keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Sadevesien keräys hyötykäyttöön

Sadevesien kerääminen hyötykäyttöön puutarhaa varten on mietittänyt minua pitkään, koska tuntuu hullulta käyttää kasteluun vesijohtovettä, kun loistavaa kasteluvettä sataa taivaalta. Jotenkin helpon, siistinnäköisen, ja kuitenkin melko edullisen keräyssysteemin saaminen on tuntunut hankalalta. Valmiina myytävät vesitaskut yms. ovat todella kalliita ja monet loppujen lopuksi melko pieniä tilavuudeltaan. Itse tehtävään keräysjärjestelmään minusta on taas ollut vaikea löytää selkeitä ohjeita tai sitten keräyssysteemi ei sovellu puiselle terassille. Harkitsimme jo tilaavamme netistä ränneihin kiinni asennettavat keräimet, "rännirosvot", joihin saa puutarhaletkun kiinni veden johtamiseksi keräysastiohin. Näistä halvimmat löytämämme olivat n. 80-90e/kpl, joten kaikkiin talon ränneihin laitettuna hintaa olisi näillekin kertynyt jo useampi satanen. Sitten löysimme kuitenkin sattumalta Biltemasta (tämä ei ole maksettu mainos) vastaavanlaiset alle kymmenellä eurolla per kappale. Ostimme ensin kokeeksi yhden ja todettuamme sen toimivaksi haimme samanlaiset loppuihinkin ränneihin.
Rännirosvo. Ensi kesänä terassi laajenee tämänkin sadevesirännin ympärille.

Tähän ränniin kiinnitettävään keräysosaan kytketään kiinni puutarhaletku, joka vie veden säilytysastiaan. Jos vettä sataa kaatamalla, liika vesi menee normaalisti sadevesiviemäriin.

Puutarhaletkut täytyy tulevina vuosina kätkeä katseilta vähän paremmin.

Meillä on rinnetontti ja vesitynnyrit ovat kasvihuoneen luona taloa alemmalla tasolla. Kolmella 200 litran tynnyrillä pärjäsimme viime kesän hienosti, tosin loppukesästä kastelutarve oli kasvihuonetta lukuun ottamatta vähäistä runsaiden sateiden vuoksi. Letkuja piilotimme Rinnepenkkien kasvillisuuden lomaan, mutta paikoitellen ne jäivät vähän rumasti näkyviin, ja niiden parempaa häivytystä olisikin jatkossa tarkoitus vielä miettiä.



Oikeassa reunassa näkyvät sadevesitynnyrit ovat kuitenkin vain väliaikaisratkaisu.

Aiomme tulevaisuudessa kaivaa ison sadevesisäiliön maan alle ja ottaa kasteluveden sieltä pumpulla. Tämän toteuttaminen jäänee vuoden - parin päähän, mutta tällä hetkellä pääasia on, että saamme sadevettä näppärästi kerättyä tynnyreihin jo ihan mukavan määrän.

Onko sinulla jonkinlainen sadeveden keräysjärjestelmä? Jos on, niin millainen?

Iloa päivääsi!

68 kommenttia:

  1. Loistoidea! Olen miettinyt pitkään samaa ongelmaa, miten kerätä vesi talteen. Minulla ei ole rinnetonttia, mutta nyt täytyy miettiä, saisinko jotenkin hyödynnettyä tätä menetelmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tätä on pikku hiljaa kypsytelty parin vuoden ajan ja viime syksynä lopulta päätettiin, että kyllähän se säiliö täytyy kaivaa maan alle. Kaiken maailman purot ja pikkulammet oli mietinnässä vedenkeräystä varten, mutta tämä on meille varmasti paras ratkaisu. Toivottavasti löydät sinäkin sopivan ratkaisun!

      Poista
    2. On myös olemassa syöksytorveen asennettava sieppari.Rännistä lähtevä syösyputki katkaistaan sopivasta kohtaa ja asennetaan sieppari väliin.Alle voi laittaa esim.ison vesi saavin ja kun saavi on täynnä voi siepparin pistää kiini ja sadevedet menevät jälleen sinne minne kuuluu.Laitoin itse sellaisen.Voit katsoa facebook sivuiltani Tero RiihimäkiRakennus-ja remonttiapu

      Poista
  2. Me otetaan myös kakki sadevesi talteen.
    Iloa myös sinun päivääsi.

    VastaaPoista
  3. Totta turiset: sadevedet on järkevää ottaa käyttöön. Meillä mökillä käytän järvivettä kasteluun.

