lauantai 27. huhtikuuta 2019

DIY: Elävä pajumaja

Kerroin aiemmin, että olemme jo aloitelleet tämän vuoden puutarhapuuhiin kuuluvan pajumajan alueen valmistelua, ja nyt tällä viikolla oli vihdoin pajumajan punomisen vuoro. Kevät on tullut niin vauhdilla, että pajujen istutuksen kanssa meinasi tulla kiire. Viikko sitten maa oli vielä roudassa n. 10 cm pintakerroksen alapuolelta, mutta lämpimän sään vuoksi pajujen silmut turposivat nopeassa tahdissa. Alkuviikosta maa oli jo onneksi sulanut ja saimme pajut istutettua. Pajut ovat uudelta blogiyhteistyökumppaniltani Koiramäen Pajutallilta, joka myy pajujen lisäksi ihanaa sisustustavaraa ja on myös kiva retkikohde koko perheelle.

Elävä pajumaja heti rakentamisen jälkeen

Pajuja piti liottaa astiassa n. 50 cm syvyydeltä vedessä pari-kolme vuorokautta ennen istuttamista. Ennen liotusta lyhensin pajuja tyvestä muutaman senttimetrin verran, jotta imupinta olisi tuore. Pajut olivat nimittäin olleet meillä säilytyksessä lumihangessa jo reilun kuukauden. Pajujen liotuksen aikana valmistelimme istutuspaikan. Tasoitimme mulloksella olleen maan ja teimme myös majan hiekkalattiaa. Ennen istuttamista karsin pajuista vielä oksat ja latvoin ne.

Tämän jälkeen lajittelin pajut pituuden mukaan kahteen ryhmään. Pidemmät pajut pääsivät ensin majan rungoksi. Teimme rautakangen ohuella päällä maahan ympyrän muotoon 16 kpl n. 40-50cm syvyisiä reikiä, joihin työnsimme pajut ja aina toisiaan vastapäätä olevat pajut sidoimme ylhäältä yhteen. Oviaukolle jätimme 80cm levyisen aukon.

Tukipajut pystyssä. Vastapäiset pajut on aina sidottu ylhäältä yhteen majan keskipisteen seudussa.

Rungon tekemisen jälkeen pääsimme varsinaiseen punontahommaan. Väleihin tulevat pajut istutimme 45 asteen kulmaan, toiset oikealle päin, toiset vasemmalle, ja nämä pajut punoimme runkopajujen lomaan vuoroin ulko-, vuoroin sisäpuolelta. Punoessa asettelin samalla pajuja menemään tasaisin välein ja tarvittaessa kiinnitin niitä toisiinsa sidontalankojen avulla. Majan rakentamiseen meni minulta ja mieheltä yhteensä kolme tuntia. Majan pystytys oli kahteen pekkaan varmasti helpompaa kuin yksin, sillä esimerkiksi lankoja on näppärämpi solmia paikoilleen toisen pitäessä pajuja kohdillaan.

Suorat pajut ovat tukipajuja. Vasemmalle viistoon menevät on istutettu vähän tukipajujen linjan ulkopuolelle, oikealle viistoon menevät vähän saman linjan sisäpuolelle. Viistot pajut kulkevat vuorotellen tukipajujen edestä ja takaa. Tässä vaiheessa pajujen risteyskohdista osa oli vielä asettelematta täysin kohdilleen, mutta lopuksi vinojen pajujen on tarkoitus ristetä juuri tukipajujen kohdalla.

Nyt vuorossa on ahkeraa kastelua, jotta pajut juurtuvat hyvin ja lähtevät versomaan. Postailen majasta lisää kuvia, kunhan maja alkaa vihertyä ja saan aloitettua majan ympärille tulevaa istutusaluetta. Majan ympäristö on muutenkin vähän poikkeuksellinen, minkä vuoksi pajuja jäikin minulta muutamia yli, ja tein niistä pari päivää sitten muutakin kivaa puutarhaamme. Postailen tästäkin lähiaikoina lisää.:)

Iloista viikonloppua!

