keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Pensashanhikit

Pensashanhikit kuuluivat aiemmin kasveihin, joista en niin välittänyt. Mielsin ne usein vähän risuisiksi ja virastotalojen istutuksista tutuiksi kasveiksi. Vähitellen mielipiteeni niistä on kuitenkin muuttunut, ja ne ovat löytäneet sijansa meidänkin puutarhassamme. Erityisesti valkeakukkaisista pensashanhikeista tykkään kovastikin, ja nykyistä paremman vaaleanpunakukkaisen lajikkeen metsästys on minulla käynnissä. Kaikki pensashanhikkimme on ripoteltu monilajisiin pensasryhmiin, joihin ne sopivatkin mielestäni hyvin, ja jopa perinteinen, keltainen 'Goldfinger' uppoaa muiden pensaiden joukkoon kivasti.

Pensashanhikki 'Créme Brule' on yksi suosikkilajikkeistani.

Se kasvaa meillä uudella Rinnekaaren alueella, jonka tarkempi esittely on luvassa lähiaikoina. Etualalla pensashanhikki 'Créme Brule', taustalla pilkottaa toinen valkokukkainen pensashanhikki, 'Abbotswood'.

Pensashanhikki 'Abbotswood'

Terassin istutusalueella kukkii pensashanhikki 'Tilford Cream'.


Tontin reunalla pensashanhikki 'Goldfinger' avasi tällä kertaa vain pari kukkaa.

Pensasryhmän 'Pink Princess' ei kuki nyt lainkaan (kuva on viime vuodelta), ja muinakin vuosina sen kukinta on ollut vaatimaton. Joku toinen vaaleanpunainen lajike tosiaan olisikin tervetullut puutarhaamme.

 
Pensashanhikit 'Red Ace' ja 'Tervola' ovat tuoreita hankintojani, jotka nekään eivät vielä näytä tänä syksynä kukkivan. Ehkäpä ensi vuonna pääsen näkemään niiden syksyistä väri-ilottelua ensimmäisen kerran.

Onko sinun puutarhassasi pensashanhikkeja? Mikä on lempilajikkeesi?

Iloa päivääsi!

tiistai 29. syyskuuta 2020

Syksyn maksaruohot

Puutarhassamme on runsaasti eri maksaruoholajikkeita, mutta vasta muutaman viime vuoden aikana olen vähitellen hankkinut myös myöhään kukkivia, korkeahkoja syys- ja komeamaksaruohoja. Näissä minua on mietityttänyt, ehtivätkö ne kukkaan täällä IV-vyöhykkeellä, ja sen vuoksi muutama lajike onkin joskus jäänyt puutarhamyymälän hyllylle. Etenkin syysmaksaruoho 'Brilliant' kukkii meillä näin syksyisin ihanasti ja sen kasvustot ovat myös tuuheutuneet nopeasti. Nyt toivon muutamien uusienkin hankitojeni olevan yhtä luotettavia kukkijoita. Keräsin tähän yhteen näitä puutarhamme upeita syyskaunottaria.

Terassin istutusalueella kukassa on komeamaksaruoho 'Herbstfreude'. Sen vasemmalle puolelle jää komeamaksaruoho 'Carl', jonka kukintaa saa vielä odottaa tovin.

Saman istutusalueen toisessa laidassa levittäytyy syysmaksaruoho 'Brilliant', joka on aloittelemassa kukintaansa.

Aurinkoisemmalla paikalla Pisarassa syysmaksaruoho 'Brilliant' on jo avannut vispipuuronpunaiset kukkansa.

Sen vieressä komeamaksaruoho 'Frosty Morn' on vielä tiukasti nupussa.

Etupihan Viherseinäpenkissä on tämän kesän uusi hankintani komeamaksaruoho 'Munstead Dark Red', jonka oikealla puolella kasvaa komeamaksaruoho 'Matrona'.

 Löytyykö sinun puutarhastasi komea-/syysmaksaruohoja?

Kaunista syysviikkoa!

lauantai 26. syyskuuta 2020

Puutarhavierailulla: Botanischer Garten Rostock, Saksa, osa 5/7

On taas aika jatkaa kuvakierrosta Rostockin kasvitieteellisessä puutarhassa. Aiemmissa postauksissani esittelin jo puutarhalammen ja sisääntulon alueen, havupuutarhan ja kivipuutarhaa. Tällä kertaa vuorossa ovat Botanischer Gartenin upeat perennaistutukset ja dyynipuutarha. Tervetuloa mukaan kesäiselle nojatuolimatkalle!<3 

Vuorenkilpeä on käytetty kivasti laajoina maanpeitekasvustoina siellä täällä rinteeseen aseteltujen kivilohkareiden lomassa.

Botanischer Gartenin perennaistutukset ovat laajoja alueita, joilla yksittäistä kasviakin on suurina, näyttävinä kasvustoina.