    VastaaPoista
  4. Todella hyvä idea ottaa noin vesi talteen ja hyötykäyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikista vaihtoehdoista tämä osoittautui meille parhaaksi.:)

      Poista
  5. Onnekseni tonttiamme halkoo pieni joki, josta pumppaamme kasteluvettä pihallemme. Takapihalle kerään katolta sadevettä isoon sinkkipaljuun. Meillä on ihan avoränni kattorännin jatkeena, josta vesi juoksee ammeeseen. Enemmänkin voisi laittaa saaveja rännien alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa luksusta tuo joki! Se tosiaan helpottaa varmasti kasteluhommia tosi paljon. Meilläkin oli aluksi saavit rännien alla, kunnes löysimme tämän ratkaisun.

      Poista
  6. Olipas hyvä idea, meilläkin on pari ränniä joihin noita voisi hyödyntää.

    VastaaPoista
  7. Meillä on ihan perinteisesti saavi liiterin räystästipun alla. Siihen on ollut mietinnässä lapsiturvallisempi ratkaisu, sillä esikoiselta varsinkaan ei enää pysty piilottelemaan mitään. Talon katolta kertyisi paljon vettä, mutta sen talteenotto vaatisi tosiaan jonkun rännirosvon ja vesisäiliön kaivamisen maan alle. Maanalaisen säiliön ja pumpun talvenkestävyys mietityttää. Joku ratkaisu ongelmaan on tultava, sillä varsinkin kasvimaata on hellekesänä kasteltava, jos haluaa yhtään satoa saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tosiaan säiliön upottaminen jäänee vuoden tai parin päähän, mutta routaeristyshän siihen varmasti täytyy tehdä ja aina syksyisin pumpata säiliö tyhjäksi. Pumpunhan voi sitten säilyttää talven yli vaikka varastossa. Toivottavasti tekin löydätte sopivan ratkaisun jatkossa!

      Poista
  8. Meillä sadevesijärjestelmä ohjaa vedet putkea pitkin ojaan. Kasvihuoneen ja varaston kulmilla sadevedet taas puolestaan kerätään rännien kautta saaveihin.
    Kiitos loistavasta vinkistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Kiva, jos tästä on hyötyä! Meidänkin pitäisi kasvihuoneen rännejä vielä miettiä, kerätäänkö niistäkin vesi jotenkin talteen.

      Poista
  9. Biltemassa on vaikka mitä edullista! (ja tämäkään ei ole maksettu kommentti :-D)
    Taloni on niin vanha, ettei tässä ole mitään sadevesijärjestelmää, joka johtaisi veden ojiin, paitsi joitakin salaojia, joita olen itse kaivauttanut. Mulla on syöksytorvien alla isot tynnyrit, tosin joka kesä ne jossain vaiheessa kumisevat tyhjyyttään, kun täällä saaristossa on yleensä kuivat kesät. Mutta kyllä niillä kastelee uusimpia taimia sen verran, että jäävät yleensä henkiin. Se on kans just hyvä, ettei kasteluvesi ole kaivokylmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo tynnyrit ovat kyllä kätevä konsti veden keräämiseen ja helppo toteuttaakin. Tuo lämpötila-asia on tosiaan myös yksi hyvä puoli sadeveden talteenotossa.

      Poista
  10. Ihailen hienoja systeemejäsi, vaikka olenkin kerrostalon asukki!Hyvää hyötykäyttöä!

    VastaaPoista
  11. Meillä on samannäköiset mustat isot astiat rännien alla ja siinä verkko päällä että vesi pysyy vähän puhtaampana. Siitä sitten otamme kastelukannuilla veden kukkamaalle ja kasvihuoneeseen. Aina ei ihan riitä pelkkä sadevesi ja silloin otetaan auksi puutarhaletku ja kastellaan kaivovedellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin nuo astiat olivat ensin rännien alla, mutta kaatosateiden aikana ne tulvivat herkästi yli, joten täytyi saada ne kauemmas talosta. Nyt kun ne ovat kasvihuoneen lähellä, lyheni samalla kastelumatka, vaikka hyvää hyötyliikuntaahan täyden kastelukannun kantelu on.:)

      Poista
  12. Meillä menee suuren navettarakennuksen peltikatolta sadevesi ränniä pitkin valtavaan säiliötankkiin maalla.Meillä kun on kantovesi, sillä vedellä myös peseydymme.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navetan katolta kertyykin vettä varmasti hurjan paljon kunnon sateella!😊

      Poista
  13. Meillä on saavit käytössä, mutta tuo teidän systeeminne kiinnostaa. Kertyykö tuonne tukkeeksi lehtiä tms? Pitääkö nuo ottaa talveksi pois? Mitä muuta ne vaativat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuohon rännirosvoon voi mennä roskia, jos niitä sadevesikourussa on, mutta rosvo on helppo irrottaa ja puhdistaa. Meillä rännirosvot ja puutarhaletkut otettiin talveksi pois, ettei letkut jäädy. Aika yksinkertainen ja helppohoitoinen tuo rosvosysteemi loppujen lopuksi on.