P.s. Kesäkuussa järjestettävästä bloggaajatapaamisesta kiinnostuneet, laittakaahan sähköpostia osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com!

Blogiyhteistyössä: Koiramäen Pajutalli

28 kommenttia:

  1. Kiehtova projekti! Olen tiennyt, että pajuista tuommoista saa ja nyt onkin kiva seurata sinun blogisi kautta tätä majan vihertymistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän maja on alkanut jo vihertämään, mutta laitan kuvia lisää varmaankin ensi kuussa, kun kasvua on kunnolla.

      Poista
  2. Tulipa tosi siisti ja kiva pajumaja ja jatkossa aina vain paranee, kunhan maja vihreytyy.
    Koiramäen pajutallilla on tullut itsekin vierailtua ja se on kiva käyntikohde.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  3. Siitä tulee huippu hieno!
    Paju on liian vähän arvostettu,kuinka paljon kauniita juttuja pajusta saakaan.
    Minä suunnittelin (osottautui liian varjoisaksi paikaksi),-90 luvulla kolmen tosi ison kuusen alle,ilta-kahvi paikkaa....
    Oikein ihanaa ja touhukasta viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paju on tosiaan monikäyttöinen materiaali. Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Mielenkiintoinen projekti . Odottelen jatkoa.

    VastaaPoista
  5. Hieno pajumaja. Mukavaa huhtikuun loppua:)

    VastaaPoista
  6. Hieno maja. Odotan innolla kuvia, joissa paju on alkanut versoa.
    Hyvää vappuviikkoa!

    VastaaPoista
  7. Itse yrittää vaan päästä eroon pajuista🙊mutta ne eivät ymmärräkään kasvaa majan muodossa.
    Onnea projektille, äkkiä saitte pystyyn👏

    VastaaPoista
  8. Hieno oivallus! Odotan kovasti näkeväni jatkoa tälle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Laitan kuvia myöhemmin lisää, kunhan paju versoo ja alue etenee.

      Poista
  9. Vaikuttaa työläältä ja monivaiheiselta projektilta, vaan lopputulos on jo nyt upea, saati sitten kun kasvua tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yllättävän näppärästi lopulta tuli valmista, kun ensin kunnolla tajusimme, miten maja tulee pystyttää.

      Poista
  10. Ihana pajumaja <3..voisi itsekin kokeilla,mutta tähän asti olen tyytynyt elävään pajuaitaan ja siinäkin on työtä joka vuosi :)
    Pajusta saa vaikka mitä aikaiseksi <3

    VastaaPoista
  11. Hieno idea! Olisi mukavaa nähdä, miltä se näyttää myöhemmin. Tuollaisenakin se on hauska! Voisi laittaa köynnöskasveja kasvamaan jne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Laitan lisää kuvia myöhemmin, kunhan maja vihertyy ja saan istutuksia tehtyä sen ympärille.:)

      Poista
  12. Vau mikä projekti! Mielenkiintoista nähdä, millainen tästä tulee kun pajut kasvattavat lehdet. Koiramäen pajutalli on tosiaan kiva paikka! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin odotan innolla majan vihertymistä. Pieniä hiirenkorvia pajuissa jo alkaa olla. Pajutalli on tosiaan hieno paikka.:)

      Poista
  13. tulee takulla upea pajumaja, kiva nähdä miten lehdet versoo. meil on likellä tälläinen pajumaja tehty perheen pienimmille leikipaikaksi ja se on uskomattoman kaunis kesällä.
    kävin eilen juur leikaamassa uusia pajuja potagerin pajujutskia varten. teen vain sellaisia pieniä seinämiä ja torneja kukkien ja herneiden tueksi niistä.
    millä konstilla yletit sitoa pajut korkeuksissa, käytitkö tikkaita vai miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania pajujuttuja siellä! Kasvien tukemiseen pajusta saa varmasti monenlaista kaunista tehtyä. Mies sitoi meillä nuo kaikkein korkeimmalle yltävät pajut yhteen. Minäkin sinne varpaillani kurotellen juuri ja juuri yletyn, mutta näin se oli helpompaa.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!