Vaihtelua perennojen sekaan tuovat mm. pensaat ja havut. Tässä rönsyilee upea köynnöshortensia.

Samaa suurta perennarinnettä. Vuorenkilpi peittää suuren alan.

Luonnonkiviä on hyödynnetty runsaasti täälläkin. Maksaruohokasvusto leviää isojen kivien väleissä. Kivipäällysteinen polku johtaa kutsuvaan siimekseen.

Samaa aluetta toiseen suuntaan.

Edellisten kuvien kivinen kumpu muuttuu reheväksi lehtiperenna-alueeksi...

...ja edelleen kukkivaksi pienen joen varreksi. Mm. kuunliljat, päivänliljat ja rantakukat hehkuvat auringossa.

Suloinen syysvuokko viihtyy joen varren rinteessä.

Dyynipuutarha on tehty pikkujoen rannalle.

Dyynipuutarha jäljittelee hienohiekkaisten rantadyynien ilmettä. Pääasiallisena kasvina täällä ovat erilaiset heinät.

Pienelle nurkkaukselle perennaistutusten läheisyydessä on kerätty muutamia köynnöksiä. Muratti kiipeilee puunkarahkassa ja toimii myös maanpeitekasvina.

Edellisen murattipuun vieressä on kärhöaita, jonka kasvit ovat tosin vielä nuoria.

Tässä vielä kokonaisilmettä aiempien kuvien perenna-alueesta, joka jatkuu puiden välistä suoraan eteenpäin kivipolun suuntaisesti.


Seuraavalla kerralla jatkamme kierrosta viimeisen kuvan oikeassa reunassa pilkottavan puutarhamajan luota japanilaisen puutarhan alueella, joka on ehdottomasti tämän kasvitieteellisen puutarhan helmi.

Hyvää viikonloppua!

torstai 24. syyskuuta 2020

Sadeveden keräysjärjestelmän maisemointia

Sadeveden keräysjärjestelmän päivitys on ollut meillä työn alla melkein koko kesän, tosin hommat sen osalta ovat aina katkenneet muiden projektien tultua etusijalle. Nyt tämäkin homma on vihdoin edennyt kohti loppusuoraa.

IBC-kontin hankimme jo keväällä, ja heinäkuussa saimme talon päätyyn laatoituksen valmiiksi sitä varten. Niinpä kontti on ollut paikoillaan jo hyvän tovin, ja olemme käyttäneet sitä vedenkeruuseen ja kasteluun. Iloksemme huomasimme, että kontista vesi valuu puutarhaletkua pitkin riittävällä paineella ilman pumppuakin alempana olevalle kasvihuoneelle. Päivänpesän Katja vinkkasi aiemmin, että hana kasvihuoneen luona olisi kätevä, ja ajattelimmekin ensi vuonna ottaa vinkistä vaarin.

 

Ensin kontin ympärille tehtiin kehikko vaakalaudoitusta varten.

Vanhat terassikaiteen laudat olivat sen verran lyhyitä, että niitä täytyi latoa aina kaksi vierekkäin. Alas jäi aukko puutarhaletkua varten.

Kontin viereen kokosimme elokuun lopulla seinäkasvihuoneen, ja sen jälkeen pääsimme vihdoin alueen maisemoinnin kimppuun. Mies nikkaroi vanhoista terassilaudoista kontille kehikon, jonka valkoinen maalipinta tosin pitää vielä uusia. Kontin edustalle ja reunalle tuli uusi istutusalue, "Pikkuniitty", jolle pääsi nyt kaksivuotisia kukkia, perennoja ja monivuotisia köynnöksiä. Ajattelin kuitenkin niiden lisäksi istuttaa alueelle alkukesäisin vielä jotakin yksivuotista kukkivaa köynnöstä juuri IBC-kontin viereen. 

 

Vaakalaudoitus valmiina. Maalipinta pitää vielä uusia ja pystysaumakohtiin on tarkoitus laittaa koristelistat. Lautojen välissä on pienet raot, jotta köynnösten on helpompi tarttua kehikon pintaan.


Yksi projekti sadevedenkeräyskontin maisemoinnissa on vielä jäljellä. Ajattelimme nimittäin tehdä sen päälle pienen viherkaton. Tätä pääsemme todennäköisesti aloittelemaan ensi viikolla, mutta voi kyllä olla, että kasvien istuttaminen jää ensi kevään hommiksi. Viherkaton tekemiseen palailen, kunhan saamme asiaa eteenpäin.:)

Hauskaa loppuviikkoa!

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Kurkistus kasvimaalle

Kulunut kesä oli meillä todella hyvä hyötytarhan kannalta, ja olemme päässeet korjaamaan ihanan runsasta satoa. Vieläkin kasvimaalla herkkuja riittää, vaikka olenkin viime aikoina yrittänyt pitää kiirettä, että ehtisin kaiken korjata talteen ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Pinaatti, lamopinaatti ja pavut olivat tänä vuonna erityisen satoisia, samoin herneet. Tässä muutamia kuvia lavatarhamme tämän hetken tilanteesta.