      Poista
  14. Kasteluvettä tarvitseva osaa riemuita kesäsateesta. Sadekuurosta ei kovin paljoa vettä multaan imeydy. Kerään sadeveden talteen rivitalomme päädyssä olevasta syöksyrännistä ämpäreihin ja kannan vedet kukkapenkkeihin kastellen ne kunnolla. Ja kerään sitten ämpärit täyteen tulevia kastelukertoja varten, jos vain vettä riittää. Sadevesi on paitsi ekologinen kasteluun myös suht puhdasta luonnon tuotetta. En mielelläni kastele kasveja koskaan vesijohtovedellä. Jonkinlaisen sadeveden keräysjärjestelmää olen miettinyt omalle pihalle. Nyt "kerääjänä" on toiminut penkki. Hyvin sitäkin pitkin vesi ämpäreihin valuu Ü

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadevedellä kastelussa on tosiaan monia hyviä puolia. Monipuoliset keinot olet ottanut käyttöön sadeveden talteenotossa!:)

      Poista
  15. Kiitos Tiiu vinkistä. Tälle on käyttöä.

    VastaaPoista
  16. Minua on niin harmittanut kun ei rakennusaikana älynnyt, että olisi johtanut sadevesiputket sitä varten kaivettuun kaivoon. Nyt ne menevät putkia pitkin ojaan. Onneksi meillä on kaivettu kaivo (jonka vesi ei ole juomakelpoista) kasvimaalla jossa keväisin paljon vettä. Siitä pumpataan ylös kalliolle suuriin säiliöihin vesi ja sieltä sitten omalla paineella lasketaan kesän mittaan kasteluun. Yhdessä talon rännissä on tuollainen keäysjuttu josta saan vedet terassin kukille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä hyvältä systeemiltä tuo teidän kaivo+säiliöt!

      Poista
  17. Tua onki hyvä konsti. Mun vaan pitääs saara tuallaane kanttine hökötys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla myymälässä ei tainnut olla kuin pyöreitä, mutta netissä olen nähnyt jossain kantikkaitakin.

      Poista
  18. Meillä on kuution säiliö johon kerätään navetan kattovesiä. Vesi tulee kasvihuoneelle hanaan maan alla olevan putken sisällä, vesi tulee omalla painolla koska säiliö on korkeammalla kuin kasvihuone, hyvin toimiva systeemi kunhan muistaa tyhjentää talveksi ettei jäätyminen riko hanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on kyllä tosi hieno sadevesien keräyssysteemi!

      Poista
  19. Myös olen miettinyt sadeveden hyödyntämistä kasteluun. Tuo vaikuttaisi aika yksinkertaiselta systeemiltä. Meillekin pitäisi olla kantikas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo rännirosvo on tosiaan aika simppeli konsti sadevesien talteenottoon. Kantikkaita olen nähnyt ainakin jossain verkkokaupassa.

      Poista
  20. Meillä ei ole sadeveden keräämiseen järjestelmää, mutta olen monesti miettynyt, että jonkun, suhteellisen edullisen viritelmän voisi asentaa. Kiitos siis vinkistä!
    Akvaarion vedenvaihtovettä, jossa on muuten sopivasti luonnonravinteitakin kalan kakan muodossa, olen hyödyntänyt kesäisin kasteluun. Sen verran ison akvaarion omistan, että siitä saa viikossa 120 litraa ravinteikasta kasteluvettä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiva, jos tästä oli apua!:) Onkin fiksua hyödyntää kastelussa tuo akvaarion vesi.

      Poista
  21. Varmaan tuota rännirosvoa saisi myös nelikulmaiseen ränniin...? Tuo olisi hyvä ainakin yhdelle talon kulmalle! Puutarhan puolella saan lammesta kasteluvettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noita rännirosvoja löytyy myös nelikulmaisena, ainakin verkkokaupoista. Tuo lampi on kyllä hyvä vedenlähde, toimii kuivanakin kesänä.

      Poista
  22. Hyvä idea .. olen kanssa miettinyt miten parhaiten saisi sadevedet talteen!Nyt perinteiset saavit vielä käytössä.
    Touhukasta torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Meilläkin oli saavit aluksi rännien alla väliaikaisratkaisuna, kun mietittiin sopivaa talteenottokeinoa. Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  23. Rännirosvo näyttää hyvältä. Meillä pihamaan kastelu on aikamoinen rahasyöppö, mutta etupiha varsinkin täytyy jo asukasyhdistyksen sääntöjen mukaan pitää vihreänä ja siistinä. Runsassateinen kesä on toivelistalla, ei tarvitsisi niin paljon käyttää kastelujärjestelmää.

