Olen muutaman viime vuoden aikana kiinnostunut enenevässä määrin hyötykasveista ja nyt olen lueskellut viime viikkoina aiheesta kertovaa kirjaa Omasta maasta, omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja (Bella Linde & Lena Granefelt, 2016,
Minerva Kustannus Oy, 256 sivua). Suurkiitos Minervalle kirjasta!
Kirjan alussa kerrotaan omavaraisesta kotiviljelystä nykypäivänä huomioiden mm. hyötyviljelmän suunnitteluun, ilmastoon ja sadon määrän ennakoimiseen liittyviä asioita. Tämän jälkeen vertaillaan perinteistä ja luonnonmukaista viljelyä ja listataan kummankin hyviä ja huonoja puolia. Viljelykiertoa käsitellään selkeästi ja yksityiskohtaisesti esimerkkikasveja apuna käyttäen. Kirja tarjoaa neuvoja myös eri viljelytapoihin, niin avomaalle, lavaviljelyyn, koho- ja syväpenkkiin kuin kasvulaatikoissakin viljelyyn.
|
Asiatekstiä keventävät vehreät kuvat. |
|
Kirjan kaaviot ja listaukset ovat selkeitä ja helppolukuisia. |
Omasta maasta tarjoaa valtavasti tietoa itse viljelystä. Esikasvatusta, suorakylvöä ja taimien istutusta käydään tarkasti läpi ja kannustetaan myös omien siementen keruuseen. Kirjassa on myös vajaa 40 hyötykasvia käsittävä kylvö-, istutus- ja sadonkorjuukalenteri, johon näihin liittyvät tärkeimmät ajankohdat on selkeästi tiivistetty. Myös kasvimaan hoidon perusteita käydään läpi. Permakulttuurin esittelyyn on varattu oma lukunsa. Lisäksi kirja käsittelee lannoitteiden käyttöä, eri lannoitteiden ominaisuuksia ja lannoittamiseen liittyviä ongelmia unohtamatta kompostointia. Viljelyyn liittyvät ongelmat, mm. erilaiset kasvitaudit ja tuholaiset torjuntakeinoineen, on myös huomioitu.
Kirjassa on oma lukunsa kasvihuoneessa viljelylle, samoin yrttitarhalle ja parvekeviljelylle. Hedelmätarhaa käsitttelevässä luvussa kerrotaan laajasti eri hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoidosta, mutta myös niiden lisäämisestä erilaisilla varttamismenetelmillä. Lisäksi kirjassa esitellään lyhyesti erilaisia syötäviä luonnonkasveja.
|
Tärkeitä asioita havainnollistetaan kuvien avulla. |
Kirjan loppupuolella keskitytään oman sadon säilömiseen ja varastointiin, ja tässä yhteydessä annetaan myös muutamia perusreseptejä esim. pikkelssin, mehun ja hillojen valmistukseen. Lyhyesti esitellään lisäksi ravinto- ja maaperäoppia ja käydään läpi luonnon kiertokulkua.
Omasta maasta on erittäin kattava ja monipuolinen tietopaketti hyötyviljelystä. Kirja sisältää myös todella selkeän omavaraisen kotipuutarhurin vuosikalenterin, jossa on ytimekkäästi tiivistetty kullekin kuukaudelle tärkeimmät hyötyviljelyyn liittyvät toimet. Tämä kirja sopisi varmasti käsikirjaksi jokaiselle hyötykasveista kiinnostuneelle kotipuutarhurille.
Itselläni esikasvatukset ovat jo pitkällä, siemenperunat itämässä ämpäreitä varten ja istukassipulit hankittuna. Aiotko sinä kasvattaa tulevana kesänä hyötykasveja? Toivotaan tulevasta kesästä kaunista ja satoisaa meille kaikille!
Kivaa keskiviikkoa!