tiistai 18. kesäkuuta 2019

Kompostointikommelluksia - lämpökompostorin käytön opettelua

Kaupallinen yhteistyö: *Biolan
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Meillä tämän vuoden yhtenä puutarhaprojektina on kompostointialueen päivitys. Postasin aiemmin hankkimistamme lämpökompostoreista, ja ajattelin nyt kertoa, miten meillä kompostointi on niissä käynnistynyt. Aiemminhan olemme käyttäneet ainoastaan lehtikompostoreita, joten vähän opettelua on ollut tämä alkutaival ja sellaisena se vielä jatkuukin. Paljon olen aiheesta kevään aikana lukenut, ja oppiminen jatkuu nyt vähitellen karttuvan kokemuksen myötä.:)

Lämpökompostorin sisältöä

Aloitimme lämpökompostorin täytön vajaa pari kuukautta sitten sen mukana tulleen ohjeen mukaisesti noin 10 cm:n kerroksella kuivia lehtiä ja pieniä oksia. Sen jälkeen lisäsimme kerroksen valmista kompostia lehtikompostorista. Nyt olemme päässeet lisäämään joukkoon mm. biojätettä ja puutarhan vihreitä kasvin osia. Olemme ohuina kerroksina lisänneet aina kosteita ja kuivia aineksia. Kuivikkeena olemme käyttäneet mm. oksasilppua ja puuhaketta, mutta säännöllisesti myös *Biolanin Tehokuiviketta, joka on kyllä nimensä mukaisesti tehokkaasti poistanut kompostimassasta liikaa kosteutta. Tehokuivikkeen sisältämä männynkuori kuohkeuttaa massaa ja siinä on myös biohiiltä aktivoimassa mikrobitoimintaa ja vähentämässä hajuhaittoja. *Biolanin Kompostiherätettä käytimme aluksi, jotta kompostointiprosessi käynnistyisi. Massa oli silloin vielä kuivaa, joten lisäsimme herätteen kädenlämpöiseen veteen sekoitettuna. Kompostimassaa olemme säännöllisesti, ja tähän tarkoitukseen olemme käyttäneet *Biolanin Kompostorin hoitosettiin kuuluvaa kompostimöyhennintä. Tyhjennysavustinta pääsemme testaamaan, kunhan on kompostorin tyhjentämisen aika.

Biolanin Tehokuivike, Kompostiheräte, Tyhjennysavustin ja Kompostimöyhennin ovat kätevä setti kompostorin hoidossa.

Kaikenlaisia kommelluksia tähän vajaaseen pariin kuukauteen on jo mahtunut. Jossain vaiheessa kompostointiprosessi tuntui sammuvan, mutta se käynnistyi uudelleen, kun lisäsimme joukkoon Kompostiherätettä. Saimmepa kompostorista aikaan myös muhevan kärpäshautomon, kun kuivikekerros oli pinnalla liian ohut ja massa huonosti sekoitettu. Tämäkin ongelma poistui, kun sekoitimme kompostia kunnolla ja lisäsimme kuiviketta. Sen jälkeen olemme huolellisemmin peittäneet kompostoriin lisätyt keittiöjätteet. Todella pahan hajukin kompostorin luona on leijunut, mutta siitäkin pääsimme, kun lisäsimme seosainetta ja kompostimassasta tuli sen myötä ilmavampaa. Nyt löysin kompostorista sieniä ja hometta, ja ehdin jo huolestua, kunnes luin, että niitä siellä saakin olla, sillä molemmat kuuluvat kompostin hajottajiin.

Valkoisia honteloita sieniä nousee kompostimassasta.

Tällä hetkellä ensimmäinen lämpökompostoreistamme on puolillaan ja pöhisee lupaavasti. Kun parissa kuukaudessa kertyneen massan määrää miettii, ei tuo kaksi lämpökompostoria ole meille yhtään liikaa. Lämpökompostorin käyttöönottoa lukuun ottamatta kompostointialueen laittaminen on meillä vielä aivan alkutekijöissään. Kun kelit vähän viilenisivät, pääsisin kanttaamaan alueelta nurmen pois ja sitten voisimmekin alkaa tehdä perustuksia ja lopulta vähän nikkaroida. Näillä näkymin alue valmistunee vasta heinä-elokuussa, sillä moni muukin projekti on vielä kesken. Palailenkin kompostorikuulumisiin, kunhan pääsemme asiassa taas vähän eteenpäin.

Jos sinulla on erinomaisia vinkkejä lämpökompostorin käytön suhteen, otan niitä mielelläni vastaan!:)

Iloa päivääsi!