Etummaisen lavan reunan yli rönsyää lamopinaatti (l. uudenseelannin pinaatti) runsaana kasvustona. Sen aion kerätä ja pakastaa aivan lähipäivinä. Lamopinaatin takana ruusukaalit 'Roodnerf' ojentelevat lehtiään.

Kasvatan ruusukaalia nyt ensimmäistä kertaa, ja sadonkorjuu alkaa senkin osalta lähestyä lupaavasti.

Parsakaali 'Premiun Crop' yllätti minut todella iloisesti. Leikkasin keskeltä aiemmin pois suuren kukinnon, muita kukintoja ei silloin ollut näkyvillä. Unohdin lehtiruusukkeen paikoilleen (yleensä olen sen aina poistanut, jotta olisi tilaa muille kasveille enemmän), ja nyt samassa kasvissa onkin kolme uutta mehevää kukintoa.

Salkopapu 'Blauhilde' on tehnyt valtavan sadon. Palkoja on kertynyt enemmän kuin muista pavuistamme yhteensä ja niitä on pakastimessakin useita litroja, vaikka olemme popsineet niitä pitkin kesää ja alkusyksyä. Tätä kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja kylvän ehdottomasti jatkossakin jättäen sen sijaan muita papuja vähemmälle.

Ilmasipuli on uusi ihastukseni. Istutin sen viime vuonna, ja se tekee nyt ensimmäistä kertaa satoa.

Myskikurpitsat ovat meillä epäonnistuneet aiempina vuosina. Tänä vuonna on yksi hedelmä kasvamassa, joten jospa vihdoin pääsisimme sitäkin maistamaan.

Mangoldi on yleensä onnistunut minulla hyvin. Nyt kokeilin uutta lajiketta 'Winter', joka virittyi kukkaan. Toisessa istutuslaatikossa kasvavat, perinteiset 'Rhubarb Chard' ja 'Bright Lights' eivät sen sijaan pettäneet tänäkään vuonna.

Maa-artisokka vaihtui meillä keväällä paikan muutoksen myötä toiseen lajikkeeseen, ja vihdoin sain kaipaamiani kukkiakin ihasteltavaksi. Sen satoa korjaan vasta myöhään syksyllä juuri ennen maan jäätymistä.
 

Miltä sinun kasvimaallasi näyttää? Oletko jo korjannut kaiken sadon ja valmistellut paikat talvea varten?

Kivaa keskiviikkoa!

maanantai 21. syyskuuta 2020

Kärhöjen kauneutta, osa 3/3

Olen postaillut kesän kuluessa jo pari kertaa (heinäkuun kärhöt, elokuun kärhöt) puutarhamme kärhöistä, jotka kuuluvat ehdottomasti suosikkikasveihini. Myöhäisimmät lajikkeet ovat vihdoin aloittaneet kukintansa, ja keräsinkin tähän postaukseen puutarhamme syksyistä kärhöloistoa. Tervetuloa kärhökierrokselle puutarhaamme!

Loistokärhö 'Ville de Lyon' kukkii Pionirinteen puolella nuotiopaikalle johdattavassa puutarhaportissa. Sen väri on upean intensiivinen.

Loistokärhö 'Ville de Lyon'

Nuotiopaikan toisella laidalla puutarhaporttia koristavat loistokärhö 'Multi Blue'...

...sekä loistokärhö 'Blue Angel'.

Sydänpolun laidalta löytyvät vanhimmat kärhömme, jotka ovatkin viiden vuoden aikana rehevöityneet ihanasti.

Siellä ensimmäisessä köynnöspylväässä kukkivat loistokärhöt 'Jackmanii Purpurea' ja 'John Paul II'.

Loistokärhö 'John Paul II'

Loistokärhö 'John Paul II' on ehdottomasti yksi puutarhamme suurikukkaisimmista kärhöistä.

Seuraavassa köynnöspylväässä kukassa ovat tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon'.


Kolmannessa köynnöstuessa tarha-alppikärhö 'Albina Plena' on aloittanut uuden kukintakierroksen.


Sydänpolulle johdattavassa puutarhaportissa kiipeilevät tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' ja loistokärhö 'Justa'.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate'

Loistokärhö 'Justa'

Etupihalla Viherseinäpenkissä kukkii nyt ensimmäistä kertaa loistokärhö 'Margaret Hunt'.

Etupihan Vehreällä Keitaalla taas ensimmäisen kerran kukassa on tarhaviinikärhö 'Purpura Plena Elegans'.

Etualalla tarhaviinikärhö 'Purpura Plena Elegans', taustalla loistokärhöt 'The President' ja 'Hagley Hybrid'.

 Kaunista uutta viikkoa!