    Sadevettä kerään välillä hiustenpesuun. Hiukset ovat sen jälkeen mukavan pehmeät. Meidän vesijohtovesi on tosi mineraalipitoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadevettä voi tosiaan hyödyntää moneen tarkoitukseen. Kasteluun saa kyllä menemään rahaa, jos joutuu vesijohtovettä käyttämään. Kuivana kesänä mekin joudumme turvautumaan tarvittaessa siihen.

      Poista
  24. Meillä mies vaihtoi rännin alastuloputken loppupäähän n 2 metrin pätkän taipuisaa muoviputkea. Putki on siis samaa kokoa kuin rännin alastuloputki. Taipuvaa putkea saa käännellä ja saa täytettyä useamman suuren saavin sateen aikana. Saavit kököttää talon nurkalla, niihin on omat kannet. Tuo letkusysteemi on kätevä. Pitäisi kokeilla tuollaista ens kesänä. Kiitti hyvästä vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiva, jos sait tästä vinkkejä! Tuo taipuisa muoviputki kuulostaa siinä mielessä kätevältä, että sillä tosiaan saa kerättyä vettä useampaan saaviin verrattuna siihen, että rännin alla olisi vain yksi iso saavi.

      Poista
  25. Muistaakseni viime keväänä, tai sitten edellisenä, Kotipuutarha-lehdessä oli isompi juttu sadevesien keräämisestä ja hyödyntämisestä. Lehden päätoimittaja oli rakentanut systeemin omaan käyttöönsä ja muistelen siinä olleen myös jonkinlainen rännirosvo. Aika kalliita järjestelmät tuntuvat olevan, mutta Bilteman vaihtoehto on varmaan ihan käyttökelpoinen. Täytyy päästä käydä katsomassa. Sieltä tulee hankittua paljon muutakin.
    Meillä piha on kahdessa tasossa, joten voisimme hyvin hyödyntää tasoeroa vesien keräämisessä. Kovin akuutti tarve meillä ei ole, sillä kunnallistekniikan myötä porakaivomme jäi lähinnä kastelukäyttöön. Lasken kaivosta vettä kahteen 200 litran tynnyriin. Toinen on alapihalla ja toinen yläpihalla. Syvältä tuleva vesi lämpenee tynnyreissä sopivaksi kasteluvedeksi. Sadevesi olisi helppoa ja hyvää, joten kiinnostaa kyllä sen hyödyntäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistelen tuon lehtijutun lukeneeni ja siinä oli kyllä hyviä vinkkejä sadevesien keräämisestä. Teillä onkin hyvä vedenlähde tuo porakaivo, ei varmankaan tarvitse vesijohtovettä käyttää kasteluun lainkaan.

      Poista
  26. Minäkin kerään sadevedet kasteluvedeksi vaikka meillä on myös porakaivo, kun vuosia sitten laitoimme kalliolämmön. Minun ei onnekseni tarvitse vettä säästellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaa kyllä varmasti paljon puutarhanhoitoa, kun tietää, että veden suhteen on omavarainen.

      Poista
  27. Ränni Repe nimellä löytyy noita rosvoja kulmikkaaseenkin putkeen ainakin tuolta https://www.puuilo.fi/10068948:

    VastaaPoista
  28. Tarkistaisin, että miten pidätte huolta ettei sadeveden joukkoon esim. saaviin mene likaa/bakteereja? Vai pitääkö siitä huolehtia? Näin että teillä on joku harso/verkko päällä..

    VastaaPoista
  29. Harsot ja verkot pelastaa pörriäisten ja oravien henkiä, sillä muovisaavista on hankalaa tai mahdotonta päästä ylös. Bakteereilta eivät toki suojaa. Yksi mahdollisuus voisi olla myös käyttää sadevettä kukkien ja pensaiden kasteluun ja vesijohtovettä syötävien kasvien ja yrttien kastelemiseen.

    VastaaPoista
  30. Sadevesien kerääminen on kyllä hyvä juttu, kunhan sataa riittävästi. Ystävälläni on siirtolapuutarhassa oma ihana kasvimaa, sinne vesikuljetus tuo säiliöllä vedet, joilla voi kastella kasvimaata. Täytyypä kysyä häneltä, onko heilläkin sadevesien keräysjärjestelmä tuon säiliöveden rinnalla.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!