10 kommenttia:

  1. Kompostointi on puutarhurille merkittävä juttu.
    Meillä mies vastaa kompostoinnista, joten en osaa antaa vinkkejä.
    Mukavaa juhannusviikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kompostointi on tosiaan tärkeä juttu. Mukavaa juhannusviikkoa teillekin!

      Poista
  2. Tärkeä kapistus,pihan perällä:) ja hyödyllinenkin.
    Minä en käytä ostokuivikkeita vaan kerään kahvihöysteet(kuivatan,suodatinpussissa),ja sahanmuhia ,kun puita sahataan kerään säkkiin,
    En tiiä onko oikea oppista kompostointia,mutta hyvin on vuojet pelittäny (ei kylläkään lämpökompotori),ehkä sahanmuha syksystä pitää kompostorin pitkään lämpöisenä:)
    Hyvää juhanusviikkoa!!

    jk.sydämmellisen kauniita nuo sinun kukkaset:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo sahanpurujen hyödyntäminen kuivikkeena on kyllä fiksua. Meillä kahvia ei juuri kulu, teetä sen sijaan kyllä, mutta siitäkään ei puruja paljon kerry. Hyvää juhannusviikkoa sinullekin!<3

      Poista
  3. Siitä se lähtee sujumaan pikku hiljaa :) Alkuvaiheessa saattaa tulla kaikenlaista, vaikka periaatteessa tekisikin kaiken oikein. Kompostoriin ei vain ole vielä löytynyt sopivaa eliötoimintaa ja monenlaiset otukset hakevat paikkaansa. Kun massaa kertyy lisää ja kompostori toimii kunnolla, ei epätoivotuista eliöistä ole riesaa.

    Sieniä en muista meillä olleen, mutta varsinkin silloin kun komposti pöhisee yli 60 asteessa, kompostimassa peittyy valkoiseen homekasvustoon. Ilmeisesti silloin on liian kuumaa muille eliöille ja homeet toimivat hajottajina. Minä en muuten möyhennä kompostimassaa juuri ollenkaan, kippaan vain jätteet ja kuivikkeet edellisen kerroksen päälle. Viimeisimpänä kipattua massaa olen penkonut, jos se on jäänyt kipattaessa tiiviiksi möykyksi. Olen ajatellut, etten mene turhaan sotkemaan hajottajien toimintaa, vaan saavat puuhastella ihan rauhassa. Ja hyvin ne ovat hommansa aina hoitaneetkin. Kompostoinnin iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mekin olemme möyhineet vasta nyt, kun massaa on kertynyt enemmän. Olemme sekoittaneet uudet jätteet sekaan noin 10 cm syvyydeltä, sen syvemmälle emme ole kaivelleet. Hyvä tietää, että sekään ei ole välttämättä tarpeen! Mukavaa juhannusviikkoa!

      Poista
  4. Minullakaan ei ole tapan pöyhiä kompostia, ei juuri koskaan. Keväällä tyhjennettiin koko astia ja siinä tuli myllättyä aines ennen sen laittamista takaisin. Talvisin komposti jäätyy mutta keväällä käynnistyy hienosti uudelleen. Enkä jaksa ottaa stressiä toimiiko täydellä teholla vai, multaa näkyy silti tulevan. Siitä se lähtee ja kohta saa mahtavaa lannoitetta/maanparannusta pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi kiva lukea kokemuksiasi kompostoinnista. Lohdullista oli kuulla, että multaa tulee silti, vaikkei kompostori täydellä teholla käykään. Kiitos, että jaoit kokemuksiasi!

      Poista
  5. Noi sienet on kyl aika huvittava näky ;D On meilläkin ollu jos jonkinlaista, mut pääosin komposti toimii ihan moitteettomasti. Enemmän toivoisin mahtuvan noita kitkemis- yms. jätteitä kerralla, mut pitää laittaa enempi kerroksittain. Alaosasta tyhjennän multamaisen massan tavalliseen kompostiin, jonka tyhjennän pihalle kukkapenkkeihin yms. seuraavana keväänä. Hyvin onnistui aloittelijaltakin. Kompostin lämpömittari on aika maagista katsotavaa. Sitä pitää käydä usein katsastamassa, ainakin kun komposti oli uusi. ;D

    VastaaPoista
  6. Kaikki vaatii näköjään opettelua, mutta hienosti teillä jo sujuu.
    Meillä on vaan sellaiset tavalliset, joita en pöyhi, ja lähinnä laitan keittiöjätettä, jonka joukkoon myös menee vihreää ainesta. Kompostori on helposti liian kuiva kuin kostea.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!