei materiaaleja taida löytyä siihen, että tekee itse köynnöstuet, mutta voi olla että jostain semmoiset tilaan. Nämä blogit ovatkin ihania, saa paljon uutta inspiraatiota.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!